Κυριακή 27 Απριλίου

Μια νέα τσίχλα φέρνει τα πάνω κάτω στη μετάδοση της γρίπης και του έρπητα

Μειώσει το ιικό φορτίο εντός της στοματικής κοιλότητας κατά πάνω από 95%.

Μια νέα επσιτημονική αυτή τη φορά τσίχλα αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στη μετάδοση των ιών μέσω της στοματικής κοιλότητας. Οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (UPenn) και οι συνεργάτες τους στη Φινλανδία αναφέρουν ότι ανέπτυξαν τσίχλα από φασόλια lablab, η οποία ήταν αποτελεσματική στην εξουδετέρωση της μετάδοσης τόσο της γρίπης όσο και του ιού του απλού έρπητα (HSV). Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Therapy, δείχνει την υπόσχεση αυτής της μεθόδου ως ένα νέο εργαλείο που θα συμβάλει στον μετριασμό της εξάπλωσης της λοίμωξης μέσω της στοματικής κοιλότητας.

«Αυτές οι παρατηρήσεις είναι καλές για την αξιολόγηση της τσίχλας φασολιών σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για την ελαχιστοποίηση της μόλυνσης/μετάδοσης του ιού», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Henry Daniell, PhD, καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή της UPenn.

Η μελέτη δημιουργήθηκε από την ανάγκη για νέα εργαλεία για τον μετριασμό των ιογενών λοιμώξεων που εξαπλώνονται μέσω της στοματικής κοιλότητας και επικεντρώθηκε σε στελέχη της γρίπης Α (H1N1 και H3N2) και δύο στελέχη του ιού του απλού έρπητα (HSV-1 και HSV-2). Σύμφωνα με την έρευνα, η στοματική μετάδοση αυτών των ιών είναι πολύ υψηλότερη από τη ρινική μετάδοση, καθιστώντας τη στοματική κοιλότητα σημαντικό στόχο για αντιικές θεραπείες.

Για την παρούσα έρευνα, οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενες εργασίες που κατέδειξαν την αποτελεσματικότητα μιας παρόμοιας αντι-ιικής προσέγγισης για τον COVID-19. Σε αυτή τη νέα εργασία, η ομάδα δοκίμασε μια κλινικής ποιότητας έκδοση της τσίχλας, η οποία απελευθέρωσε την αντιική πρωτεΐνη στα σημεία όπου συμβαίνει η μετάδοση του ιού.

«Στοχεύοντας τους ιούς εκεί όπου εξαπλώνονται πιο αποτελεσματικά, στη στοματική κοιλότητα, το προϊόν αυτό θα μπορούσε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Daniell.

Η τσίχλα παρασκευάζεται από φασόλια lablab (Lablab purpureus), τα οποία περιέχουν φυσικά μια πρωτεΐνη παγίδευσης ιών (FRIL) που δεσμεύει και εξουδετερώνει τα ιικά σωματίδια. Η πρωτεΐνη FRIL απελευθερώθηκε αποτελεσματικά κατά τη μάσηση, με περισσότερο από το 50% της πρωτεΐνης να απελευθερώνεται μέσα σε μόλις 15 λεπτά από τη μάσηση. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι μόλις 40 mg του σκευάσματος της τσίχλας ήταν αρκετά για να μειώσουν τα ιικά φορτία κατά πάνω από 95% in vitro, παρόμοια με ό,τι είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες τους με τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το σκεύασμα της τσίχλας που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνά τους τηρεί τα πρότυπα φαρμάκου κλινικού βαθμού, πράγμα σημαντικό για την επίδειξη της ασφάλειάς της για μια πιθανή υποβολή στην FDA. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης δοκιμές σταθερότητας, δείχνοντας ότι η πρωτεΐνη FRIL παραμένει σταθερή τόσο στη σκόνη φασολιών lablab όσο και στην τσίχλα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρέχοντας πρώιμες ενδείξεις για την καταλληλότητά της για εμπορική παραγωγή.

Οι επιπτώσεις της έρευνας αυτής στη δημόσια υγεία είναι σημαντικές, καθώς οι λοιμώξεις από τη γρίπη και τον HSV προκαλούν εκτεταμένες ασθένειες. Η ανάπτυξη ενός προσιτού και εύχρηστου προϊόντος που μειώνει τη μετάδοση του ιού θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής των λοιμώξεων. Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλές αντιιικές θεραπείες για αυτούς τους ιούς είναι περιορισμένες σε ορισμένες ρυθμίσεις, η τσίχλα θα μπορούσε να παρέχει ένα προσιτό, εναλλακτικό μέσο για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτών των ιών σε κοινοτικές ρυθμίσεις.

Με αυτά τα θετικά προκλινικά δεδομένα, η ερευνητική ομάδα θα προσπαθήσει τώρα να προωθήσει την τσίχλα σε κλινικές δοκιμές.

«Οι παρατηρήσεις από τη μελέτη μας θέτουν τα θεμέλια για την αξιολόγηση αυτού του προϊόντος σε δοκιμές σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του στον πραγματικό κόσμο», έγραψαν οι ερευνητές. Σχεδιάζουν επίσης να διερευνήσουν τη χρήση της σκόνης φασολιών lablab για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, καθώς τα πρόσφατα κρούσματα στη Βόρεια Αμερική έχουν καταδείξει την ανάγκη για αποτελεσματικές αντιιικές στρατηγικές εναντίον της τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Διαβάστε επίσης:

Μάριος Σιμόπουλος: Ο δάσκαλος που δίνει χρώμα στους γκρίζους τοίχους των σχολείων με απίστευτα έργα τέχνης μιλάει στο Infokids

Κορινθία: Ο δάσκαλος χορού της 19χρονης φοιτήτριας – «Όταν έπιασα για το σφυγμό της ήταν ήδη 4 ώρες νεκρή»

Ροή Ειδήσεων