Θεραπείες Ειδικής Αγωγής: Δεν θα αποζημιώνονται οι φυσικοθεραπείες σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με ανακοίνωση που εξέδωσε κρούει το καμπανάκι στους δικαιούχους Ειδικής Αγωγής καθώς όπως υποστηρίζει με τις αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν πλέον τίθεται ζήτημα “διάκρισης ενάντια στους νέους δικαιούχους του ΕΟΠΠΥ“. Μάλιστα όπως τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης το όλο πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι  “Δεν θα αποζημιώνονται οι φυσικοθεραπείες σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, ενώ θα αποζημιώνονται όλες οι άλλες θεραπείες”.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

Απίστευτη διάκριση ενάντια στους νέους δικαιούχους ειδικής αγωγήςτου ΕΟΠΥΥ!Δεν θα αποζημιώνονται οι φυσικοθεραπείες σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, ενώ θα αποζημιώνονται όλες οι άλλες θεραπείες(εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.)

Σε μια απίστευτη διάκριση ενάντια στους δικαιούχους ειδικής αγωγής προχωρά η κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τροπολογία που διαχωρίζει τις θεραπείες που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους ειδικής αγωγής, σε δυο κατηγορίες: σε αυτές που μπορούν να παρέχονται και να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου στους δικαιούχους (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) και σε αυτές που δεν θααποζημιώνονται αν δεν παρέχονται από συμβεβλημένους (Φυσικοθεραπείες), για παιδιά –νέους δικαιούχους που ξεκινούν θεραπείες από τις 1/1/2020.

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που εκθέτει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας

Λόγω του ότι η φυσικοθεραπεία παρέχεται συνήθως στα σοβαρότερα περιστατικά με συνοδά κινητικά προβλήματα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ.Ν.Π.Δ.Δ., παρά το γεγονός ότι έχει συνάψει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ , αποσαφήνισε από την πρώτη στιγμή ότι αναγνωρίζει το ιδιαίτερο καθεστώς της παροχήςειδικών θεραπειών και συμφωνεί απόλυτα με την ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή απότους δικαιούχους, είτε πρόκειται να παρασχεθούν οι υπηρεσίες από συμβεβλημένους, είτε από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει οι δικαιούχοι να αποζημιώνονται με το Κρατικό τιμολόγιο από τον ΕΟΠΥΥ.  Εξάλλου, οποιαδήποτε πρόφαση του ΕΟΠΠΥ για περιορισμό των επιπλέον δαπανών καταρρίπτεται, γιατί το 2017 δημιουργήθηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή – με πολυπληθή διεπιστημονική σύνθεση – η οποία κατέληξε σε προτάσεις που υλοποιήθηκαν στο σύστημα συνταγογράφησης.

Με την συγκεκριμένη μεθοδολογία, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει – βάσει των πρωτοκόλλων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής – αποζημίωση ίσης αξίας στους δικαιούχους, είτε παρέχονται από συμβεβλημένους, είτε από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Ο διαχωρισμός που γίνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε, είναι για τον Π.Σ.Φ. ακατανόητη και τιμωρητική για τους νέους γονείς που θα αποκτήσουν ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, καθώς θα εξαναγκάζονται να καταβάλουν από το υστέρημά τους τις φυσικοθεραπείες για την κινητική αποκατάσταση του παιδιού τους, αν δεν καταφέρουν να βρουν συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή που να έχει τη δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπειών ειδικής αγωγής.

Η εισαγωγή τέτοιων προβλέψεων – διακρίσεων στην ειδική αγωγή, αποτελεί μια άκρως αντισυνταγματική ρύθμιση, καθώς για τις λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.λπ. οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται, ενώ για τις φυσικοθεραπείες δεν θα αποζημιώνονται,στοχοποιώντας έτσι σαφέστατα τη φυσικοθεραπεία της ειδικής αγωγής.

Αυτή η πρόταση αποτελεί μια ρύθμιση που εκθέτει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ο Π.Σ.Φ., έχοντας υπόψη το ιδιαίτερα ευαίσθητο και λεπτό ζήτημα των παιδιών με ιδιαίτερες ικανότητες και κυρίως αυτών με κινητικά προβλήματα, ζητά την επέκταση της εξαίρεσης και για τις φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής και την δυνατότητα αποζημίωσης όλων ανεξαιρέτως των ατομικών αιτημάτων, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά και με ενιαίοτρόπο το ζήτημα της ειδικής αγωγής.