Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία «εκτόξευσε» τις διατροφικές διαταραχές στους εφήβους

Οι διαταραχές πρόσληψης δεν είναι κάτι απλό. Είναι σοβαρές ασθένειες που πλήττουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού που επέφερε τον περιορισμό στο σπίτι λόγω των lockdown επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές διαταραχές, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Μαρία Τσιάκα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, η κυρία Τσιάκα υπογράμμισε ότι οι διατροφικές διαταραχές επηρέασαν περισσότερο τους εφήβους, λόγω αυτού του εγκλεισμού και η συνεχής ενασχόλησή τους με τα social media ενίσχυσε την ροπή τους προς την τροφή και το σώμα.

«Οι έφηβοι που φλέρταραν με τις διατροφικές διαταραχές νόσησαν γρηγορότερα και με οξείες μορφές. Εμφανίστηκαν τόσο περιστατικά ανορεξίας, όσο και βουλιμίας, ενώ αυξήθηκε και τρομακτικά η γυμναστική (σσ. μέσω διαδικτύου)», σημείωσε η κ.Τσιάκα.

Αναφορικά με τα ποσοστά των εφήβων που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές, η κ.Τσιάκα τόνισε, ότι πανευρωπαϊκά σε κορίτσια ηλικίας από 14-16 ετών το 36% αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των διατροφικών διαταραχών.

Τέλος, καθόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δομές για ασθενείς με διατροφικές διαταραχές και λόγω κορωνοϊού το σύστημα υγείας είναι βεβαρυμένο για να αντιμετωπίσει και τέτοια περιστατικά, η κυρία Τσιάκα συνέστησε στους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν έναν μεγάλο και επικίνδυνο εχθρό, με τη θνησιμότητα να φτάνει το 20%.