Πέμπτη 1 Μαΐου

Μάριος Σιμόπουλος: Ο δάσκαλος που δίνει χρώμα στους γκρίζους τοίχους των σχολείων με απίστευτα έργα τέχνης μιλάει στο Infokids

Η τοιχογραφία του με τον «Μανόλο» έγινε viral! Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής Εμμανουήλ Καραλής, «κοσμεί» το 8ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Συνέντευξη στην Κλέλια Κλουντζού

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και του ασημένιου στο Παγκόσμιο, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης έγινε γκράφιτι! Μπαίνοντας στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, αντικρίζεις τον χαμογελαστό Καραλή και πίσω του την γαλανόλευκη. Πλησιάζοντας, έχεις την εντύπωση ότι θα σε αγκαλιάσει και θα σου μιλήσει! Μοιάζει σαν αληθινός! Πίσω από αυτό το υπέροχο και με απίστευτη λεπτομέρεια δημιούργημα, βρίσκεται ο εκπαιδευτικός Μάριος Σιμόπουλος! Απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ, ο Μάριος διδάσκει εικαστικά σε μαθητές δημοτικού τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ εδώ και 15 ασχολείται με τις τοιχογραφίες! Είναι μπαμπάς ενός κοριτσιού ! Μιλάει στο Infokids για την street art, τα μηνύματα που θέλει να στείλει με τα έργα του, την συνεργασία με τους μαθητές του, αλλά και για το πως μπορούμε ως γονείς, να πείσουμε τα παιδιά μας να περιορίσουν τη χρήση της οθόνης!

«ΗΘΕΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!»

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα να μετατρέψετε τους γκρίζους τοίχους των σχολείων σε πραγματικά έργα τέχνης;

«Ως αναπληρωτής στην εκπαίδευση πριν διοριστώ, κάθε χρόνο ήμουν και σε διαφορετικό σχολείο έτσι μου αρέσε σε κάθε σχολείο που ήμουν να ζωγραφίζω γκριζους τοίχους, να τους δίνω ζωή, άλλες φορές μόνος, άλλες φορές σε δράσεις με τα παιδιά μαζί.


Ήθελα τα παιδιά, επειδή περνούν την μισή τους ημέρα στον χώρο του σχολείου, να προαυλίζονται σε ένα περιβάλλον πιο ευχάριστο πιο χρωματιστό, αλλά και μπροστά σε εικόνες και ζωγραφιές που περνούν κάποια μηνύματα, έτσι ώστε να εξοικειώνονται με αυτές τις εικόνες και να γίνονται μερος της καθημερινότητας τους!»

«ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΟ !»

– Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι το τελευταίο έργο σας, το οποίο κοσμεί το 8ο Δημοτικό σχολείο Συκεών. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα θέματα;

«Το κριτήριο που επιλέγω τα θέματα είναι πάντα το να ζωγραφίσω κάτι που να περνάει στα παιδιά κάποιο μήνυμα, είτε αυτό είναι αντιπολεμικό είτε είναι αντιρατσιστικό, είτε είναι κατά της ξενοφοβίας και της ενδοσχολικής βίας. Οι αθλητές που έχω ζωγραφίσει εκτός από σπουδαίες  επιδόσεις ο καθένας τους ξεχωριστά περνάει ενα τέτοιο μήνυμα όπως και ο Μανόλο ο οποίος όπως γνωρίζουμε όλοι βίωσε το φαινόμενο της ξενοφοβίας αλλά και του bullying.»

– Ποιες ήταν οι εντυπώσεις του «Μανόλο»; Επικοινώνησε μαζί σας;

« Ο Μανόλο απ’ ό,τι καταλάβαμε όλοι από τις αναρτήσεις του στα social media ενθουσιάστηκε, με ευχαρίστησε μέσα από αναρτήσεις του και στο Twitter αλλά και στο instagram,  έδειξε να μην το πιστεύει ότι η μορφή του κοσμεί τον τοίχο ενός Δημοτικού σχολείου αλλά έδειξε να ενθουσιάζεται και από την αποτύπωση των χαρακτηριστικών του πάνω στην τοιχογραφία. Δεν επικοινώνησε προσωπικά μαζί μου πέρα από τις αναρτήσεις του στα σοσιαλ, αλλά δεν νομίζω να έχει κάποια σημασία.»σημασία.»

https://www.instagram.com/simopoulos_marios_art/p/DIGy7UaoxLI/

«Ο ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ, Ο ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ…»

-Έχουμε δει δικό σας γκράφιτι με τον Γιάννη Αντετοκούμπο. Ποια άλλα γνωστά πρόσωπα έχει ζωγραφίσει;

«Ναι, έχω ζωγραφίσει στο λύκειο των Πεύκων τον Γιάννη Αντετοκουνμπο αλλά και τον Μίλτο τον Τεντόγλου , σε άλλα δημοτικά σχολεία έχω ζωγραφίσει τον Αντώνη Τσαπατακη και στο λύκειο το οποίο αποφοίτησε, τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Μέσω κοινού γνωστού, ο Μίλτος είχε ενημερωθεί ότι θα τον κάνουμε τοιχογραφία, αλλά και ο Αντώνης ο Τσαπατακης, τον οποίο ρωτήσαμε και εννοείται δεν είχε κάποιο πρόβλημα! Περίμενε με πολύ μεγάλη αγωνία και μόλις το τελειώσαμε ήρθε και ο ίδιος να φωτογραφηθεί και να με ευχαριστήσει κι από κοντά.»

«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΝΕΛΟ !»

-Τι υλικά χρησιμοποιείται;

«Τα υλικά που χρησιμοποιώ δεν είναι σπρέι, είναι ακρυλικά πλαστικά εξωτερικού χώρου, είναι όλα ζωγραφισμένα με το πινέλο γι’ αυτό και το αποκαλώ τοιχογραφίες και όχι γκράφιτι γιατί είναι μία τελείως διαφορετική τεχνοτροπία. Τα σπρέι είναι βερνίκια στην ουσία, ενώ εγώ χρησιμοποιώ ακρυλικά χρώματα.»



-Συχνά βλέπουμε ότι ένα ωραίο γκράφιτι για το οποίο χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς, μπορεί να καταστραφεί από επιτήδειους, οι οποίοι γράφουν συνθήματα κυρίως οπαδικά…Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την καταστροφή;

«Αυτό το φαινόμενο όλοι οι καλλιτέχνες που ασχολούμαστε με τις τοιχογραφίες και τα γκράφιτι σίγουρα το έχουμε βιώσει έστω και μία φορά. Εμένα προσωπικά μου χαλάσανε με μία μαύρη μουτζούρα το πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο ,το οποίο είχα χρειαστεί πάρα πολλές ώρες για να το τελειοποιήσω και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάποιος αποφάσισε να το καταστρέψει. Δεν υπάρχουν  και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ίσως να περάσουμε μετά το τέλος της τοιχογραφίας εάν προλάβουμε ένα βερνίκι προστασίας το οποίο μετά με κάποιο ειδικό προϊόν να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε.»


«ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ!»

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε μέσα από τις τοιχογραφίες;

«Τα μηνύματα που θέλω να στείλω ζωγραφίζοντας αθλητές όπως είναι ο Μανόλο ο Μίλτος ο Γιάννης ο Αντώνης και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είναι ότι κλείνοντας τα αυτιά μας σε κακεντρεχή σχόλια, νικώντας τους φόβους μας και κάνοντας αυτό που αγαπάμε με πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά και να φτάσουμε στο πρώτο σκαλί του βάθρου!»

– Πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές την «μεταμόρφωση» των τοίχων στα σχολεία τους;


« Οι μαθητές αλλά και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις τοιχογραφίες με διθυραμβικά και θετικά σχόλια. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι παρακολουθούν την διαδικασία είτε συμμετέχοντας είτε όχι και περιμένουν το πότε θα τελειώσει. Μου αρέσει να συμμετέχουν, πολλές φορές τους δίνω τα πινέλα εάν διακρίνω ότι κάποιο παιδί της Ε και ΣΤ τάξης δημοτικού μπορεί να βοηθήσει. Τους αντιμετωπίζω ως συνεργάτες και όχι ως βοηθούς και μέσα από αυτό θέλω να αισθάνονται ότι κι αυτοι ήταν ένα κομμάτι αυτης της τοιχογραφίας. Θέλω να τους δώσω κίνητρα, έτσι ώστε να ασχοληθούν μελλοντικά με την τέχνη του δρόμου  και να συνεχίσουν το δικό μας έργο δημιουργώντας ομορφες εξίσου τοιχογραφίες.»

– Εκτός από καθηγητής είσαστε εσείς μπαμπάς! Πώς μπορούμε εμείς οι γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την υπερβολική χρήση της οθόνης; Με δεδομένο την έξαρση της ενδοσχολικής βίας και του Bulling που τείνει να γίνει μάστιγα….»

« Ναι, εκτός από εκπαιδευτικός είμαι και μπαμπάς, έχω μία κορούλα στη Δευτέρα δημοτικού. Ο περιορισμός στις οθόνες δεν είναι η μόνη λύση. Στα παιδιά πρέπει να μιλάμε συνέχεια και να ενημερώνουμε για το τι συνέπειες έχουν τα λόγια μας και οι πράξεις μας. Τα παιδιά πρέπει να καταλαβουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να κατακρίνουν τον οποιονδήποτε και να σέβονται την διαφορετικότητα.
Ως μπαμπάς προσπαθώ καθημερινά να περάσω όλα αυτά στο δικό μου παιδί, αλλά και ως εκπαιδευτικός προσπαθώ κάθε στιγμή που τείνει να δημιουργηθεί ένα τέτοιου είδους σκηνικό στο σχολείο να είμαι εκεί και μέσα από την συζήτηση να το λύνουμε ειρηνικά. Γιαυτο τον λόγο θεωρώ πολύ σημαντικές τις τοιχογραφίες στα σχολεία που περνούν τετοιου είδους μηνύματα, έτσι ώστε τα παιδιά να εξοικειώνονται με εικόνες κατά της ξενοφοβίας και της ενδοσχολικής βίας.»

Διαβάστε επίσης:

ΙΑΣΩ Παίδων: 13η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα: «Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα»

Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας και τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα; Θα ταξιδέψουν για το Πάσχα;

Ροή Ειδήσεων