Νέα μαμά ρωτά: “Πώς θα ξέρω ποιο είναι το ιδανικό βάρος για το μωρό μου;”

Μία απο τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων τους πρώτους μήνες ζωής, είτε το μικρό τους θηλάζει, είτε τρέφεται με γάλα σκόνη, είναι το αν ανακτά ικανοποιητικά βάρος.

“Να γνωρίζετε ότι η πορεία του βάρους ενός μωρού δεν μπορεί να αξιολογηθεί σωστά μόνο από μία μέτρηση”, μας λέει η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου. “Βεβαίως, όταν ο Παιδίατρος χρησιμοποιήσει τις καμπύλες βάρους, θα έχει μία πιο σαφή εικόνα για το πού βρίσκεται το βάρος του μωρού τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η συνολική όμως πορεία του βάρους ενός παιδιού αξιολογείται με διαδοχικές και συνεχείς μετρήσεις, βλέποντας το κατά πόσο αυτές σταδιακά αποκλίνουν από τις τιμές της καμπύλης που το ίδιο ακολουθεί.”

“Το βάρος ενός μωρού εξαρτάται τόσο από τη διατροφή του όσο από το βάρος γέννησης, αλλά και τη σωματική διάπλαση των γονέων. Διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα μία ίωση, μπορούν να επηρρεάσουν αρνητικά τη λήψη βάρους. Να γνωρίζετε βέβαια ότι όταν ο μωράκι σας αναρρώσει από την ίωση, θα ανακτήσει σταδιακά το βάρος που του αναλογεί! Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να συγκρίνουμε το ένα μωρό με το άλλο, διότι το καθένα έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης”, συμπληρώνει η κ. Κοσμαρίκου.

Ενδεικτικά, τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους γύρω στο 4ο με 5ο μήνα ζωής και το τριπλασιάζουν κοντά στο πρώτο έτος ζωής! Η Παιδίατρός σας, έπειτα από διαδοχικές και προσεκτικές μετρήσεις, θα μπορέσει να σας λύσει τις απορίες και να σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και συμβουλές, πάνω στη διαχείριση του βάρους. Η σωστή επικοινωνία με την Παιδίατρό σας και η εμπιστοσύνη στο μητρικό σας ένστικτο, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για την καλή υγεία του μωρού σας.