Μάσκα και στα σχολεία αν κριθεί αναγκαίο – Αυτή είναι η εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στα αστικά κέντρα δείχνει ότι ο ιός συνεχίζει να δίνει το παρών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Τις τελευταίες μέρες έντονη είναι η συζήτηση για τους τρόπους διεξαγωγής των μαθημάτων στα σχολεία από τον προσεχή Σεμπτέμβριο καθώς για το αν θα πρέπει οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα φορώντας μάσκα.

Καθηγήτρια Κοτανίδου: Μάσκα και στα σχολεία αν κριθεί αναγκαίο

Η εισήγηση της Επιτροπής είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους του κλειστούς χώρους για λόγους ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου.

Η κ. Κοτανίδου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας στα σχολεία αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση με κόσμο και συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται και τόνισε ότι ο συνωστισμός έφερε περισσότερα άτομα στις εντατικές.

Μαγιορκίνης: Τι προτείνει για το άνοιγμα των σχολείων

Για το θέμα της μάσκας στα σχολεία μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Στα σχολεία, υπάρχει η θέληση να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και από στοιχεία που έρχονται από άλλες χώρες όπου άνοιξαν τα σχολεία κανονικά. Φαίνεται ότι τα παιδιά χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Αυτά που είναι 10 με 18 και αυτά που είναι κάτω από 10 ετών. Πιθανώς να συστήσουμε διαφορετικά μέτρα για αυτά τα γκρουπ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τη χρήση μάσκας στα σχολεία

Την περασμένη σχολική χρονιά, η χρήση της μάσκας στα σχολεία θεωρούνταν προαιρετική σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.  Άλλωστε όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η επιτροπή «δεν έχει εισηγηθεί χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία». Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας «πρόκειται για σημαντικό θέμα. Για τη χρήση της μάσκας υπάρχει η τοποθέτηση της επιτροπής και δεν θέλουμε να υπάρξει αφορμή για στίγμα και bullying σε κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα προσωπικής προστασίας. Η χρήση μάσκας στο σχολείο εξαρτάται και από τη βοήθεια των εκπαιδευτικών».