Λάρισα: Αστυνομικοί έσπασαν το χέρι 13χρονου – «Τον πατούσαν στην πλάτη» καταγγέλλει γονέας

Στο αρχείο η έρευνα για τον τραυματισμό του 13χρονου

Στο αρχείο έθεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής την υπόθεση του τραυματισμού του 13χρονου μαθητή μετά από έλεγχο αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου.

Με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικού αδικήματος», ο κ. Τζαμαλής έθεσε την υπόθεση στο αρχείο μετά από έρευνα που διεξήχθη με δική του απόφαση προκειμένου το περιστατικό να διερευνηθεί και μάλιστα από αντιεισαγγελέα ανεξάρτητα από την έρευνα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

«Κλειδί» για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης φέρεται να αποτέλεσαν οι καταθέσεων των δύο γονέων του 13χρονου, σύμφωνα με τις οποίες «το ατύχημα προκλήθηκε» από «λανθασμένους χειρισμούς» των αστυνομικών στους οποίους «δεν αποδίδουν δόλο», ενώ δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν «να τιμωρηθεί κάποιος».

Το χρονικό της υπόθεσης

Τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας, προκαλώντας τις αντιδράσεις γονέων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει έρθει ένα περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος ανήλικων μαθητών στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα.

Αστυνομικοί έσπασαν το χέρι 13χρονου στη διάρκεια ελέγχου

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σύμφωνα με με την καταγγελία  γονέα μαθήτριας Γυμνασίου της Λάρισας,  αστυνομικοί με πολιτικά στη διάρκεια ελέγχου σε πενταμελή παρέα μαθητών που βρισκόταν την περασμένη Τρίτη 30 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, “έριξαν βίαια στο έδαφος έναν 13χρονο με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν κάταγμα στο χέρι”.

Χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα στο χέρι και του τοποθετήθηκε γύψος. Οι μαθητές δε γνώριζαν ότι είναι αστυνομικοί, θεώρησαν ότι πέφτουν θύματα ληστείας και τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν με λαβές και τον έριξαν με τρικλοποδιά στο έδαφος. Παρότι το παιδί πονούσε, αντί να το πάνε στο νοσοκομείο το μετέφεραν στο Τμήμα για ανάκριση.

«Του έσπασαν το χέρι και τον πατούσαν στην πλάτη» – Όσα περιγράφει γονέας ενός από τα παιδιά

Στο NEWS 24/7 μίλησε ο πατέρας του ενός κοριτσιού από τα πέντε 13χρονα παιδιά που βρίσκονταν στην πλατεία Αγ. Αντωνίου, στη Λάρισα, το βράδυ της Τρίτης, 30 Μαρτίου, «Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί με τα πολιτικά και χωρίς κανένα διακριτικό, είπαν στα παιδιά που εκείνη την ώρα έπαιζαν με τα κινητά τους “Δείξτε τα χέρια σας”. Τα 3 πρώτα παιδιά τρόμαξαν και άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας “Κλέφτες, κλέφτες” γιατί είχαν δει 6-7 άγνωστους, φορώντας μάσκες – που προφανώς ήταν μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό- να τους περικυκλώνουν νύχτα, χωρίς να τους λένε ποιοι είναι» περιγράφει ο πατέρας.

Η στιγμή τους τραυματισμού του 13χρον0υ

«Η κόρη μου κοκάλωσε από τον φόβο της και έμεινε ακίνητη χωρίς να ξέρει τι να κάνει και είδε μπροστά της το περιστατικό με το πέμπτο παιδί της παρέας. Ενώ λοιπόν ο 13χρονος προσπάθησε να φύγει, οι αστυνομικοί τον έπιασαν από τον σβέρκο, του έβαλαν τρικλοποδιά, του έκαναν τη γνωστή λαβή για να του βάλουν το χέρι πίσω από την πλάτη και στη συνέχεια όσο ήταν κάτω το πατούσαν στην πλάτη με τα πόδια», περιγράφει.

Μάλιστα λέει πως το 13χρονο παιδί, ενώ ήταν κάτω, άκουσε τον αστυνομικό να λέει «Ω ρε μ… του το έσπασα». «Μόνο μετά το τέλος του περιστατικού, ένας από τους αστυνομικούς έδειξε την ταυτότητά του στα παιδιά για να τα ηρεμήσει, καθώς δεν είχαν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει. Και δεν θεώρησαν πως πρέπει να δηλώσουν την ιδιότητά τους νωρίτερα».

«Το ίδιο το παιδί, μου είπε πως ενώ ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα, όταν μίλησε στον άνδρα που του έσπασε το χέρι, ο ίδιος του είπε χαμογελώντας: “Μπορείς να μου κάνεις μήνυση”. Πιστεύετε ότι ξέρει το παιδί τη λέξη μήνυση και το έβγαλε από το μυαλό του;».  Ακόμη, λέει: «βρισκόταν λίγο αργότερα μέσα στο τμήμα και έλεγε πως πονούσε το χέρι του, ένας από τους συναδέλφους των αστυνομικών, ο οποίος δεν ήταν στο σημείο, του έλεγε: “Δεν σε πιστεύω, λες ψέματα».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ για το περιστατικό σημειώνει τα εξής: «Σχετικά με καταγγελία που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες με αναφορές σε επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών που έλαβαν χώρα την 30η Μαρτίου στη Λάρισα, κατά τη διενέργεια ελέγχου, ανακοινώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, η διερεύνηση του περιστατικού ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος. Επιπρόσθετα, διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση του περιστατικού».