“Να του δώσω χυμό ή φρούτα;” Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι χυμοί αποτελούν μια εύκολη, γρήγορη και πρακτική λύση καθώς αντικαθιστούν συχνά τα φρούτα και τα λαχανικά του ημερήσιου διαιτολογίου των παιδιών. Βέβαια, από χυμό σε χυμό υπάρχουν τεράστιες και σημαντικές διαφορές. Και το βασικό ερώτημα που γεννάται είναι αν εξασφαλίζει η τακτική αυτή μια υγιεινή επιλογή κι αν ενδείκνυται για όλους.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τη διατροφή θα έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξης των φρούτων και των λαχανικών ως αναπόσπαστο κομμάτι σε ένα καθημερινό μενού. Άλλωστε επί μονίμου βάσεως προκύπτουν νέα δεδομένα για τις ευεργετικές τους δράσεις στην υγεία και ευεξία του οργανισμού μας. Έτσι, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα, τα φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες όπου και βρίσκονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στα φρούτα, τους χυμούς και τα λαχανικά, προσδίδουν και την υψηλή θρεπτική αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε αναφορά σε μια υγιεινή διατροφή που προασπίζει την υγεία από πολυάριθμα νοσήματα έχει ως βασική αρχή τα θεία αυτά δώρα. Ισχύουν όμως τα ίδια και στους τυποποιημένους χυμούς;

Οι χυμοί του εμπορίου
Οι χυμοί φρούτων της αγοράς χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες ανάλογα τη διάρκεια ζωής και την περιεκτικότητα τους σε φρούτα. Έτσι πρώτα πρώτα συναντάμε δύο βασικές κατηγορίες, τους χυμούς μακράς διάρκειας ή χυμούς εκτός ψυγείου (διάρκεια ζωής 9 μήνες) και τους παστεριωμένους χυμούς ή χυμούς ψυγείου (διάρκεια ζωής 35 ημέρες). Ανάλογα τώρα με την περιεκτικότητα τους σε φρούτα, οι χυμοί αυτοί διακρίνονται σε «φυσικούς» (100% περιεκτικότητα σε χυμό φρούτων), «νέκταρ», (με περιεκτικότητα σε χυμό φρούτων άνω του 50% και συμπλήρωμα νερού και ζάχαρης) και «φρουτοποτά» (με περιεκτικότητα χυμών φρούτων μεταξύ 20% έως 30% και συμπλήρωμα νερού και ζάχαρης). Σε πρώτη φάση λοιπόν, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τις υψηλές περιεκτικότητες σε φρούτα τόσο λιγότερο θρεπτικός είναι ο εκάστοτε χυμός. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερη είναι η προσθήκη ζάχαρης σε ένα προϊόν χυμού τόσο αυξάνεται και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Οι παραπάνω λόγοι πιθανότητα ωθούν και το καταναλωτικό κοινό στην αυξημένη προτίμηση των φυσικών χυμών ψυγείου έναντι των υπολοίπων χυμών, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της αγοράς.

«Λειτουργικοί» χυμοί
Εντούτοις, η ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθησία των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής διατροφής ώθησε τις εταιρίες στην παραγωγή και διάθεση νέων τύπων χυμών, τους λεγόμενους «λειτουργικούς» χυμούς. Έτσι συναντούμε χυμούς ψυγείου εμπλουτισμένους με διάφορα συστατικά, όπως μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες κ.τ.λ. Με λίγα λόγια, φαίνεται ξεκάθαρα πως πέρα από γευστική ή και δροσιστική επιλογή, οι χυμοί των φρούτων και των λαχανικών αποτελούν πλέον ένα σημαντικό μέσο κάλυψης σχετικά μεγάλου μέρους των διατροφικών μας αναγκών. Αναζητούμε δηλαδή τα συστατικά εκείνα που λείπουν από το καθημερινό διαιτολόγιό και η τάση αυτή αποτυπώνεται πλέον και στο εμπόριο.

Επιλέξτε σωστά
Ανάλογα με τις καθημερινές συνθήκες, τις διατροφικές ανάγκες, την πρόσβαση και διάθεση όλων των παραπάνω, προσπαθήστε να προγραμματίζετε την κατανάλωση αρκετών φρούτων, λαχανικών και χυμών τους, φρέσκους και έτοιμους. Σε κάθε περίπτωση κινηθείτε με μέτρο, ισορροπία και ποικιλία επιδιώκοντας μια πρωτογενώς σωστή διατροφή με φρούτα, λαχανικά ή χυμούς τους. Πώς; Μα με αποχυμωτή στο σπίτι, πείτε τους να ζητούν φρέσκους χυμούς στο κυλικείο αλλά και με την αρωγή των χυμών του εμπορίου, έτσι ώστε εξασφαλίστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Τι να προσέξετε
Να θυμάστε ότι τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που κρύβονται μέσα στα φρούτα, τα λαχανικά και τους χυμούς τους είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία και το φως. Έτσι χάνονται μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών και πτητικών βιταμινών (π.χ. C) όταν π.χ. ο χυμός εκτίθεται για ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα, το φως ή δεν είναι σωστά συσκευασμένος. Έτσι, αποφύγετε να αφήνετε για πολύ καιρό εκτεθειμένο ένα ποτήρι χυμό και φροντίστε η συσκευασία του να είναι μη διαφανής, ώστε να προστατεύεται όσο το δυνατόν από το φως.

Δημήτριος Πέτσιος Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος