Να κάνω φέτος το εμβόλιο της γρίπης στο παιδί μου;

Γράφει η παιδίατρος κ. Χριστίνα Σκεπετάρα

Ο ιός της γρίπης προκαλεί κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντική νοσηρότητα, επιδημίες και μεγάλο αριθμό θανάτων, κυρίως μεταξύ ατόμων αυξημένου κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τους περισσότερους ιούς, έτσι και αυτός μεταδίδεται αερογενώς ή -πιο σπάνια- με μολυσμένα αντικείμενα.

Τα συμπτώματα είναι, επίσης, τυπικά: Υψηλός πυρετός, έντονη κακουχία, πονοκέφαλος, πόνος στην φάρυγγα, βήχας, ρινική συμφόρηση, μυαλγίες, αρθραλγίες.

Η πορεία της νόσου, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί από ήπια, έως πολύ σοβαρή, με επιπλοκές όπως: βρογχοπνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, μυοσίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα.

Είναι σημαντικό, στα πρώτα ήδη συμπτώματα, να γίνεται ανίχνευση του ιού, αρχικά με την ταχεία μέθοδο που εξετάζει τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα και έπειτα αιματολογική.

Πώς θα προφυλαχθούμε σωστά από τον ιό της γρίπης

Αν και σήμερα υπάρχουν δραστικά φάρμακα έναντι του ιού, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι το ισχυρότερο μέσο προστασίας από αυτήν.

Στη χώρα μας ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε άτομα άνω των 6 μηνών που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες:
 • Άσθμα η άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 • Μεταμόσχευση οργάνων.
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια
 • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
 • Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχώνες, θηλάζουσες.
 • Ενήλικες με νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ >40 kg/m) και παιδιά με ΔΜΣ > 95η Θ.
 1. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ. Για νόσο Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα, και αλλά ) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye έπειτα από γρίπη.
 2. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, το οποίο συνιστά αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών γρίπης.
 3. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
 4. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
 5. Πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται εγκαίρως και σωστά, καθώς η ανάπτυξη αντισωμάτων απαιτεί χρονικό διάστημα περίπου δυο εβδομάδων. Τώρα, λοιπόν, είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό.

Ο παιδίατρος είναι το κατάλληλο άτομο  στο οποίο θα πρέπει να απευθύνονται οι γονείς,  για να ενημερωθούν για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η σωστή ενημέρωση, η  τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο ενδεδειγμένος  εμβολιασμός είναι τα σωστά μέτρα  πρόληψης, ώστε η φετινή χειμερινή περίοδος να περάσει χωρίς σοβαρές επιπτώσεις της γρίπης.

Τι προβλέπεται φέτος για την έξαρση της γρίπης

Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας που προκαλεί η εποχιακή γρίπη ποικίλει από χρoνιά σε χρονιά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’αυτό οι διάφορες ηλικιακές ομάδες πληθυσμού.