Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Η ασθένεια που «κλέβει» τα μέλη των παιδιών

Και εκεί που λέμε «επιτέλους, ήρθε η Άνοιξη, τελείωσαν οι ιώσεις» και παίρνουμε μια μεγάλη ανάσα που θα ησυχάσουμε πια από αντιπυρετικά και σχολικές απουσίες, η επικαιρότητα μας «φρενάρει» θυμίζοντάς μας πως οι ασθένειες δεν τελειώνουν σε μερικά δέκατα και έναν κοινό βήχα.

Με μεγάλη λύπη μας μαθαίνουμε πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας και με τρόμο ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς, ότι τους πρώτους μήνες του χρόνου τα κρούσματα της ύπουλης αυτής νόσου, η οποία εξελίσσεται ραγδαία, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, αυξάνονται,

Ο λόγος για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί τον συνηθέστερο από τους τύπους μηνιγγίτιδας που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Πρόκειται για μία νόσο που ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα, άρα τώρα είναι που οι γονείς οφείλουν να επαγρυπνούν ακόμα περισσότερο.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονιός οφείλει να γνωρίζει

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς «ύπουλα», γιατί μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά από αυτά. Προσοχή, όμως: Αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, σπεύσατε στο νοσοκομείο, καθώς η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

Ακόμα πιο σημαντική η πρόληψη τώρα

Στατιστικά τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας αυξάνονται αυτή την εποχή, άρα η πρόληψη ενάντια στη νόσο κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να ενημερωθούν γι’αυτήν, μα ακόμα περισσότερο οφείλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού μόνο έτσι μπορούν με ασφάλεια να τα προστατεύσουν από το να νοσήσουν, δεδομένου, ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω των καθημερινών μας συνηθειών (φιλί, βήχας και φτάρνισμα).

Τα καλά νέα είναι, ότι στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός από το 2013, με συγκεκριμένο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Η οδυνηρή ιστορία του Tommy Brown

Ήταν Μάρτιος του 2012, όταν στις 5 το πρωί ο μικρός Tommy Brown ξύπνησε με πάρα πολύ υψηλό πυρετό. Η αντίδραση της μητέρας του ήταν άμεση και, όταν 3 ώρες αργότερα το παιδάκι άρχισε να εμφανίζει πορφυρά εξανθήματα σε όλο του το σώμα, έσπευσε αμέσως να τον πάει στον παιδίατρο. Κι όμως, ήταν ήδη αργά. Μέσα σε 3 ώρες από το πρώτο σύμπτωμα, η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β είχε εξελιχθεί ραγδαία: το άτυχο αγοράκι εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να δίνουν στη μητέρα του μόλις 5% πιθανότητες για να ζήσει.

Παρόλο που τόσο η αντίδραση της μητέρας όσο και των ιατρών που τον παρακολούθησαν ήταν άμεση, δεν ήταν, όμως, αρκετή για να γλυτώσει ο μικρός Tommy τον ακρωτηριασμό. Ο μικρούλης ζει σήμερα με ακρωτηριασμένα και τα τέσσερα άκρα του –ήταν ο μόνος τρόπος για να τον κρατήσουν οι γιατροί στη ζωή.

Ο γονείς του μικρού αγοριού κατάφεραν να σώσουν το παιδί τους από τον θάνατο, όμως έζησαν τον εφιάλτη κάθε γονέα. Κάτι που θα είχαν αποφύγει εντελώς, εάν είχαν λάβει εξαρχής τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.