Μηνύσεις σε Διευθυντές καταθέτει η Πυροσβεστική για ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας σε σχολεία

Ένα απίστευτο αλαλούμ αναφορικά με το ποιος έχει την ευθύνη της πυροπροστασίας των σχολείων έχει ξεσπάσει στο Πειραιά με πρωταγωνιστές την ΕΛΜΕ Πειραιά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά

Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ (υπ’ αριθμ: 144/23-10-2018) φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της αποστολής του εγγράφου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας προς τα σχολεία. Ήδη κλιμάκια της Πυροσβαστικής βεβαιώνουν παραβάσεις σχετικά με το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας. Παρέπεμψαν, δε, διευθυντή σχολείου του Πειραιά στα δικαστήρια, αφού τού κατέθεσαν μήνυση! Οι ενέργειες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και απαράδεκτες. Το θέμα της πυρασφάλειας των σχολείων είναι άμεσης προτεραιότητας και σπουδαιότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη μετάθεση των ευθυνών της πολιτείας σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς.

Η ευθύνη της πυροπροστασίας, αντισεισμικής – αντιπλημμυρικής θωράκισης ανήκει εξολοκλήρου στο κράτος.

Φτάνει με τη μετάθεση – μετατόπιση των ευθυνών

Απαιτούμε άμεσα

Την διακοπή κάθε είδους δίωξη διευθυντών (ή συναδέλφων ) για σχετικά ζητήματα
Την απόσυρση του εγγράφου της Π.Υ.
Την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους Δήμους
Την λήψη μέτρων για τον άμεσο σχεδιασμό, πλήρη χρηματοδότηση της υλοποίησης αντιπλημμυρικών – αντιπυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης, με ευθύνη της πολιτείας σε όλα τα σχολεία του Πειραιά.

Τι ισχυρίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά, με έγγραφο που απέστειλε στα σχολεία

α) Τα σχολεία πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας καθώς και να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από το πιστοποιητικό

β) Την ευθύνη οργάνωσης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης (!) του προσωπικού έχει (για τα Δημόσια Σχολεία) ο Διευθυντής του κάθε σχολείου(!).

Τι απαντά η ΕΛΜΕ Πειραιά

Θα μπορούσε να ήταν για γέλια, αν δεν ήταν κυριολεκτικά για κλάματα. Αντί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ευθύνη του κρατικού μηχανισμού για την πραγματοποίηση ελέγχων ανά σχολείο για την πρόληψη από σεισμό-πλημμύρα-πυρκαγιά, για την οργάνωση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, για τον συντονισμό των σχολείων με την Πυροσβεστική-το πλησιέστερο Νοσοκομείο κ.α., στέλνουν ένα χαρτί που απλά … πετάει το μπαλάκι στα σχολεία και τους Διευθυντές.

Η ανυπαρξία ουσιαστικής πυροπροστασίας στα σχολεία, όπως και αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλο της το μεγαλείο. Οι Διευθυντές καθίστανται υπεύθυνοι ακόμα και για την προμήθεια πιστοποιητικών που θα έπρεπε να εκδίδονται από τον κρατικό μηχανισμό, μετά από επιτόπια μελέτη ειδικών σε κάθε σχολείο.

Ποιος θα φταίει τελικά αν υπάρξει μια νέα τραγωδία;

Θυμίζουμε ότι η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει επισημάνει πως απουσιάζουν συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας ακόμα και σε εργαστήρια των ΕΠΑΛ, όπου εκπαιδεύονται ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι κ.α. (υπάρχουν μόνο πυροσβεστήρες). Θυμίζουμε επίσης ότι, μετά από το φονικό σεισμό του 1999, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ο έλεγχος για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Πριν λίγους μήνες ο λαός μας θρήνησε 100 νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών. Αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο η γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ήρθαν στην επιφάνεια η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, η σταθερή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης. Το έργο επαναλαμβάνεται και στα σχολεία…