Σε εξέλιξη μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια – Κύμα καταλήψεων στα σχολεία όλης της χώρας

Με την δυναμική συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών διεξάγεται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας συλλαλητήριο διεκδικώντας μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.

Με κεντρικό τους σύνθημα «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας διαδηλώνει επιθυμώντας να γίνουν αποδεκτά τα εξής αιτήματα:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα.
  • Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών.
  • Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές – εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης και η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Αττικής και εκπαιδευτικοί. Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία όλης της χώρας

Σε εκατοντάδες σχολεία πραγματοποιούνται καταλήψεις για τις συνθήκες λειτουργίας τους με τους μαθητές να διαμαρτύρονται ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, ζητώντας τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, καθώς και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εργατών καθαριότητας, για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

«Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

ΟΛΜΕ: 3ωρη στάση εργασίας

Μάλιστα η ΟΛΜΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα από τις 11:00 έως τις 14:00 ώστε οι καθηγητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.  Όπως τονίζουν και στην ανακοίνωση τους ” Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα covid -19 τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα και τα τεστ από την τσέπη μας. Μέσα σε αίθουσες κλουβιά, με 25αρια τμήματα, ακόμα και 2ώρες συνεχόμενες στην τάξη με τη μάσκα, εκπαιδευτικοί και μαθητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς καμία στήριξη.”