Κρήτη: 14χρονος εσπευσμένα στο Νοσοκομείο με αλλεργικό σοκ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της 14χρονης από κορωνοϊό - Η κίνηση της οικογένειας που θα συζητηθεί

Οι διακοπές και η ανεμελιά εξελίχθηκαν σε περιπέτεια για ένα 14χρονο στην Κρήτη που νωρίς το βράδυ υπέστη αλλεργικό σοκ.

Τα “ύποπτα” συμπτώματα ενός αλλεργικού σοκ

Το αλλεργικό σοκ είναι συστηματική αναφυλακτική αντίδραση του οργανισμού μετά από έκθεση σε αντίστοιχο αλλεργιογόνο. Είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό αφού αποτελεί πολυσυστηματική κατάσταση.

Πολύ χαρακτηριστικό πρώιμο, όχι όμως και απαραίτητο σύμπτωμα, είναι ο κνησμός παλαμών, πελμάτων και περιγεννητικά.Το δέρμα συμμετέχει στο 90% των περιπτώσεων. Το αλλεργικό σοκ αποτελεί απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς. Είναι πολύ σύνηθες ο ασθενής να εμφανίζει αγγειοοίδημα γύρω από τους οφθαλμούς, στα χείλη ή στη γλώσσα.

Στο 65% συμμετέχει το κατώτερο αναπνευστικό και ο ασθενής εμφανίζει βήχα, δύσπνοια, συσφιγκτικό αίσθημα στο στήθος, συριγμό εικόνα η οποία αποτελεί αποτέλεσμα σπασμού των βρόγχων.

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση αλλεργικού σοκ

Η αντιμετώπιση είναι επείγουσα και νοσοκομειακή και αρχίζει πριν ξεκινήσει ο άρρωστος για το νοσοκομείο. Το μνημοτεχνικό «ΑΕΚ» [Αντιισταμινικό – Επινεφρίνη (Αδρεναλίνη) – Κορτιζόνη] συνοψίζει την άμεση, προνοσοκομειακή αντιμετώπιση, με πρώτη τη χορήγηση επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Κάθε άτομο με ιστορικό σοβαρού αναφυλακτικού επεισοδίου, πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του αυτοενέσιμη αδρεναλίνη. Υπάρχει έτοιμο σκεύασμα στα φαρμακεία σε καθορισμένη δόση, γίνεται από τον γονέα ή άτομο που συνοδεύει το παιδί και ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αυτός είναι ο 52χρονος που βίαζε τα παιδιά της συντρόφου του

Γαλλία: 14χρονος συνελήφθη για τον φόνο της 13χρονης φίλης του

Κακοκαιρία Genesis: Συναγερμός για επικίνδυνα φαινόμενα – Ακυρώνονται εκδρομές – Ποια σχολεία θα σχολάσουν νωρίτερα