Λιγότερα παιδιά επιθυμούν στην Ισπανία οι άνδρες που βγήκαν σε άδεια πατρότητας

Τον Μάρτιο του 2007, η Ισπανία καθιέρωσε με νόμο τη δυνατότητα των ανδρών να παίρνουν άδεια πατρότητας -επί πληρωμή- για δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Η δυνατότητα αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, με το 55% των ανδρών να κάνει με χαρά χρήση της άδειας αυτής. Μάλιστα, το 2017 η άδεια αυτή διπλασιάστηκε σε ημέρες, ενώ το 2018 επεκτάθηκε σε 5 ολόκληρες εβδομάδες! Το 2021 αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Οι οικονομολόγοι που μελέτησαν τις επιπτώσεις αυτού του νέου νόμου στις οικογένειες που είχαν παιδιά πριν το 2007 και που απέκτησαν παιδιά μετά, βρήκαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: Οι πρώτοι μπαμπάδες που έκαναν χρήση αυτής της άδειας, συνέχισαν να συμβάλλουν στη φροντίδα του μωρού και αφού επέστρεψαν στη δουλειά, με αποτέλεσμα να μπορεί έτσι να επιστρέψει και η σύντροφος τους σύντομα στην εργασία της. Υπό αυτή την έννοια, ο νομοθέτης πέτυχε τον σκοπό του.

Αυτό που δεν περίμεναν, όμως, οι ερευνήτριες, ότι θα ανακαλύψουν είναι, ότι οι ίδιοι αυτοί μπαμπάδες που έκαναν χρήση της άδειας, τόσο τα πρώτα όσο και τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν μικρότερη προθυμία να αποκτήσουν άλλα παιδιά στο μέλλον.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Public Economics, η οποία διεξήχθη από τις οικονομολόγους Lídia Farré του Πανεπιστημίου της Barcelona και Libertad González του Πανεπιστημίου της Pompeu Fabra, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, οι μπαμπάδες που έκαναν χρήση της άδειας δήλωσαν 7%-15% μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν άλλο παιδί, συγκριτικά με τους μπαμπάδες που δεν έκαναν χρήση της άδειας. Η διαφορά αυτή, μάλιστα, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο 6 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου.

Απαντώντας στο γιατί οι νέοι αυτοί άνδρες δείχνουν να θέλουν λιγότερα παιδιά, οι ερευνήτριες υποστηρίζουν το εξής: Περνώντας περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους -ή η σκέψη ότι θα έπρεπε να περάσουν περισσότερο χρόνο με αυτά- έκανε τους άνδρες να συνειδητοποιήσουν πόσος κόπος απαιτείται για να ανατραφούν αυτά σωστά. Έτσι, επιλέγουν πλέον την ποιότητα παρά την ‘ποσότητα’ αναφορικά με την απόκτηση παιδιών.»

Την ίδια ώρα, όπως αποδεικνύει και το παρακάτω γράφημα, οι γυναίκες που απάντησαν στο ίδιο ερώτημα δήλωσαν, ότι άρχισαν να επιθυμούν περισσότερα παιδιά, μετά την άδεια  πατρότητας, πιθανώς επειδή απολάμβαναν πλέον περισσότεροι βοήθεια από τους άνδρες τους.

Όπως σημειώνουν οι επικεφαλής της έρευνας, είναι αδύνατον να βγάλει κανείς σίγουρα συμπεράσματα από τα στοιχεία της, ενώ μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες που οδήγησαν τους άνδρες στο να θέλουν λιγότερα παιδιά (π.χ. η οικονομική κρίση που ‘χτύπησε’ την Ισπανία έναν χρόνο μετά την εισαγωγή του νέου νόμου).

Ενδιαφέρον πάντως είναι, ότι γενικά στην Ισπανία (σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) οι άνδρες πάντα ήθελαν περισσότερα παιδιά από τις γυναίκες. Αυτό, όμως, πλέον δεν ισχύει…

Πηγή: qz.com