Μαθητές κατά της τηλεκπαίδευσης: “Αυτό που γίνεται δεν είναι μάθημα – Δε θέλουμε μια ακόμα χαμένη σχολική χρονιά”

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας καθημερινά συνδέονται στις ψηφιακές τους τάξεις και παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και τυχόν προβλήματα που προκύπτουν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με ανακοίνωση που εξέδωσε παραθέτει τα προβλήματα που καταγράφονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και δηλώνει ότι “Αυτό που γίνεται δεν είναι μάθημα! Δεν είναι σχολείο” απαιτώντας από την ηγεσία του υπουργείου να δράσει και να πράξει καταλλήλως ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία όταν αποφασιστεί το άνοιγμά τους

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα: Τα σχολεία μας να λειτουργούν και να είναι ασφαλή.

Τα σχολεία μας είναι κλειστά γιατί δεν έγιναν πράξη τα αιτήματα μας. Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ακούει τους χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα που με τις κινητοποιήσεις μας διεκδικήσαμε καθηγητές, αίθουσες και αραίωση των τμημάτων. Ο χρόνος κυλά αλλά δεν αξιοποιείται για να ανοίξουν πιο ασφαλή τα σχολεία σε σχέση με τον Σεπτέμβρη. Πιστεύουμε πως οι καταλήψεις και οι πορείες μας έχουν νικήσει, γιατί η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε πως έχουμε δίκιο και η κυβέρνηση εκτέθηκε και αναγκάστηκε να το παραδεχθεί, να κάνει έστω κάποια από τα αιτήματά μας πράξη.

Ένα μήνα σχεδόν τώρα που κάνουμε τηλεκπαίδευση έχουμε να πούμε πως:

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Αυτό που γίνεται δεν είναι μάθημα! Δεν είναι σχολείο! 

Εκατοντάδες μαθητές έστειλαν βίντεο και εικόνες από το πώς προσπαθούν να κάνουν μάθημα με το σύστημα να σέρνεται. Πολλοί κατήγγειλαν πως όντως δεν έχουν τα μέσα να κάνουν μάθημα. Η πλειοψηφία είμαστε όλη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή (σχολείο- φροντιστήριο), δεν προλαβαίνουμε να βγούμε (λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 21:00) ούτε μια βόλτα να ξεσκάσουμε!

Οι μαθητές της Γ Λυκείου αγωνιούν για το τι θα γίνει με την ύλη, την οποία δεν διδάχθηκαν από κοντά και παλεύουν να τη μάθουν μέσα από μια οθόνη.

Οι μαθητές της Α Λυκείου ρωτούν: Θα δώσουμε φέτος με Τράπεζα Θεμάτων όταν όλα είναι στον αέρα; Όλοι οι μαθητές φωνάζουν: Δε θέλουμε μια ακόμα χαμένη σχολική χρονιά! Ακούστε μας!

Δεν πιστεύουμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Πως αυτή είναι η κατάσταση και δεν αλλάζει. Γιατί ξέρουμε πως: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μετράει τις ανάγκες των μαθητών ως κόστος.

Έχει επιλέξει την ώρα που η πανδημία συνεχίζεται να «πετάει» λεφτά στους μεγαλοκλινικάρχες, και να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας με περισσότερες προσλήψεις και ΜΕΘ.

Έχει επιλέξει ενώ στους χώρους δουλειάς των γονιών μας και στα ΜΜΜ να γίνεται του συνωστισμού το “κάγκελο”… να μην ελέγχει τους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων, να μη βάζει επιπλέον δρομολόγια στα ΜΜΜ.

Έχει επιλέξει τα χρήματα που μαζεύει από τη φορολογία των γονιών μας να τα δίνει αλλού… στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους τραπεζίτες, στους καναλάρχες, στους πολέμους του ΝΑΤΟ.

Η μόνη λύση που προτείνει είναι να μείνουμε σπίτι! Θέλει κανένας να μην αντιδρά, να μη διαμαρτύρεται. Την ενοχλεί πιο πολύ και από τον κορωνοϊό, το “μικρόβιο” του αγώνα:

γι’ αυτό απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

γι’ αυτό μας υποδέχτηκαν με ΜΑΤ και χημικά τους προηγούμενους μήνες, μας εκβίασαν με τις τηλε-απουσίες.

γι’ αυτό απειλεί με εισαγγελείς και συλλαμβάνει τους μαθητές που αγωνιζόμαστε.

Όσα εμπόδια κι αν βάλουν, οι αγώνες δεν απαγορεύονται, ούτε αναβάλλονται!

Μόνο αν αγωνιστούμε μπορούμε να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και την υγεία!

Τα αιτήματα των μαθητών για να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σχολεία

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν πράξη όσα διεκδικούμε τόσο καιρό, για να ανοίξουν και να είναι ασφαλή τα σχολεία μας.
  • Να προσληφθούν καθηγητές με βάση τις ανάγκες και να ανοίξουν νέες αίθουσες στα ίδια τα σχολεία ή σε άλλα δημόσια κτήρια, ώστε να είμαστε 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας με βάση τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.
  • Δωρεάν και συνέχεια τεστ σε μαθητές για να μην εξαπλώνεται ο ιός στο σχολείο.

ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ!

Να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλε-εκπαίδευση, με παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού (πρόσβαση στο διαδίκτυο, tablet, laptop). Καμία απουσία σε μαθητή, που είτε τον “πετούσε έξω” το σύστημα, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν για οικονομικούς λόγους. Διευκόλυνση των καθηγητών να έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιούν και άλλα προγράμματα για να ελαφρυνθεί το σύστημα.

Να μειωθεί ΑΜΕΣΑ και με σαφή τρόπο η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Να ανακοινωθεί εδώ και τώρα η απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων. Θα είναι απαράδεκτο να μας διαλύσετε με δύσκολα θέματα ειδικά φέτος που η σχολική χρονιά έχει τόσες δυσκολίες.