Ξανασκεφτείτε το πριν χρησιμοποιήσετε την «τεμπελιά» για να ασκήσετε κριτική

Αρκετές φορές ακούμε τις εξής φράσεις, είτε από ενήλικους, είτε από παιδιά: «Ενώ ξέρω τι πρέπει να κάνω για να επιτύχω και να τα πάω καλά στη δουλειά μου, δεν το κάνω. Κάθε φορά που έρχεται η στιγμή, βαριέμαι, τα παρατάω και μετά κατηγορώ τον εαυτό μου. Μάλλον πρέπει να είμαι πολύ τεμπέλης/α!».

Γράφει ο Μιχάλης Επταήμερος, Ψυχολόγος MSc – Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία

Ευτυχώς, η τεμπελιά είναι ένας μύθος και πίσω από την καλυμμένη αυτή λέξη, βρίσκονται πολλοί λόγοι που είναι πολύ συγκεκριμένοι και αρκετά σημαντικοί. Η τεμπελιά αποτελεί μία υπερχρησιμοποιημένη κριτική την οποία ακούμε αρκετά συχνά στα σχολικά περιβάλλοντα αλλά και στα εργασιακά. Δυστυχώς, αποτελεί τη λέξη για να κρίνουμε κάποιον ως χαρακτήρα, αλλά δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε και πολλά. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να μην προσπαθεί καθόλου ενώ θέλει να πετύχει. Αν πάρουμε μια απόσταση και διερευνήσουμε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αναβλητικότητα και αποφυγή, τότε θα δούμε μία πληθώρα πολύπλοκων λόγων και παραγόντων για τους οποίους κάποιος μπορεί να θεωρείται τεμπέλης.

Φόβος αποτυχίας: Αρκετοί άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους με το να αναβάλλουν συνεχώς να κυνηγήσουν τους στόχους τους, όπως να βρουν μια καλύτερη δουλειά ή να ξεκινήσουν ένα χόμπι που πάντα ήθελαν, διότι δεν εκτιμούν ιδιαίτερα τον εαυτό τους. Φοβούνται ότι ακόμα κι αν προσπαθήσουν, θα φανεί η πραγματική ανεπάρκεια τους και αυτό θα είναι καταστροφικό. Έτσι, πιστεύουν εκ των προτέρων ότι δεν θα τα καταφέρουν, οπότε καλύτερα να μην προσπαθήσουν καν. Όλοι γνωρίζουμε αυτή την τόσο κοινή στρατηγική.

Φόβος επιτυχίας: Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο συγκεκριμένος φόβος είναι πολύ αληθινός και υπαρκτός αρκετά συχνά. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επίγνωση γι’ αυτό, ότι η πιθανή επιτυχία τους θα είναι απειλητική για κάποιους άλλους. Έτσι, αποφεύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το να μην προχωράνε στη ζωή τους και να μένουν στάσιμοι. Φανταστείτε μια γυναίκα που παίρνει προαγωγή στη δουλειά και αρχίζει να βγάζει περισσότερα λεφτά από έναν συναισθηματικά κακοποιητικό άντρα που έχει ανατραφεί, πιστεύοντας ότι ο άντρας πρέπει να βγάζει τα περισσότερα και να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Ή έναν άντρα που προσπαθεί να απεξαρτηθεί προερχόμενος από μια οικογένεια αλκοολικών. Οπότε, ενώ εξαρχής όλοι αυτοί οι στόχοι φαίνονται ξεκάθαροι και σημαντικοί επιφανειακά, οι συνέπειες από την επίτευξη τους και οι επικείμενες αλλαγές στους ρόλους μπορεί να είναι καταστροφικές για το άτομο.

Φόβος μη ανταπόκρισης σε προσδοκίες: Αρκετά συχνά παρατηρούμε ανθρώπους που τις περισσότερες φορές θέτουν χαμηλά τον πήχη. Συνήθως, αυτός είναι ένας τρόπος για να αποτρέψουν τους γύρω τους να έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτούς. Βάζουν στον εαυτό τους την ταμπέλα του τεμπέλη, ώστε να μην χρειάζεται να δεσμευτούν για τίποτα ή να κάνουν σχέδια αφού οι άλλοι θα τα κάνουν γι αυτούς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr