Κραυγή αγωνίας από γονείς για τα Ειδικά Σχολεία: Πάρτε μέτρα προστασίας, κινδυνεύουν οι μαθητές από την πανδημία

H φετινή σχολική χρονιά είναι πρωτόγνωρη και ιδιάζουσα ως προς την λειτουργία των εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς ενώ τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν αναστείλει τη δια ζώσης λειτουργία τους και συνεχίζουν την παράδοση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, λόγω της πανδημίας Covid-19, τα Ειδικά Σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει οι φωνές και τα παράπονα τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τα  υγειονομικά πρωτόκολλα που παραμένουν κενό γράμμα ως προς την εφαρμογή τους τόσο στους χώρους των σχολικών μονάδων όσο και στα σχολικά που μεταφέρουν τους μαθητές και καταγράφεται συγχρωτισμός παιδιών από διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικά σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο του Μαρτίου – Μαΐου 2020 αποφασίστηκε να κλείσουν τα ειδικά σχολεία, ωστόσο φέτος δόθηκε προτεραιότητα στην υποστήριξη των οικογενειών και την ψυχολογία των μαθητών, με τα ειδικά σχολεία να μένουν ανοικτά σε όλη την επικράτεια.

Πάρτε μέτρα προστασίας για τα Ειδικά Σχολεία

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν στο Ιnfokids.gr το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην τακτική της ανεμπόδιστης λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων αλλά τα τεστ κορωνοιού έχουν ελαττωθεί για τους μαθητές και  δεν υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα για εντοπισμό, καταγραφή και κυρίως για συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κλείνουν τμηματικά ή καθολικά για 14 μέρες. Ακόμα και στις κόκκινες περιοχές της χώρας, το υπουργείο δεν έχει δώσει εντολή για αναστολή λειτουργίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία προσωπικού, μαθητών και γονιών.

Από τις 16 Φλεβάρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής έχει κηρύξει απεργία διαρκείας, με κύριο αίτημα το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

«Από την εμπειρία μας, ξέρουμε ότι η κατάσταση στα σχολεία των περιοχών που πλήττονται περισσότερο είναι δραματική. Τον περασμένο Νοέμβριο, που η Κεντρική Μακεδονία ήταν στο κόκκινο, το 40% των σχολείων ειδικής αγωγής ήταν κλειστά. Και σήμερα κλείνουν λόγω κρουσμάτων, όσα βρίσκονται στις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Για αυτό ζητάμε την αναστολή λειτουργίας των ειδικών σχολείων, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί», τονίζει η πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Γεωργία Μπουλμέτη.

Ανοχύρωτα εν μέσω πανδημίας – Πού εστιάζονται τα προβλήματα στη διασπορά του ιού

Κάποιοι μαθητές δεν επιτρέπεται να φορούν μάσκες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά και για τους περισσότερους είναι δύσκολη  η σωστή και συνεχής χρήση. Δύσκολο είναι επίσης να τηρηθούν αποστάσεις και μέτρα υγιεινής. Το ειδικό βοηθητικό προσωπικό βοηθάει κάποια παιδιά στην μετακίνηση, τη σίτιση και την αυτοεξυπηρέτησή τους. Πώς γίνεται να κρατηθούν αποστάσεις; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα που προβληματίζουν τους γονείς και τους αγχώνουν για την υγεία των παιδιών τους καθώς πολλά εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που τα καθιστούν ευπαθείς ομάδες.

Αν δεν ληφθούν μέτρα, να μπει λουκέτο στα Ειδικά Σχολεία

Όπως επισημαίνεται πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση για την υγειονομική εξασφάλιση των Ειδικών Σχολείων και της μαθητικής κοινότητας λόγω των ιδιαίτερων αναγκών των συγκεκριμένων μαθητών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε όπως διαμηνύουν πρέπει να παρθεί η απόφαση να κλείσουν τουλάχιστον οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής στις «κόκκινες» περιοχές.