Κυρία Κεραμέως, θα στείλουν οι γονείς τα παιδιά σε μια τάξη με κρούσματα;”: Αντιδράσεις γονέων για το “50+1”

Κυρία Κεραμέως, θα στείλουν οι γονείς τα παιδιά σε μια τάξη με κρούσματα;": Αντιδράσεις γονέων για το "50+1"

Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων εν μέσω τετάρτου κύματος πανδημίας και ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες εκτοξεύονται, όπως έχει ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Παιδείας στόχος είναι να κερδηθεί το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία» και να εξασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία.

Αμετακίνητη η Κεραμέως για το κλείσιμο των τάξεων

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους  ότι δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείων, αλλά θα κλείνει μια τάξη μεμονωμένα αν χρειαστεί ακολουθώντας το περίφημο σύστημα «50+1», την πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής. Μάλιστα, όπως έχει ξεκαθαρίσει δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα, και αν ένα παιδί δεν είναι θετικό και δεν πάει στο σχολείο θα παίρνει απουσίες κανονικά.

Χαρακτηριστικά είναι όσα υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λέγοντας  «Πέρυσι σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι» ενώ τώρα, όπως υποστήριξε, οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος.

Στα συνεχή ερωτήματα που δέχθηκε από γονείς-τηλεθεατές, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν για παράδειγμα σε ένα τμήμα 24 μαθητών αρρωστήσουν οι 10, η Νίκη Κεραμέως επαναλάμβανε τα περί αυξημένου testing – «θα έχουν δωρεάν από το κράτος 7 τεστ» έλεγε και ξαναέλεγε – ισχυριζόμενη μάλιστα ότι «αυτή είναι μια δαπανηρή επιλογή που την κάναμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές».

Οργισμένες αντιδράσεις των γονιών για το “50+1”

Kαθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων και καταγγελιών από γονείς αναγνώστες για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις καθώς όπως τονίζουν το “50+1” σύστημα δεν λειτουργεί.

Είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό. Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του στην τάξη που “βράζει” από κρούσματα όσα τεστ κι αν διενεργούνται;” αναφέρει η Κ.Τ μητέρα δίδυμων παιδιών που φοιτούν σε σχολείο του Περιστερίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του αναγνώστη του Ιnfokids. K.X ” Δηλαδή τα παιδιά μας θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα επι 4 εβδομάδες γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιο κρουσμα στην τάξη . Το μέτρο του 50% + 1 παιδί τους βολεύει γιατί έτσι θα βρουν την δικαιολογία να τα κλείσουν υποστηρίζοντας ότι είναι για το καλό των παιδιών και ότι φταίνε αυτά και οι γονείς τους που δεν τα εμβολιάζουν.

Το επόμενο που θα πουν είναι εμβολιαστεί τα παιδιά για να ανοίξουν τα σχολεία .

Αλήθεια αφού τα παιδιά φορούν μάσκα αυστηρά μέσα στις αίθουσες (τα κυνηγάνε οι δάσκαλοι ασταμάτητα ) τότε γιατί κολλάνε; Σε τι προστατεύει τελικά η μάσκα ;

Λέτε ότι κολλάνε τα παιδιά δεν λέτε όμως αν νόσησε κάποιο βαριά γιατί όπως βλέπουμε το περνάνε σαν μια απλή ίωση. Τα προηγούμενα χρόνια δεν αρρώσταιναν από γρίπη όλα μαζί τον οκτωμβριο ; Τότε δεν είχαμε κλείσιμο σχολείων τώρα τι έγινε;”.

«Καλώς ήλθατε» στην Α Δημοτικού : Οι Σύλλογοι Γονέων υποδέχθηκαν τα φετινά πρωτάκια με υπέροχα δωράκια

Ειδικοί: Υπό άμεση αναθεώρηση το 50+1 για το κλείσιμο τμήματος

Πολλοί επιστήμονες έχουν ταχθεί δημόσια ενάντια του συστήματος “50+1” με χαρακτηριστική περίπτωση την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Αθηνά Λινού που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.  Όπως είπε  όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Ο Μάριος Λαζανάς μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων πριν λίγες μέρες μίλησε ανοιχτά για άμεση αναθεώρηση της πρόβλεψης για 50+1 κρούσματα κορωνοϊού προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων και  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος είχε επισημάνει ότι θα γινόταν επαναξιολόγηση του μέτρου του 50+1 καθώς είχε εκτιμήσει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι τόσο μεγάλη που μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Μάλιστα, οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι το ερώτημα «αν θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία» είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί όταν θα εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα σχολείο, οι γονείς θα φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.

"Κρατήστε τα παιδιά σπίτι αν έχουν συμπτώματα. Κάντε self test. Aς συνεργαστούμε για να μην κλείσουν τα σχολεία"

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ αποκλειστικά στο INFOKIDS.GR Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Πάντως σε χθεσινές αποκλειστικές δηλώσεις της στο Ιnfokids.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για το αν πράγματι ισχύει το σενάριο περί αναθεώρησης του μέτρου “50+1” για το κλείσιμο μιας τάξης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναπροσαρμογή αυτού του μέτρου καθώς τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν καθώς αυξήθηκαν και τα τεστ λόγω έναρξης των σχολείων.

Πηγές υπ. Παιδείας: Καμία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια γραμμή ακολουθεί και το Υπουργείο Παιδείας καθώς σύμφωνα με χθεσινές πηγές δεν καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 που να συνδέεται στο άνοιγμα των σχολείων. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν αρκετά χαμηλότερος: μεταξύ 13/9 και 19/9 καταγράφηκαν 3559 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών.

Διαβάστε επίσης: