Μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια: “Έπεσε” το σύστημα Webex

Πρεμιέρα σήμερα για τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου όλης της χώρας αφού διακόπηκε η δια ζώσης διδασκαλία όσο θα διαρκέσει το lockdown.

Ακολουθώντας τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, η τηλεκπαίδευση διεξάγεται μέσω της πλατφόρμας Webex και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με την διαφορά ότι πλέον η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα οπότε θα γίνεται καθημερινά λήψη απουσιών και η ύλη θα προχωρά κανονικά και με τους ρυθμούς που θα διεξάγονταν το μάθημα εντός αιθούσης.

“Έπεσε” το σύστημα Webex

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex εδώ και αρκετή ώρα σε πολλές περιοχές όπως το Ίλιον, το Περιστέρι και η Αρτέμιδα αντιμετωπίζει είτε πρόβλημα φόρτωσης της σελίδας είτε έχει “πέσει” εντελώς λόγω του πλήθους των μαθητών που έχουν συνδεθεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Η πρώτη διδακτική ώρα πραγματοποιήθηκε με αρκετούς μαθητές να έχουν πρόβλημα σύνδεσης. Ωστόσο, από τις 9 και μετά, που έπρεπε να ξεκινήσει η δεύτερη ώρα, η πλατφόρμα δεν συνδέει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

To Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί το σύστημα ώστε να συνεχίσουν οι μαθητές την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όπως λένε οι αρμόδιοι “Το πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση δημιουργήθηκε σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, τη Webex, ενώ όσα σχολεία χρησιμοποιούν κάποια άλλη πλατφόρμα δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα και οι μαθητές παρακολουθούν κανονικά το μάθημα.”

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω κατάσταση και για τον κίνδυνο να “κρασάρει το σύστημα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο τους εκπαιδευτικούς.

Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών όταν “πέφτει” το σύστημα;

Σε όσα σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι μαθητές να μπουν στην πλατφόρμα και να συνδεθούν με την ηλεκτρονική τους τάξης λόγω δικτύου δεν θα “χρεωθούν” οι μαθητές με απουσίες καθώς η ευθύνη δυσχέρειας πρόσβασης βαρύνει το σύστημα.

Η πλατφόρμα της Webex “έπεσε” σε όλη την Ευρώπη

Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη χώρα μας, πρόκειται για τους server του δικτύου της Cisco Systems που έχει πέσει σε όλη την Ευρώπη.

Τηλεκπαίδευση: Από το σχολείο θα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εξοπλισμό

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο τηλέφωνο και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχoυν εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προς τούτο εξοπλισμού ή/και κατάλληλης σύνδεσης με το διαδίκτυο υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες τους κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα.

“Φαίνεται πως το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο όγκο δεδομένων”

Σύμφωνα με αναπληρώτρια φιλόλογο, η οποία εργάζεται φέτος σε δύο σχολεία του νότιου τομέα Αττικής και η οποία μίλησε στο Infokids.gr, “Υπάρχουν καθυστερήσεις στις συνδέσεις, κακή επικοινωνία, ενώ κάποιοι μαθητές δεν καταφέρνουν καθόλου να συνδεθούν. Το σύστημα φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο όγκο δεδομένων.

Οι μαθητές δε που δεν διαθέτουν υπολογιστή ή τάμπλετ και συνδέονται από κινητά χάνουν μεγάλο μέρος από την επικοινωνία που είναι η εικόνα. Οι καθηγητές, από την άλλη, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, αλλά ακόμη και οι ίδιοι έχουν πρόβλημα να συνδεθούν.

Επίσης, λόγω των κακών συνδέσεων, δεν είναι πάντα εφικτό να γνωρίζουν ποιος μαθητής παρακολουθεί και ποιος όχι.”

Τι ισχύει για τις τηλεδιασκέψεις WebEx  ταυτόχρονα σε μία σύνδεση

  • Ο αριθμός των τηλεδιασκέψεων webex που μπορούν να διεξαχθούν ταυτόχρονα από μία τηλεπικοινωνιακή σύνδεση, είναι ανάλογη με την ταχύτητα της γραμμής του internet της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

  • Θα πρέπει την ώρα που πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις στις σχολικές μονάδες να μην απασχολείται η γραμμή με λειτουργίες που καταναλώνουν τη χωρητικότητα της γραμμής, όπως κατέβασμα αρχείων, παρακολούθηση ζωντανών εκπομπών ή/και καμερών ή ιστοτόπων με βίντεο.
  • Μπορεί η γραμμή να απασχολείται μόνο για απλές λειτουργίες όπως π.χ. η αποστολή και λήψη e-mails.

Οι χρήστες των social media διασκέδασαν με το #webex

Tο Webex που δεν λειτούργησε, ήταν ένας καλός λόγος για τους χρήστες του Twitter να «στήσουν» γλέντι με τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν. Μάλιστα, οι χρήστες είναι σε μεγάλα κέφια ενώ το hashtag #webex δεν άργησε να γίνει πρώτο trend στο ελληνικό twitter.