Κεραμέως: «Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην κοινωνία θα οδηγούσε τον ιό και στα σχολεία» – Θα δοθούν 80.000 laptop στους μαθητές

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για το πώς θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων ενόψει του καθολικού lockdown παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90.1 όπου μίλησε εκτενώς για το νέο τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των Γυμνασίων και των Λυκείων

Η κ. Κεραμέως ερωτηθείσα γιατί αποφασίστηκε το κλείσιμο των Γυμνασίων και των Λυκειών απάντησε «Ηταν εισήγηση της επιτροπής, για να ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία και να περάσουμε σε τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια γιατί παρότι δεν έχει προκύψει τάση διασποράς εντός του σχολείου η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην κοινωνία αυτό σημαίνει ότι προφανώς αυτό θα οδηγήσει τον ιό και στα σχολεία».

«Μέχρι σήμερα που λειτουργούν τα σχολεία έχουμε κλειστό μόλις το 0,6% των σχολείων της χώρας γιατί τα μέτρα απέδωσαν, εφαρμόστηκαν υποδειγματικά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Η πραγματικότητα, και αυτό πάμε να θωρακίσουμε, είναι ότι δεν υπήρχε τάση διασποράς του ιού μέσα στα σχολεία όμως όσο αυξάνονται τα κρούσματα εκτός σχολείου προφανώς θα μπούνε και μέσα στο σχολείο.

Επιπλέον στα Γυμνάσια και στα Λύκεια υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά , όσο μεγαλώνει η ηλικιακή ομάδα καταρχήν τόσο πιο πολύ αυτή η ομάδα συμμετέχει στην πανδημία και επίσης οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα δοθούν 80.000 φορητοί υπολογιστές στους μαθητές για να παρακολουθήσουν τηλεκπαίδευση

Αναφερόμενη στην τηλεκπαίδευση και πώς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή οι μαθητές που δεν έχουν laptop ή tablet λόγω μη οικονομικής δυνατότητας η υπουργός είπε ότι  «Έχουμε δρομολογήσει πάνω από 80 χιλιάδες φορητές συσκευές για τα σχολεία οι οποίες διατίθενται από τους διευθυντές των σχολείων σε αυτούς που έχουν κατά προτεραιότητα ανάγκη. Διατίθενται προσωρινά, οι συσκευές παραμένουν ιδιοκτησία του σχολείου».

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, εξήγησε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να υπογράφει ο γονέας σχετική αίτηση για δανεισμό συσκευής για όσο διάστημα διαρκεί η τηλεκπαίδευση και με τη λήξη της να επιστραφεί ο εξοπλισμός στο σχολείο.