Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 8χρονο στο Ηράκλειο

Με συμπτώματα μηνιγγίτιδας εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) το περασμένο Σαββατοκύριακο μαθητής δημοτικού, αφού αρχικά είχε εμφανίσει υψηλό πυρετό. Το αγόρι 8 ετών που φοιτεί σε δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου είχε αποχωρήσει την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου πριν τη λήξη του σχολικού ωραρίου, λόγω του υψηλού πυρετού. Η αξιολόγηση του περιστατικού κατέληξε σε ενδείξεις μηνιγγίτιδας και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στο ΠΑΓΝΗ αναφέρει το in.gr.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα το προσωπικό του σχολείου. Να σημειωθεί ότι, από την αρχή του έτους έχει καταγραφεί ένα ακόμα κρούσμα μηνιγγίτιδας, τύπου Β, σε αγοράκι 4,5 ετών από την Μυτιλήνη, που νοσηλεύθηκε με σηψαιμικό σοκ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των Χριστουγέννων είχε διαγνωστεί με μηνιγγίτιδα Β και ένα βρέφος δέκα μηνών από τον Πειραιά. Στην Κρήτη ωστόσο φέτος έχουν καταγραφεί και άλλα κρούσματα μηνιγγίτιδας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν καταγραφεί τρία περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας στο Ρέθυμνο. Επρόκειτο για παιδιά, ηλικίας 2,5 ετών, 40 ημερών και 7 ετών. Νωρίτερα το φθινόπωρο του 2016 είχαν αναφερθεί άλλα τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο, ευτυχώς με καλή κατάληξη για την υγεία των παιδιών.

Γιατί η μηνιγγίτιδα είναι ο “φόβος και ο τρόμος” των γονιών

Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φόβο και τρόμο στους γονείς αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του παιδιού. Υπογίζεται ότι στο 10% των περιπτώσεων η νόσος προκαλεί το θάνατο ενώ στο 20-30% των περιπτώσεων μπορεί να αφήσει και μόνιμη αναπηρία. Μετά τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, κυρίως την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας κάθε χρόνο στη χώρα μας, κυρίως σε παιδιά γι αυτό και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με όσα μας λέει η παιδίατρος κ. Αναστασία Νάτσιου με τον εμβολιασμό δημιουργούνται τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό για τον ιό ή βακτήριο για το  οποίο έγινε ο εμβολιασμός, προκειμένου να μπορεί να εξουδετερωθούν τα φυσικά μικρόβια όταν έρθει σε επαφή ο οργανισμός. Για αυτό άλλωστε και θεωρείται σημαντικό να γίνονται τα εμβόλια σε μικρή ηλικία, ώστε να αναπτυχθούν έγκαιρα τα προστατευτικά αντισώματα. Στις μέρες μας, λοιπόν, είναι παράλογο να υπάρχουν ακόμη παιδιά που να πεθαίνουν από νοσήματα για τα οποία υπάρχει εμβόλιο. Φυσικά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και η πρόοδος στο χώρο των εμβολίων πρέπει να συνεχιστεί, εφόσον παραμένουν ανεκπλήρωτες ανάγκες της δημόσιας υγείας.