Να ξεκινήσω λέιζερ για αποτρίχωση στην έφηβη κόρη μου; Η δερματολόγος απαντά

Όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο τα απασχολεί το ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης. Ειδικά για τα κορίτσια η τριχοφυΐα αποτελεί αισθητικό μπελά και γι’αυτό αναζητούν από νωρίς τρόπους να απαλλαγούν από αυτή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει μια μαμά που η κόρη της ζητά να κάνει αποτρίχωση και από ποια ηλικία είναι ασφαλές να ξεκινήσει ένα κορίτσι το λέιζερ; Απάντηση σε αυτά και ακόμα περισσότερα μας έδωσε η δερματολόγος Κρυσταλλία Κυπαρισσού:

«Αναφερόμενοι κυρίως στα κορίτσια (καθώς τα αγόρια στην εφηβεία είναι δύσκολο να έχουν τρίχες π.χ. στην πλάτη που να θέλουν αποτρίχωση) να πούμε αρχικά, ότι το λέιζερ αποτρίχωσης μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 12 και άνω ή από τη στιγμή που θα έρθει περίοδος. Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας. Το μήκος κύματος του λέιζερ απορροφά τη μελανίνη της τρίχας και δεν πάει σε κανένα εσωτερικό όργανο, παρά μόνο εκεί, άρα δεν συντρέχει θέμα ασφάλειας.

Τον ηλικιακό περιορισμό τον βάζουμε μόνο επειδή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να κάνει το κορίτσι λέιζερ μέχρι τότε, γιατί ουσιαστικά υπάρχει χνούδι. Το πότε, λοιπόν, θα ξεκινήσει μια έφηβη το λέιζερ έχει να κάνει με την τριχοφυΐα της και με τον πόνο που αντέχει, γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει να πονάει ένα παιδάκι. Το κορίτσι θα πρέπει να θέλει μόνο του να κάνει λέιζερ. Δεν συμφωνώ με το να το τρέχει η μαμά με το ζόρι, επειδή εκείνης της φαίνεται “κάπως” η τριχοφυΐα του παιδιού.»

Τι πρέπει να γνωρίζει η μαμά πριν ξεκινήσει η έφηβη κόρη της λέιζερ αποτρίχωσης;

«Η τριχοφυΐα δεν ολοκληρώνεται στην εφηβεία. Μπορεί, δηλαδή, μέχρι τα 18 χρόνια να βγαίνουν νέες τρίχες. Άρα μπορεί να ξεκινήσει μια κοπέλα το λέιζερ από τα 16, αλλά θα πρέπει να ξέρει, ότι θα βγαίνουν και οι νέες τρίχες μετά. Το λέιζερ δεν ανακόπτει την πορεία της τριχοφυΐας –ό,τι είναι να βγει ορμονικά θα βγει. Έτσι, αν ένα κορίτσι ξεκινήσει σε μεγάλη ηλικία το λέιζερ, θα έχουν να αφαιρεθούν μόνο οι ώριμες τρίχες του και δεν θα εμφανιστούν νέες. Διαφορετικά, αν ξεκινήσει από νωρίς, θα πρέπει να κάνει περισσότερες φορές λέιζερ, μέχρι να αφαιρεθούν όλες οι τρίχες.

Παρά ταύτα, χρειάζεται να ξεκινήσει νωρίς ένα παιδί, αν συντρέχουν σοβαροί αισθητικοί λόγοι που το κάνουν να ντρέπεται -π.χ. αν έχει έντονο μουστάκι- και για τους οποίους δεν θέλει να κάνει κάποια παραδοσιακή μέθοδο, π.χ. κερί, το οποίο έπειτα από πολλές εφαρμογές μπορεί ακόμα και χαλάρωση να προκαλέσει μακροπρόθεσμα στο δέρμα.»

Τι είναι προτιμότερο να κάνει ένα κορίτσι κάτω των 12 ετών, το οποίο έχει τρίχες π.χ. στη μασχάλη που θέλει να αφαιρέσει;

«Δεν θα το παρότρυνα να κάνει λέιζερ. Ακόμα λιγότερο θα το ενθάρρυνα να τις αφαιρέσει αν οι τρίχες ήταν λίγες και ξανθές. Αν, ωστόσο, επέμενε, ίσως επέλεγα το ξυραφάκι. Γνωρίζω, ότι πολύς κόσμος δεν θέλει το ξυραφάκι, γιατί θεωρεί ότι χοντραίνει και πληθαίνει τις τρίχες. Αυτό είναι ψέμα. Δεν τις πληθαίνει το ξυραφάκι, απλά όσο μεγαλώνει το παιδί βγαίνουν φυσικά περισσότερες τρίχες. Ούτε, βέβαια, τις αδυνατίζει. Όσες τρίχες είναι να βγουν θα βγουν. Οι άλλες μέθοδοι, όπως είναι η χαλάουα, σιγά-σιγά τις αποδυναμώνουν και τις αραιώνουν. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει το ξυράφι, αλλά δεν θα βγάλει και καινούργια τρίχα. Για το πρόσωπο, ίσως το πιο εύκολο που μπορεί να κάνει ένα κορίτσι είναι η κλωστή που δεν πονάει πολύ. Για τη μασχάλη, όμως, επειδή είναι ένα σημείο που πονάει, θα προτιμούσα τα ξυραφάκι για ένα μικρότερο κορίτσι –ούτε ταινία που πονάει, ούτε κρέμα αποτριχωτική που είναι χημεία και δεν θα ήθελα να βάλω κάτι τέτοιο σε ένα μικρό παιδί. Και όταν θα φτάσει στην ηλικία των 16-17 μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει λέιζερ.

Άρα, στο δια ταύτα, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Το θέμα προτίμησης είναι σεβαστό, με τα αρνητικά και τα θετικά για την κάθε μέθοδο. Πρέπει, όμως, πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν και το πόσο πρόβλημα είναι η τριχοφυΐα για το ίδιο το παιδί, πώς νιώθει το ίδιο. Γιατί βλέπω, ότι κάποιες μαμάδες είναι πιεστικές με τα παιδιά τους και δημιουργούν πρόβλημα χωρίς να υπάρχει.»