Μετά τις μωβ μέδουσες, έρχονται… οι γαλάζιες – Τι πρέπει να προσέχουμε

Μετά τις μωβ μέδουσες, έρχονται... οι γαλάζιες - Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές, προκαλώντας πονοκέφαλο στους λουόμενους, τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και τις γαλάζιες!

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος.

Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, οι εξάρσεις στις ελληνικές θάλασσες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στην Αδριατική.

Τι πρπει να προσεχουμε με τισ γαλάζιεσ μέδουσεσ

Rhizostoma pulmo στην πόλη Trieste της Ιταλίας στην Αδριατική(Ιούνιος 2022) – Πηγή: Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Μπορεί να νιώσουμε κάψιμο και χωρίς να μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό ενδέχεται να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα.

Είναι  σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου.

Διαβάστε επίσης:

Οι μωβ μέδουσες “απειλούν” τις ελληνικές παραλίες – Το επικίνδυνο τσίμπημά τους -Πού εντοπίζονται αυτό το διάστημα

Πώς “σώζεται” η Νάξος από τις μωβ μέδουσες που πλημμυρίζουν φέτος τις ελληνικές θάλασσες; (video)

Γιορτή Πατέρα: Οι 10 celebrities με τα πιο τρυφερά μηνύματα (+φωτογραφίες)