Μπορώ να παίρνω αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη; Τι απαντούν οι ειδικοί

Τον κίνδυνο για την υγεία του μωρού επισημαίνουν οι ειδικοί για τις μητέρες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά και τις αλλαγές στις ετικέτες προϊόντων των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και της Βενλαφαξίνης σχετικά με τη χρήση τους στην εγκυμοσύνη.

Πλέον στις ετικέτες αναγράφονται οι κλινικές επιπτώσεις που έχουν ανιχνευθεί σε νεογέννητα που έχουν εκτεθεί σε αυτές τις ουσίες, κατά το τρίτο τρίμηνο.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι δυσκολίες στην αναπνοή, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κυάνωση, υποτονία ή υπερτονία αντίστοιχα, υπογλυκαιμία, δυσκολίες στην πρόσληψη τροφής κλπ. Μάλιστα, ορισμένες επιπλοκές χρήζουν νοσηλείας με αναπνευστική υποστήριξη και τροφοδοσία με σωλήνα.

Υπενθυμίζοντας αυτές τις αλλαγές έγιναν έπειτα από ανεπιθύμητες παρενέργειες που επισημάνθηκαν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, υποδηλώνοντας μία σειρά συμπτωμάτων που συνδέονται με την έκθεση σε αυτές τις ουσίες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επειδή αυτές οι αναφορές δεν μπορούσαν να ελεγχθούν, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα, αν συνδέονται άμεσα με τα φάρμακα. Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα η ευερεθιστότητα ή οι δυσκολίες πρόσληψης τροφής συνάδουν με αναφορές και βιβλιογραφίες με περιπτώσεις μητέρων που έχουν λάβει τέτοια αντικαταθλιπτικά, ιδιαιτέρως στα τέλη του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης

Όμως, τα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η παρατεταμένη νοσηλεία και η ανάγκη χρήσης αναπνευστικής υποστήριξης δεν υποστηρίζονται ισχυρά από αντικειμενικά δεδομένα στην ιατρική βιβλιογραφία. Η αναφορά τους ως παρενέργειες στις ετικέτες, δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να θέτουν σε επιφυλακή ασθενείς και γιατρούς.

Πόσο κινδυνεύει η ψυχολογία της μητέρας

Στις ετικέτες υπάρχουν επίσης συμβουλές να εξετάσουν τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας στους ασθενείς και προτείνει στους γιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης ή διακοπής του φαρμάκου στα τέλη του τρίτου τριμήνου, πριν και μετά τον τοκετό.

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί για το πόσο σωστή είναι αυτή η συμβουλή για τη μείωση ή διακοπή του αντικαταθλιπτικού κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, δεδομένου ότι ο κίνδυνος υποτροπής στις γυναίκες που διακόπτουν τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψηλός και η κατάθλιψη αυτής της περιόδους είναι μία ισχυρή ένδειξη για επιλόχειο κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η μείωση του φαρμάκου βραχυπρόθεσμα ελαττώνει τον κίνδυνο τοξικότητας στο νεογέννητο

Παρόλα αυτά, μελέτες ανάμεσα σε γυναίκες έδειξαν υψηλά ποσοστά υποτροπής την περίοδο του τοκετού, αναγκάζοντας τους επιστήμονες να αλλάξουν τις συστάσεις τους για την συνέχιση της αντικαταθλιπτικής θεραπείας το δεδομένο χρονικό διάστημα.

Οι αλλαγές στις επισημάνεις μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχίες για ένα πιθανό κλινικό σύνδρομο, που έχει όμως χαμηλή συχνότητα και μέτρια κλινική σημασία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επηρεάσει πολλές γυναίκες με σοβαρή κατάθλιψη.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν το όριο χρήσης των αντικαταθλιπτικών, όχι μόνο κατά την περίοδο πριν από τον τοκετό, αλλά και στα επόμενα στάδια της εγκυμοσύνης, παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη έχει ανεξάρτητη επίδραση στην ευημερία του εμβρύου και είναι μία ισχυρή ένδειξη για επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι γιατροί θα πρέπει να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της χρήσης αντικαταθλιπτικών την περίοδο κοντά στον τοκετό. Κανένα ψυχοτρόπο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στην εγκυμοσύνη και συνεπώς αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση.

Για γυναίκες που έχουν βιώσει κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη, η διακοπή μίας θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί κατ’ ιδίαν με τον ασθενή. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις.