Μακρή: “Στα φροντιστήρια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους μαθητές”

H υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, με αφορμή την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μίλησε στον ΑΝΤ1 όπου απάντησε σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Γιατί δε θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα φροντιστήρια;

Για τα φροντιστήρια, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι οι οδηγίες των ειδικών και η άποψή τους είναι ότι πρέπει να είναι σταθερές οι μαθητικές ομάδες οι οποίες κάνουν μάθημα.
«Στα φροντιστήρια δεν είναι σταθερές οι ομάδες, είναι από διαφορετικά λύκεια, από διαφορετικές ενδεχομένως περιοχές, άρα δημιουργείται μεγαλύτερος κίνδυνος μεταδοτικότητας της νόσου και οι οδηγίες αυτές έγιναν από το υπουργείο σεβαστές. Οφείλουμε να τους ακούμε τους ειδικούς, εμείς παίρνουμε την πολιτική απόφαση.
Αλλά όταν οι επιδημιολόγοι ξέρουν τα πραγματικά δεδομένα, τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού, συνιστούν να μη συγχρωτίζονται κάθε φορά διαφορετικές ομάδες μαθητών, εμείς παίρνουμε την ανάλογη απόφαση περιορίζοντας κατά το δυνατό το ρίσκο» υπογράμμισε.
«Και γνωρίζοντας ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι καλύτερη, αλλά μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με την τηλεκπαίδευση και προχωρούμε με προσοχή και σεβασμό στην υγεία και προσοχή και σεβασμό για τους μαθητές» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η ΟΕΦΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση για την ανάγκη επαναλειτουργίας των φροντιστηρίων και συνέχιση δια ζώσης της διδασκαλίας τονίζοντας ότι πρόκειται για παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Η Ομοσπονδία  Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά να δοθεί το πράσινο φως ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης για το καλό των μαθητών.

Η ανακοίνωση της ΟΕΦΕ

Τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης σ΄όλη την Ελλάδα έδειξαν καθ΄όλη την διάρκεια της πανδημίας την υπευθυνότητά τους, τον σεβασμό τους στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων και  τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, το ενδιαφέρον τους για την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους. Απέδειξαν ότι αποτελούν βασικό πυλώνα του Εκπαιδευτικού μας Συστήματος και διαδραμάτισαν έναν ξεχωριστό ρόλο στη στήριξη των μαθητών και της προσπάθειας ιδιαίτερα όσων έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι.

Η Ο.Ε.Φ.Ε. και τα χιλιάδες Φροντιστήρια-μέλη μας αποδείξαμε έμπρακτα και στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτών των δύσκολων περιόδων, το ίδιο όμως αποδείξαμε και κατά τις περιόδους που τα Φροντιστήρια άνοιξαν. Δείξαμε ότι λειτουργούσαμε τα Φροντιστήρια με πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, συνδυάζοντας τη ζωντανή επαφή με τους μαθητές μας, τη δια ζώσης διδασκαλία με την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των καθηγητών  μας. Γι’ αυτό άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα μετατροπής έστω και ενός Φροντιστηρίου σε χώρο διασποράς του κορωνοϊού.

Μ’ αυτή την πολύτιμη εμπειρία και παρακαταθήκη, αλλά και τα έμπρακτα δείγματα γραφής εκ μέρους μας, θεωρούμε εντελώς απαραίτητη την άμεση επανεξέταση της  απόφασης να παραμείνουν τα Φροντιστήρια κλειστά αν και ανοίγουν  από την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης αδικεί την λειτουργία και την προσφορά μας. Πριν απ’ όλα όμως παραβλέπει παράγοντες όπως ο μικρός αριθμός μαθητών ανά τμήμα, κατά πολύ μικρότερος από ότι ισχύει στα τμήματα των σχολείων που ανοίγουν, που σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση  όλων των υγειονομικών κανόνων εξασφαλίζει την μη αύξηση των όποιων κινδύνων.

Μ’ αυτό το σκεπτικό ζητάμε με πλήρη ευθύνη απέναντι στους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους καθηγητές μας, να επανεξεταστεί η απόφαση που ισχύει και να ανοίξουν τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα.