«Μπορούν τα παιδιά μας να γίνουν Αντετοκούνμπο; Κατά 99,99% ΟΧΙ. Μπορούν να γίνουν “Γιάννης”; Πιθανότατα ΝΑΙ.»

“Κάποτε ο Γιαννάκης πήγαινε σχολείο και μετά έβγαινε στους δρόμους να μαζεύει όπως μπορεί χρήματα για να συνδράμει κι αυτός στο να υπάρχει φαγητό για όλους στο τραπέζι.

Υπήρχαν μέρες που δεν έφτανε για όλους και πάντα ο πατέρας του ο Τσαρλς ήταν ο πρώτος που δεν έτρωγε, γιατί τα παιδιά έπρεπε να μεγαλώσουν και το είχαν περισσότερη ανάγκη…

Κάποτε ο Γιαννάκης καυχιόταν πως ήταν ο καλύτερος πωλητής της οικογένειας στους δρόμους. Η πιο εύκολη από τις ζόρικες «δουλειές» ήταν τα CD και μαζί με τον Θανάση είχαν βρει τον τρόπο να τα «ντύνουν» απέξω με εκτυπωμένες φωτοτυπίες – εικόνες των τραγουδιστών, ώστε να φαίνονται πιο επίσημα και να μπορούν να δίνουν περισσότερα CD.

Ήρθε μια εποχή που άρχισε να γουστάρει το μπάσκετ περισσότερο και προέκυψαν μαζί με το σχολείο διπλές προπονήσεις. Ξαφνικά δεν είχε χρόνο για εξορμήσεις στο δρόμο, δεν μπορούσε πια να φέρνει ψωμί στο σπίτι. Αισθανόταν την ευθύνη, αισθανόταν άσχημα.

Σκέφτηκε ακόμα και να κόψει το μπάσκετ, πάνω που το… άρχιζε, γιατί το θέμα ήταν να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι κι αυτός πια δεν βοηθούσε όσο έπρεπε. Η μάνα του ήταν εκείνη που του είπε πως αν αυτό αγαπάει πραγματικά, μπορεί να πηγαίνει στις προπονήσεις με μια προϋπόθεση: Να διαβάζει τα μαθήματά του και να είναι επιμελής μαθητής.

Ηταν η πιο κρίσιμη απόφαση και η πιο ευεργετική για την οικογένεια Αντετοκούνμπο.

Ο Γιαννάκης μεγάλωσε, έγινε Γιάννης, Γιάνναρος και τώρα είναι γνωστός παγκοσμίως ως Giannis.

Ο τύπος που την Τρίτη, 15 Δεκέμβρη 2020, υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο ever στην ιστορία του μπάσκετ.

Δύο φορές MVP της κορυφαίας λίγκας στο κόσμο, ο καλύτερος αμυντικός της, έχει κατακτήσει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη, δις αρχηγός ομάδας All Star και το σημαντικότερο, πατέρας ενός παιδιού.

Το καχεκτικό παιδί που τις πιο πολλές φορές οι μεγαλύτεροι δεν το έβαζαν να παίζει σε μονά γιατί ήταν μικρότερος και δεν είχε δικά του μπασκετικά παπούτσια, είναι πια ο Greek Freak.

Εχει δικιά του σειρά με signature shoes και ρούχα, που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο και ο κολοσσός τις κινηματογραφικής βιομηχανίας που λέγεται Disney, ετοιμάζει έργο για την ζωή του.

Σκέφτηκε πολύ για να πάρει τώρα, μια ακόμα απόφαση. Είναι αλήθεια ότι αμφιταλαντεύτηκε. Τελικά αποφάσισε να δώσει στον εαυτό του και στην ομάδα που τον επέλεξε, του άλλαξε τη ζωή και της άλλαξε τη μοίρα (οικονομικά και αγωνιστικά) μια ακόμα ευκαιρία στο κοινό τους όνειρο.

Δεν νιώθει και δεν θέλει να είναι ούτε Λεμπρόν, ούτε Νοβίτσκι, ούτε Τσαρλς Μπάρκλεϊ.

Θέλει να είναι ο Γιάννης. Η μόνη διαδρομή που βλέπει και ξέρει, είναι αυτή της υπομονής και του πως κάθε μέρα που περνάει θα γίνεται καλύτερος. Δεν είναι της μόδας οι υπέρ – παίκτες της λίγκας να μένουν σε τόσο μικρά Franchise αυτή την εποχή.

Ο Γιάννης υπέγραψε γιατί θέλει να κερδίσει με τους Μπακς. Θέλει όσο τίποτε άλλο πρωταθλήματα και αν μια μέρα νιώσει ότι στο Μιλγουόκι εξάντλησε όλες τις πιθανότητες να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, τότε πιστεύω πως θα αλλάξει ρότα στο «ταξίδι» του.

Όταν το κρίνει και το νιώσει εκείνος. Δικιά του είναι η ζωή και η καριέρα, δικές του και οι αποφάσεις.

Δεν είναι εύκολο αν δεν το ζήσεις από μέσα και από κοντά, να συνειδητοποιήσεις τι εστί Γιάννης για αυτή τη πόλη. Μέσα σε 7 χρόνια, μεταμόρφωσε και γιγάντωσε το Franchise, έδωσε πνοή και όραμα σε μια μικρή πόλη με πολύ βαρύ χειμώνα, εκτίναξε την μετοχή των Μπακς στο χρηματιστήριο.

Χτίστηκε νέο γήπεδο, νέο προπονητικό, μια ολόκληρη περιοχή η Deer Strict που σε όποιο μαγαζί κι αν μπεις, θα αντικρίσεις φανέλες και φωτογραφίες του.

Ένιωσε πως δεν έκλεισε ακόμα ο κύκλος. Στην τελική, αν υπήρχε δικαιοσύνη στην στυγνή μπίζνα του ΝΒΑ, αν μια μέρα φύγει ο Αντετοκούνμπο από εκεί, δίκαιο και σωστό θα είναι η ομάδα του όλα αυτά τα χρόνια να πάρει πίσω τα καλύτερα δυνατά ανταλλάγματα, για να έχει μια συνέχεια και μια προοπτική.

Στην φωτογραφία, βλέπετε μπόλικη από την ιστορία που έχει γραφτεί και αποτελεί case to study για ένα αθλητικό οργανισμό.

Κάτω, ο Ελληνοαμερικανός ατζέντης του Αλεξ Σαράτσης πλάι στο Γιάννη. Πάνω από δεξιά προς τα αριστερά οι ιδιοκτήτες Wes Edens και Marc Lasry με τον γιο του και ο Έλληνας ατζέντης του και στενός φίλος του, Γιώργος Πάνου. Λείπει μόνο ο έτερος Έλληνας εκπρόσωπος, Γιώργος Δημητρόπουλος, συνδετικός κρίκος των ατζέντηδών του με σημαντική συνεισφορά τις εποχές που ο Γιάννης προσπαθούσε να βγάλει ελληνικό διαβατήριο και να βρει… παράθυρο ανοιχτό για τα ντραφτ του ΝΒΑ.

Απλά σκεφτείτε πως το 2013, όταν το ψιλόλιγνο παιδί από τα Σεπόλια κατέφτασε στο παγωμένο Wisconsin, στα γραφεία των Μπακς δούλευαν με πλήρη απασχόληση 14 άνθρωποι. Σήμερα, 2640 άνθρωποι απασχολούνται με υποχρεώσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον οργανισμό.

Τότε η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας ήταν 280 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, 1,6 Billion. Η συμβολή του δικού μας παιδιού σε αυτή την ιστορική μετάλλαξη – εκτίναξη είναι τεράστια.

Γνωρίζοντας αυτά, μπορείτε να τοποθετήσετε και να οροθετήσετε τα 228 εκατομμύρια του νέου του συμβολαίου σε μια αντικειμενική θέση.

Ο Γιαννάκης που η κάθε του μέρα ήταν μια περιπέτεια επιβίωσης, είναι σήμερα ο Giannis με το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του σπορ που παίζει.
Και κάποτε σκεφτόταν να το αφήσει, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του..!

Πώς τα φέρνει η ζωή καμία φορά, έτσι;

Τον γνωρίζω από τις εποχές που σπάνια σήκωνε το βλέμμα του να κοιτάξει κάποιον μεγαλύτερο στα μάτια και πάντα μιλούσε στο πληθυντικό και θέλω να πιστεύω πως αυτό το συμβόλαιο είναι πολύ μικρότερο σε… αξία από όσα μπορεί να αφήσει πίσω του στο μπάσκετ και στην κοινωνία.

Πιο σημαντικό από όλα στο μυαλό μου είναι πως παραμένει ένα προσγειωμένο, πολύ εργατικό παιδί με μια φυσική ευγένεια που μέσα από αυτή την ιστορική διαδρομή έχει καταφέρει να παραμείνει ο εαυτός του και να αποτελεί ένα πολύ υγιές πρότυπο, χωρίς καν να το επιδιώκει.

Μπορούνε τα παιδιά μας να γίνουν Αντετοκούνμπο;
Κατά 99,99% ΟΧΙ.
Τέτοια φήμη, τέτοια επιτυχία, τόσα λεφτά είναι κάτι που συμβαίνει σε ελάχιστους.
Μπορούνε τα παιδιά μας να γίνουν Γιάννης;
ΝΑΙ!

Ο καθένας από μας, σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες από αυτές που μεγάλωσε ο Γιάννης, μπορεί και πρέπει να κάνει τα πάντα για να προσφέρει στη κοινωνία μας παιδιά σεμνά, με αρχές, με αξιοπρέπεια.

Που έχουν όνειρα και μοχθούν για να τα ζήσουν, που βάζουν πάνω από όλους την οικογένειά τους και είναι συνειδητά έτοιμοι και πρόθυμοι να «πεθάνουν» για αυτή αν χρειαστεί.

ΔΕΝ έχει ανάγκη αυτός ο πλανήτης το 2020 σπάνιους παίκτες σαν τον Αντετοκούνμπο. Performers χαρισματικοί σε κάθε μετερίζι και σε κάθε βιομηχανία έβγαιναν, βγαίνουν και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Μας μαγεύουν, ενίοτε μας ομορφαίνουν την ζωή, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο μας.

Παιδιά με τον χαρακτήρα του Γιαννάκη που έγινε Giannis έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη ο κόσμος και η κοινωνία μας.

Ένα άνθρωπο που όπου παίζει προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού, που όπου εμφανίζεται τα φλας αστράφτουν, αλλά όταν τον συναντούν οι φίλοι του πάντα αισθάνονται απόλυτα άνετα.

Γιατί τους κάνει να ξεχνούν πως στέκονται πλάι στον Greek Freak και νιώθουν ότι μιλούν για τα πιο σοβαρά και τα πιο αστεία, με τον Γιάννη που ήξεραν από παλιά.
Η ιστορία του Γιάννη μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Εντελώς παραμυθένια. Ο Γιάννης, όμως, είναι απόλυτα αληθινός.

Το έχουμε ξεχάσει στις εποχές που ζούμε, αλλά οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν αποτυγχάνουν ποτέ.

Γιατί, την επιτυχία δεν την ορίζουν οι τάσεις και τα στερεότυπα, αλλά αυτό που επιτάσσει η καρδιά και το μυαλό.

Ο Γιάννης χθες, έβαλε το μενταγιόν με την φωτογραφία του πατέρα του, για να νιώθει πως τον έχει πλάι του σε αυτή την μεγάλη μέρα και πήγε να υπογράψει.
Σήμερα ξύπνησε κατά 228 εκατομμύρια πλουσιότερος.

Βάζω, όμως, στοίχημα όλα τα λεφτά του κόσμου, πως σηκώθηκε ο ίδιος άνθρωπος.
Θέλει να είναι ο καλύτερος μπαμπάς, ο καλύτερος σύντροφος, ο καλύτερος αδελφός και ο καλύτερος γιος, φίλος και παίκτης που μπορεί.

Δεν έχει αλλοιωθεί τίποτα μέσα του.
Είναι πάνω και πρώτα από όλα ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ.
Και μετά, πετυχημένος.”

Γράφει ο Νίκος Βαρλάς

πηγή: Eurohoops Greece