Μπήκε κάτι στο μάτι του παιδιού μου, τι να κάνω; Ο παιδίατρος απαντά

Τα μικροατυχήματα αποτελούν μία καθημερινότητα για τα παιδιά, είτε πρόκειται για απλές εκδορές ή κάτι περισσότερο που μπορεί να προκαλέσει κλάματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχει ξένο σώμα το παιδί θα τρίβει το μάτι του ή θα το ανοιγοκλέινει συνέχεια.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο παιδίατρος, Παναγιώτης Λάιος,  ιατρικός όρος για το «κάτι» που μπήκε στο μάτι σας είναι ξένο σώμα.  Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από κόκκος σκόνης και άμμου, φυτικό υλικό, ακίδα ξύλου, ρινίσματα μετάλλου, γυαλί έως και μικρά έντομα. Τα ξένα σώματα μπορεί να μετακινηθούν, να κολλήσουν στην επιφάνεια του ματιού ή να μπουν κάτω από το βλέφαρο.

  • Εαν το ξένο σώμα έχει σφηνωθεί στο μάτι, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε, κρατήστε το μάτι του παιδιού κλειστό τοποθετείστε μια μικρή γάζα ή ένα απλό χαρτομάντηλο πάνω στο βλέφαρο και κρατήστε το με έναν επίδεσμο. Κατόπιν θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
  • Εαν το ξένο σώμα δεν έχει σφηνωθεί στο μάτι, το παιδί θα πρέπει να κοιτάξει προς τα πάνω και στη συνέχεια τραβήξτε το κάτω βλέφαρο για να δείτε εαν το ξένο σώμα βρίσκετε εκεί. Εαν ισχύει κάτι τέτοιο, αφαιρέστε το με μια μπατονέτα.Για να ελέγξετε τη περιοχή κάτω από το άνω βλέφαρο τοποθετήστε μια μπατονέτα κατά μήκος του μέσου τμήματος του άνω βλεφάρου. Στη συνέχεια, τραβήξτε από τις βλεφαρίδες το άνω βλέφαρο πάνω από τη μπατονέτα. Εαν κάποια μέθοδος από αυτές δε λειτουργήσει θα πρέπει να ρίξετε ένα ποτήρι νερό έχοντας προσθέσει λίγο αλάτι.
  • Εαν στο μάτι μπήκε άμμος ή σκόνη, θα πρέπει να καθαρίσετε με αρκετό τρεχούμενο νερό. Αν το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο, τότε βάλτε μια λεκάνη με νερό και πείτε στο παιδί να τοποθετήσει το κεφάλι του μέσα στη λεκάνη και να ανοιγοκλείνει τα μάτια.
  • Εαν έχουν πεταχτεί γυαλιά, προσπαθείστε να αφαιρέσετε μόνο όσα κομμάτια βλέπετε και έπειτα επισκεφθείτε αμέσως οφθαλμίατρο.
Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Εάν έχει πέσει χημική ουσία ακόμα και εάν έχετε προσπαθήσει να την απομακρύνετε με νερό.

Σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία για το τι ακριβώς έγινε , σε έντονα ερυθρό ή μαυρισμένο μάτι.