«Μαμά, φοβάμαι τον Άγιο Βασίλη»: Πώς να διαχειριστείτε αυτή την χριστουγεννιάτικη φοβία του παιδιού

«Μαμά, φοβάμαι τον Άγιο Βασίλη»: Πώς να διαχειριστείτε αυτή την χριστουγεννιάτικη φοβία του παιδιού

Για τα περισσότερα παιδιά ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερός τους μήνας, γεμάτος χαρά, λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ελαφάκια και υποσχέσεις για δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Όμως, για κάποια από αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι και η καλύτερή τους περίοδος, καθώς ο μήνας των γιορτών έρχεται μαζί με… φοβίες. Μία από αυτές είναι και η φοβία με τον Άγιο Βασίλη (Santaphobia).

Γιατί ένα παιδί μπορεί να φοβάται τον Άγιο Βασίλη;

Τα παιδιά που καταλαμβάνονται από αυτήν την φοβία δεν βλέπουν τον Άγιο Βασίλη σαν μία οικεία φιγούρα που χαμογελά και φέρνει δώρα, αλλά σαν έναν παράξενο άνδρα ντυμένο στα κόκκινα που εισβάλει στα σπίτια μέσα από την καμινάδα.

Ο φόβος αυτός εκδηλώνεται, κυρίως όταν το παιδί δει τη μορφή του Άγιου Βασίλη στο κοινωνικό του περιβάλλον. Ο Άγιος Βασίλης ντύνεται, δείχνει και φέρεται με τρόπο διαφορετικό από την εμπειρία του παιδιού, άρα αποτελεί φαινόμενο άγνωστο, μυστήριο και γι’ αυτό λιγάκι εκφοβιστικό για το παιδί.

Κάτι άλλο που μπορεί να προκαλεί φόβο στο παιδί, είναι επειδή έχει ακούσει ότι ο Άγιος Βασίλης τον «παρακολουθούσε» όλο τον χρόνο, οπότε «ξέρει» αν ήταν καλό ή κακό παιδί και είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν και τι δώρο  θα του φέρει. 

Επίσης, πολλά παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς Άη Βασίληδες κάθε φορά. Άλλοι είναι ψηλότεροι ή με διαφορετικό τόνο της φωνής. Ειδικά, αν παρακολουθούν ταινίες ή βλέπουν σε βιβλία την φιγούρα τους, η μετάβαση σε μία τρισδιάστατη μορφή με σάρκα και οστά, μπορεί να το τρομάξουν.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν οι γονείς προτρέπουν το παιδί τους να φωτογραφηθεί αγκαλιά με τον Άη Βασίλη σε διάφορους χώρουςα ή να μπει σε ένα κατάστημα έξω από το οποίο μια τρισδιάστατη κούκλα με τη μορφή του να κουνιέται και δίνει ευχές, συνήθως το παιδί τρομάζει.

Ο φόβος αυτός εκδηλώνεται συνήθως με κλάματα και άρνηση να πλησιάσει τη φιγούρα του.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Προετοιμάστε το παιδί σιγά σιγά για τον Άγιο Βασίλη

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και αυτό ισχύει για για τη Santaphobia. Ένας σοβαρός λόγος που ένα παιδί 4 ετών μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο του για τον Άγιο Βασίλη, είναι γιατί έχει έρθει σε επαφή μαζί του νωρίτερα. Για παράδειγμα, μην περιμένετε να «συστήσετε» τον Άη Βασίλη στα παιδιά τα Χριστούγεννα, αλλά λίγο νωρίτερα. Δείξτε του μερικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και να συμπεριλάβουν και μια φιγούρα του Αγίου και ν’ αφήσουν το παιδί να τα προσεγγίσει, να τα παρατηρήσει και, τελικά, να παίξει μαζί τους. Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει το παιδί τους φόβους του, μια που θα αισθάνεται ότι ελέγχει την κατάσταση το ίδιο.

Βοηθήστε το να ελέγξει τον φόβο του

Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στο παιδί να νιώσει άνετα και να εκφράσει τους φόβους του, να πει όχι σε πράγματα που δεν του αρέσουν. Αν ανησυχείτε, ότι το παιδί αναπτύσσει φοβία για τον Άη Βασίλη, πείτε του ότι η «μπάλα είναι στο γήπεδό του». Επίσης, μπορείτε να το αγκαλιάσετε, να το καθησυχάσετε, δείχνοντάς του ότι καταλαβαίνετε τον φόβο του. Μετά εξηγήστε του ότι είναι ένας καλός παππούλης που φέρνει δώρα στα παιδάκια.

Χαρίστε του τη μαγεία των γιορτών μέσα από την εμπειρία

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να σας βοηθήσει με το στόλισμα ή με το τύλιγμα των δώρων κι έτσι μέσα από την εμπειρία θα έρθει σε επαφή με ΄ο,τι φοβάται.

μπορεί να βοηθήσει με τύλιγμα δώρων, γιορταστικό στόλισμα και μαγειρική….και μέσα από αυτές τις εμπειρίες θα έρθει σε επαφή και με ότι φοβάται.

Όχι στην απομόνωση

Επειδή ακριβώς το παιδάκι σας, μπορεί να έχει αυτή τη φοβία, μην το κλείσετε στο σπίτι σε μία προσπάθεια να το προστατεύσετε. Ίσως, πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η πρώτη συνάντηση με τον Άγιο Βασίλη, αν στηριχθεί σε γερές βάσεις, θα αποτελέσει μια ξεχωριστή και ευχάριστη στιγμή για το παιδί. Οι γονείς αποτελούν την κινητήρια δύναμη, η οποία θα βοηθήσει το παιδί να αποδεχτεί ήρεμα την εικόνα του Αγίου και να αφεθεί σε μια από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες εμπειρίες.

Διαβάστε επίσης:

5 δραστηριότητες για να «ζωντανέψετε» τις χριστουγεννιάτικες ευχές των παιδιών

20 κορυφαίες χριστουγεννιάτικες ταινίες για να δει όλη η οικογένεια!

Μεταφέρετε το κλίμα των Χριστουγέννων στο υπνοδωμάτιο σας!