Μητέρα, επιστήμονας και εργαζόμενη από το σπίτι: Η φωτογραφία που “έριξε” τα social media

Σε μια κατάσταση που θυμίζει λίγο το lockdown της περασμένης Άνοιξης, έχουν επανέλθει αμέτρητοι οι γονείς που το τελευταίο διάστημα εργάζονται από το σπίτι -με μοναδικό, ίσως, πλεονέκτημα για όσους έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, το γεγονός ότι για κάποιες ώρες εργάζονται με ησυχία.

Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που η ανάρτηση μιας μαμάς, της Gretchen Goldman που ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημών και Δημοκρατίας της Ένωσης Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων, η οποία διαθέτει διδακτορικό περιβαλλοντικής μηχανολογίας από το Πολυτεχνείο της Georgia, έγινε viral σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Η επιστήμονας και νέα μαμά, λίγο μετά την εμφάνισή της σε τηλεοπτική εκπομπή του CNN μέσω βιντεοκλήσης πόσταρε μια φωτογραφία της που δείχνει το… παρασκήνιο του εργασιακού της περιβάλλοντος! Σε αυτή την βλέπουμε καθισμένη πίσω από ένα τραπεζάκι σαλονιού, με μια καρέκλα πάνω του, ώστε να στηρίζει το λάπτοπ στο σωστό ύψος, φορώντας απλά ένα σορτσάκι και με αμέτρητα παιχνίδια σκορπισμένα γύρω της. Στη λεζάντα δίπλα στη φωτογραφία έγραψε: “Απλά για να είμαι ειλικρινής. Ειλικρινής για την κατάσταση με την οποία παλεύουμε όλοι αυτό το διάστημα. Απλά θεώρησα ανειλικρινές να με βλέπει κάποιος στην τηλεόραση και να νομίζει, ότι έχω κάποιο studio στο σπίτι και όλα γύρω μου είναι τέλεια ρυθμισμένα”.

Δείτε εδώ πώς φαινόταν η Goldman την ώρα της μετάδοσης από το CNN:

Δείτε εδώ τι συνέβαινε πραγματικά την ίδια ώρα γύρω της:

Δεν πέρασε λίγη ώρα και εμφανίστηκαν πολλές άλλες μαμάδες κάτω από την ανάρτησή της με παρόμοιες φωτογραφίες που τις δείχνουν να προσπαθούν να δουλέψουν από τα σπίτια τους, κάνοντας ό,τι είναι εφικτό για να διατηρήσουν την εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν να ασχοληθούν και με τα παιδιά, περικυκλωμένες από παιχνίδια και χρησιμοποιώντας ό,τι διαθέσιμο εξοπλισμό έχουν στο σπίτι, για να μπορέσουν να κάνουν τα online meetings τους:

Και αφού η Goldman είδε πόσες μαμάδες ταυτίστηκαν με την εικόνα αυτή και αφού γέλασε μαζί τους για τα “χάλια μας”, δεν παρέλειψε ωστόσο να περάσει σε μία σκληρή και καθόλου αστεία διαπίστωση, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι Ok:

“Όλο αυτό έγινε viral επειδή δείχνει κωμικό, όμως θέλω να είμαι σαφής, ότι οι γονείς βρίσκονται σε μία αδιανόητη κατάσταση αυτή τη στιγμή και όλο αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στις καριέρες τους, ειδικά στις μαμάδες. Οι μαμάδες-επιστήμονες έχουν συνηθίσει να κάνουν τους ζογκλέρ με τη δουλειά και τα καθήκοντα στο σπίτι, όμως η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς -ειδικά οι μαμάδες- καιρό τώρα. Οι γονείς δεν θα πρέπει να αναζητούν τρόπους να ‘κλέψουν’ και ραδιουργίες για να τα βγάλουν πέρα. Μπορεί να δημιουργούμε μία ψεύτικη εικόνα στο Zoom, όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν θα έπρεπε να είμαστε εμείς αυτοί που θα το διορθώσουν. Οι πολιτικοί ηγέτες μας, οι θεσμοί μας, οι εργοδότες μας θα πρέπει να πατήσουν πόδι και να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι υπόλοιποι, δεν θα υποστούν εργασιακές ‘ποινές’. Μέχρι τότε, αγωνιστικούς χαιρετισμούς στις εργαζόμενες μαμάδες που τα καταφέρνουν, με ή χωρίς τη στήριξη που χρειαζόμαστε.”

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στέλνουμε κι εμείς στη μαμά Gretchen, ενώ βρισκόμαστε σε μία αντίστοιχη κατάσταση. Δεν θα είναι έτσι τα πράγματα για πάντα, όμως μέχρι να αλλάξουν είναι σωστό να αναγνωρίζουμε, ότι αυτή η κατάσταση έχει πραγματικά εξουθενώσει τους γονείς, όσο κι αν προσπαθούμε να την αντιμετωπίζουμε με χιούμορ…

πηγή: scarymommy.com