Μελίνα Γιαννακούλη: Η 13χρονη Πρέσβειρα κατά του bullying που έφτασε ως την Αμερική μιλάει στο Infokids.gr

Τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι εκείνα στα οποία εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το βαρύ φορτίο μερικά παιδιά αναγκάζονται να επωμιστούν πολύ νωρίς, μέσα από γεγονότα και καταστάσεις που βιώνουν και τα προσγειώνουν απότομα στον κόσμο των ενηλίκων. Εμπειρίες μέσα από τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής, όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους με στόχο το κοινό καλό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, το Infokids.gr δίνει βήμα σε παιδιά που πέρασαν δύσκολα παρά το νεαρό της ηλικίας τους, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τη δράση τους και να περάσουν το δικό τους μήνυμα για μια καλύτερη κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και η 13χρονη Μελίνα Γιαννακούλη, που έπεσε θύμα bullying πριν από μερικά χρόνια και θέλησε να βοηθήσει παιδιά και γονείς, ξεκινώντας τη δική της εκστρατεία ενημέρωσης μέσω βίντεο που δημοσιεύει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και στην ιστοσελίδα www. bullyingalert.org που έχει δημιουργήσει με τη βοήθεια της μητέρας της γι’ αυτό το σκοπό.

Η Μελίνα Γιαννακούλη με τη μητέρα της Ελένη

Το ιστορικό μιας επικίνδυνης εμπειρίας bullying

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μελίνα ήταν 9 ετών και βρισκόταν στη Χαλκιδική για διακοπές μαζί με την οικογένειά της. Η μικρή δυσκολεύτηκε να κάνει παρέες εκεί, μέχρι που την 4η ημέρα ένα κοριτσάκι την πλησίασε και της πρότεινε να παίξει με τα υπόλοιπα παιδιά, προς μεγάλη χαρά της μητέρας της που είχε αρχίσει να ανησυχεί ότι δεν περνούσε καλά. Ενώ κολυμπούσαν μέσα στη θάλασσα, η κα. Ελένη είδε με την άκρη του ματιού της, την κόρη της πάνω σε μια σανίδα θαλάσσης. Άρχισε να τρέχει και να φωνάζει σε βοήθεια, καθώς τα υπόλοιπα κορίτσια την είχαν δέσει στα πόδια, είχαν αναποδογυρίσει τη σανίδα και δεν την άφηναν να βγει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να πιει αρκετό νερό.

Η μητέρα της Μελίνας, κα. Ελένη Γιαννακούλη, μιλάει αποκλειστικά στο Infokids.gr και θυμάται ξανά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν, αλλά και τη μέρα που η μικρή της ανακοίνωσε τη μεγάλη της απόφαση: «Όταν γυρίσαμε στην Αθήνα και μετά το σοκ που πέρασα κι εγώ η ίδια, αφού έπρεπε να το διαχειριστώ πρώτη για να βοηθήσω στη συνέχεια και τη Μελίνα, πήγαμε σε παιδοψυχολόγους. Στην αρχή έβλεπε συνέχεια εφιάλτες, ήταν φοβισμένη, δεν έκανε παρέες, πέρασε το καλοκαίρι μέσα στο σπίτι. Όταν το 2015 δημιουργήθηκε το θέμα με το Βαγγέλη Γιακουμάκη, μού είπε ότι ήθελε να ξεκινήσει όλο αυτό επειδή υπήρχαν κι άλλα παιδιά σαν εκείνη, σαν τον Βαγγέλη και ήθελε να κάνει ό,τι μπορεί για να τα βοηθήσει και να τα ενημερώσει».

Από το Youtube στη Νέα Υόρκη

Η Μελίνα σκέφτηκε να μιλήσει για το bullying μέσα από κάποια βίντεο που δημιούργησε και ανέβασε στο Youtube. Μαζί με τη μητέρα της έφτιαξαν αρχικά τη σελίδα Bullying Alert στο Facebook, με στόχο να επικοινωνήσει την ιστορία της και να παροτρύνει κι άλλα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Τα βίντεο της μικρής είχαν μεγάλη ανταπόκριση, αφού πολλά ήταν τα παιδιά που ήρθαν σε επικοινωνία με τη Μελίνα, όχι μόνο θύματα αλλά και θύτες, καθώς και γονείς οι οποίοι ζητούσαν υποστήριξη για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Η Μελίνα Γιαννακούλη με το Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill de Blasio

Όταν ξεκίνησε όλο αυτό, η Μελίνα αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα στο Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill de Blasio στο οποίο του εξηγούσε την κατάσταση με το bullying στην Ελλάδα. Επειδή μάλιστα και στην Αμερική έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με αυτό, του ζήτησε να συναντηθούν και να συζητήσουν από κοινού, ώστε να κάνουν κάποια πράγματα για να ενημερώσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούν. Το γράμμα έφτασε στα χέρια του και τον περασμένο Οκτώβριο, μαμά και κόρη ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί το φιλόδοξο κορίτσι ήρθε σε επαφή με το Δήμαρχο και με κάποιους οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα της ενδοσχολικής βίας. Με την άφιξη τους στην Ελλάδα, ήρθε και η πρόταση να γίνει Πρέσβειρα του πρότζεκτ «Free World From bullying», στο πλαίσιο του οποίου στις 17 Ιουνίου θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει σε ομιλίες γύρω από το θέμα.

Η 13χρονη Μελίνα Γιαννακούλη μιλάει στο Infokids.gr για τους λόγους που την ώθησαν να ξεκινήσει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα του bullying που μαστίζει την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς έγινε αντιληπτό από την ίδια με τον πιο σκληρό τρόπο: «Ήθελα να πω μέσα από την εμπειρία μου στα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού να έχουν κουράγιο και να μπορέσουν με τις συμβουλές μου να βοηθηθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους και ιδιαίτερα με τους γονείς τους για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν. Δεν πρέπει να φοβούνται να λένε αυτό που νιώθουν, ούτε να δείχνουν ότι πονάνε, ότι όλο αυτό τους επηρεάζει. Γιατί όταν ο άλλος βλέπει ότι αυτό λειτουργεί, δεν θα σε αφήσει ήσυχο, θα συνεχίζει να σε χτυπάει εκεί που πονάει.

Όσο για τους γονείς, πρέπει κι εκείνοι να έρθουν στη θέση των παιδιών και να προσπαθήσουν να τα καταλάβουν περισσότερο. Γιατί μπορεί να μη το θεωρούν μεγάλο πρόβλημα, αλλά ένα μικρό πρόβλημα μπορεί να γίνει δέκα φορές χειρότερο στην πορεία», αναφέρει η Μελίνα που ονειρεύεται μια κοινωνία απαλλαγμένη από το φαινόμενο του bullying: «Θέλω να μοιραστούν όσο περισσότερες εμπειρίες παιδιών που έχουν υποστεί bullying και να μπορέσει αυτό το πρόβλημα να γίνει όλο και μικρότερο και οι άνθρωποι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι».

Η Μελίνα πέρα από τη βοήθεια που προσφέρει στα υπόλοιπα παιδιά-θύματα εκφοβισμού, κατάφερε και η ίδια να γίνει πιο δυνατή. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλα παιδιά της ηλικίας της, προσγειώθηκε απότομα στον ενήλικο κόσμο, αλλά το γεγονός αυτό της έδωσε ώθηση και κίνητρο να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να περάσει το δικό της σπουδαίο μήνυμα: «Μη ντρέπεστε αν κάποιος σας θεωρεί θύμα. Μιλήστε σε κάποιον μεγάλο. Κοιτάξτε αυτόν που σας κάνει bullying και ζητήστε του να σταματήσει. Δείξτε του ότι δε θα τα καταφέρει…»