Μητσοτάκης: “Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας”

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη θέσπιση ειδικού σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης. Ωστόσο, σχεδόν στο σύνολό της η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες διαφωνίες, καθώς σαφώς κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, εκτός της Ελληνικής Λύσης.

Τα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα. Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η Δημοκρατία

Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Να δώσουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους

Να δώσουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, να σταματήσει να είναι νησίδα όπου αδρανούν οι κανόνες της πολιτείας και επιβάλλονται οι κανόνες βίαιων μειοψηφιών. Nα πιάσουμε το νήμα της προόδου από την αρχή, ενώ ιδρύονται επιτροπές προστασίας με ευθύνη των πρυτάνεων ενώ όπου εκδηλώνεται παραβατικότητα θα παρεμβαίνει άοπλη αστυνομία, αλλά με ειδική εκπαίδευση».

Δείτε την Ομιλία του πρωθυπουργού

Το video που ανήρτησε ο πρωθυπουργός

Πανεπιστήμια γνώσης, καινοτομίας και ασφάλειας, στα οποία δεν θα χωράει η βία και ο εκφοβισμός, γράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο facebook. Την ανάρτησή του συνοδεύει μάλιστα και με ένα βίντεο που καταγράφει την επόμενη ημέρα των πανεπιστημίων με οδηγό την ασφάλεια και την γνώση.

Ειδικότερα, γράφει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του: «Θέλουμε πανεπιστήμια γνώσης και καινοτομίας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ελευθερίας.Και σε αυτά τα πανεπιστήμια, δεν χωράει η βία. Δεν χωράει ο εκφοβισμός.»