Καζάνι που βράζει τα σχολεία: 200 υπό κατάληψη – Κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού – Το Υπουργείο τηρεί στάση αναμονής

Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς και ήδη 94 σχολεία και τάξεις έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ περισσότερα από 200 Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας τελούν υπό κατάληψη με τους μαθητές να ζητούν επιτακτικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματά τους φορώντας μάσκες σε τάξεις 25 ατόμων αντί να επιλεγεί το μέτρο των 15 μαθητών ανά τάξη όπως ίσχυσε το καλοκαίρι έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των παιδιών που θεωρούν ότι σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται από την διασπορά του ιού. Οι πολυπληθείς αίθουσες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας έχουν εξεγείρει την μαθητική κοινότητα, που κατηγορεί το Υπουργείο ότι τους αφήνει απροστάτευτους εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα, οι μαθητές επικαλούνται τις τοποθετήσεις κορυφαίων λοιμωξιολόγων που σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15 ανά τάξη για να μπορέσει να λειτουργήσει προστατευτικά κάθε αίθουσα και να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

Κίνδυνος υγειονομικής βόμβας οι καταλήψεις

Οι γονείς συμπαραστέκονται στον αγώνα των μαθητών όμως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτές τις συναθροίσεις στις οποίες οι αποστάσεις αγνοούνται επιδεικτικά και δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και κανένας κανόνας υγιεινής, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα δυο μαθητών του 10ου Λυκείου Περιστερίου, οι οποίοι διαγνώστηκαν στον κορωνοϊό όπως αναφέρει το peristerinews.gr. Οι μαθητές εμφάνισαν ελαφρά συμπτώματα και υποβλήθηκαν στο τεστ με τα θετικά αποτελέσματα να έχουν προκαλέσει ανησυχία σε όλους τους μαθητές και γονείς του σχολείου. Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη και αυτό το γεγονός δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία όλων, τα παιδιά όλων των τμημάτων της Β’ τάξης του σχολείου μπαίνουν σε καραντίνα ενώ έχει δοθεί εντολή και σε καθηγητές που έκαναν μάθημα με τους εν λόγω μαθητές να μπουν σε καραντίνα.

Το Υπουργείο Παιδείας σε ρόλο παρατηρητή

Στον απόηχο του σημερινού μαθητικού συλλαλητηρίου και με τον αριθμό των σχολείων που βάζουν “λουκέτο” να αυξάνεται ώρα με την ώρα, το Υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr δεν προτίθεται να βγει κάποια ανακοίνωση που να θίγει το ζήτημα των καταλήψεων.

Χθες η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ερωτηθείσα για το ζήτημα των καταλήψεων απάντησε «Πιστεύω ότι η θέση των παιδιών είναι μέσα στην τάξη και οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται με ανοιχτά τα σχολεία“.  Ενώ αναφορικά με τα αιτήματα των μαθητών σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα».

Mήπως το Υπουργείο Παιδείας να επαναξετάσει τη στάση του και να δει πώς μπορεί να βρει τη χρυσή τομή με τους μαθητές ώστε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία; Από την άλλη θα πρέπει και οι μαθητές να κατανοήσουν ότι εν μέσω πανδημίας η πρακτική της κατάληψης μόνο κινδύνους ενέχει καθώς όπως γνωρίζουμε από ρεπορτάζ που έχουμε κάνει σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη η χρήση μάσκας αγνοείται.