Μια μητέρα εξηγεί με 2 φωτογραφίες πώς είναι να «παλεύεις» με την επιλόχεια κατάθλιψη

Όταν πρόκειται για την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών, υπάρχουν τόσα πολλά θέματα που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα να συζητήσουν. Αλλά οι γονείς πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να μιλήσουν για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν χωρίς το φόβο να κατακριθούν και υπάρχει ένα θέμα για το οποίο πρέπει πραγματικά να αρχίσουμε να μιλάμε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Αυτό το ζήτημα είναι η επιλόχεια κατάθλιψη, μια κατάσταση που επηρεάζει τόσες πολλές μητέρες, αλλά σπάνια συζητείται. Ως εκ τούτου, είναι μια παρεξηγημένη κατάσταση και το να υποφέρουν τα συμπτώματα στη σιωπή έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες σε καταστροφικές συμπεριφορές.

Όμως, η Kathy DiVincenzo μιλά ανοιχτά για το συγκεκριμένα θέμα με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook σχετικά με τη δική της εμπειρία με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. «Ως κάποια με διαγνωσμένη κατάθλιψη μετά τον τοκετό, άγχος και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα να σας δείξω πώς πραγματικά μπορεί να μοιάζει. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο αυτές εικόνες αντιπροσωπεύουν τη ζωή μου ανάλογα με την ημέρα. Θα μοιραζόμουν μόνο μία από αυτές τις πραγματικότητες και αυτό είναι το πρόβλημα. Το μόνο που είναι πιο εξαντλητικό από αυτές τις συνθήκες είναι ότι καθημερινά προσποιούμαι ότι δεν το κάνω».

Συνέχισε να περιγράφει την πίεση που αισθάνονται οι νέες μητέρες ώστε να αγαπούν κάθε λεπτό της μητρότητας. Σίγουρα, αυτή η περίοδος αμέσως μετά την υποδοχή του μωρού σας είναι όμορφη αλλά είναι και η εποχή της αλλαγής των ορμονών, της στέρησης ύπνου, της προσαρμογής και του πόνου. Εάν προσθέσετε την επιλόχεια κατάθλιψη σε αυτούς τους παράγοντες, μπορεί να αισθανθείτε εντελώς ασφυκτικά. Και όταν οι μητέρες βλέπουν μόνο τέλειες εικόνες μετά τον τοκετό, αισθάνονται σαν να είναι οι μόνες που αγωνίζονται και κάνουν όλα τα πράγματα λάθος.

«Δουλεύω δύο φορές περισσότερο για να κρύψω αυτή την πραγματικότητα από εσάς επειδή φοβάμαι ότι θα σας κάνει να νιώσετε άβολα. Φοβάμαι ότι θα σκεφτείτε ότι είμαι αδύναμη, τρελή, απαίσια μητέρα ή άλλα τόσα εκατομμύρια πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό», έγραψε η Kathy στο Facebook.

Η γενναιότητα αυτής της μαμάς έγκειται στη σημασία να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτά τα θέματα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι είναι απίστευτα δύσκολο να το πράξουμε. Οι μητέρες που μιλούν ανοιχτά για τις δικές τους εμπειρίες με την επιλόχεια κατάθλιψη είναι περισσότερες από ποτέ και αυτό δείχνει συγκεκριμένη πρόοδο. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι όλο και περισσότερες μητέρες θα καταρρίψουν τα ταμπού γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απευθυνόμενη στις νέες μητέρες, κατέληξε: «Σε περίπτωση που κανείς δεν σας το έχει πει, κάνετε μια εκπληκτική δουλειά. Αξίζετε την αγάπη και το σεβασμό των άλλων. Δεν είστε μόνες. Αναζητήστε βοήθεια και θα το ξεπεράσετε. Ξέρω πόσο απίστευτα δύσκολο είναι να το κάνετε, αλλά σας υπόσχομαι ότι αξίζει τον κόπο. Σας αξίζει!». Η δημοσίευση της Kathy DiVincenzo φαίνεται ότι «άγγιξε» πολλές νέες μητέρες, καθώς έλαβε πάνω από 43.000 likes και 67.000 κοινοποιήσεις.