Κεραμέως: “Πιθανή παράταση σχολικής χρονιάς για να κερδίσουμε μέρες δια ζώσης εκπαίδευσης”

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε εκτενώς για το πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα σχολεία, το ρόλο των self test, το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς αλλά και για τις Πανελλήνιες 2021, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

Η σημασία των self test για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Σημαντικό εργαλείο για την επαναλειτουργία των σχολείων χαρακτήρισε η υπουργός τα self test για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα και τις οικογένειες των μαθητών.

Στις 12 Απριλίου οι μαθητές Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία

Έκανε γνωστό ότι έχει γίνει η παραλαβή ενός σημαντικού αριθμού τεστ και συνεχίζεται η προμήθειά τους από τα φαρμακεία, από την οποία θα κριθεί και το άνοιγμα των σχολείων.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουμε με τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα τα Λύκεια. Έχει γίνει μια συζήτηση να έχουν πάρει τα φαρμακεία τα self test και θα θέλαμε την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 12 του μήνα, να ανοίξουν τα λύκεια είπε η υπουργός.

Για τη διαδικασία είπε ότι ο κάθε μαθητής θα κάνει το self test στο σπίτι του και εάν βγει θετικό, θα το δηλώνει στην πλατφόρμα και θα πηγαίνει για επιβεβαιωτικό τεστ. Εάν είναι αρνητικό, θα παίρνει βεβαίωση για να τη δίνει στο σχολείο. “Το πρώτο βήμα είναι να εξηγήσουμε τη σημασία του μέτρου στους γονείς, όπως είχε γίνει με τις μάσκες. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε τους θετικούς, κυρίως τους ασυμπτωματικούς” πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με τις προαγωγικές και τις κατατακτήριες εξετάσεις

Για τις κατατακτήριες εξετάσεις απάντησε ότι θα προχωρήσουν μόλις δοθεί το “πράσινο φως” από τους ειδικούς για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. “Τότε θα γίνουν και αυτές” σημείωσε, ενώ για τις προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια απάντησε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Για τις Πανελλήνιες 2021

Για τις Πανελλαδικές τόνισε ότι δρομολογούνται κανονικά εντός του Ιουνίου, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα και η ημερομηνία έναρξής τους.

Η παράταση του σχολικού έτους αν αποφασιστεί θα είναι για λίγες μέρες

Η κ. Κεραμέως έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, για λίγες μέρες και μόνο εντός Ιουνίου, “για να κερδίσουμε μέρες στη δια ζώσης εκπαίδευση”.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των φροντιστηρίων

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, με τη χρήση self test, απάντησε ότι στους χώρους αυτούς υπάρχει ανάμειξη διαφορετικών ομάδων, γι αυτό και αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών.