Νέα Υόρκη: Περισσότερα παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους από Covid-19 παρά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται εξαιτίας του Covid-19 αποτελεί μία τραγική απώλεια για κάθε οικογένεια. Στη Ν. Υόρκη, ωστόσο, υπολογίστηκε πρόσφατα ότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων αφορά γονείς, οι οποίοι άφησαν πίσω τους αμέτρητα ορφανά παιδιά.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από έναν περίπου μήνα έδειξε, ότι 4.200 παιδιά στη Ν. Υόρκη (μόνο) έχουν χάσει έναν γονέα ή φροντιστή λόγω κορωνοϊού μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του New York Magazine, τα παιδιά που έχασαν κάποιον γονιό στις 11/9 ήταν κατά πολύ λιγότερα (3.051).

Αμέτρητα παιδιά χάνουν κάθε χρόνο τους γονείς λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή κάποιου ατυχήματος, όμως αυτό δεν κάνει τον πόνο μικρότερο για όλα αυτά τα παιδιά που τους τελευταίους μήνες έμειναν ορφανά εξαιτίας μιας πανδημίας που κάνεις δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει έναν χρόνο πριν.

Η επικεφαλής της παραπάνω μελέτης Suzanne Brundage είπε σε συνέντευξη τύπου: “Αυτή η πανδημία είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Το να χάνει το παιδί έναν γονιό ή έναν φροντιστή αυξάνει τον κίνδυνο του να έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του, όπως για παράδειγμα χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία.”

Χαρακτηριστικό της μελέτης αποτελεί, ότι η απώλεια γονιών λόγω Covid-19 έχει επηρεάσει πολύ περισσότερο τις κοινότητες Μαύρων και Λατίνων. Τα παιδιά αυτών των κοινοτήτων έχουν μείνει ορφανά σε διπλάσιο ποσοστό από τα λευκά παιδιά και τα παιδιά ασιατικών οικογενειών.

Φυσικά δεν θρηνούν μόνο τα παιδιά της Ν. Υόρκης για την απώλεια των γονιών τους. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ παιδιά έμειναν ορφανά τους τελευταίους μήνες, όπως ο 17χρονος Justin, από την Ατλάντα, που τον περασμένο Αύγουστο δημοσίευσε ένα σπαραξικάρδιο tweet για τους δύο γονείς του που έπεσαν θύματα της πανδημίας: “Ελπίζω να ξέρετε ότι πολλοί άνθρωποι σας θαύμαζαν, μεταξύ των οποίων και εγώ.”

Ο 14χρονος Garcia από το Houston επίσης έχασε και τους δύο γονείς του, πρώτα τη μητέρα του και δύο εβδομάδες μετά τον πάτερα του, και όπως πολλά άλλα παιδιά, δεν κατάφερε ποτέ να τους αποχαιρετίσει. Όπως ο ίδιος λέει, αυτό τον πονά πολύ περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, ο έφηβος μεγαλώνει με τον θείο του.

Eίναι δύσκολο να διαβάζει κανείς αυτές τις ιστορίες και να μη σκέφτεται τα δικά του παιδιά και το πώς εκείνα θα ένιωθαν στη θέση των παραπάνω παιδιών. Ποιος γονιός δεν έχει σκοπό να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα, για να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν, να τραβούν το δρόμο τους, για να τα στηρίζει και να βρίσκεται εκεί στα δύσκολα και στα εύκολα;

Το χειρότερο; Όπως εξελίσσεται η πανδημία, θα υπάρξουν πολλά ακόμα παιδιά που θα μείνουν ορφανά εξαιτίας αυτής. Και σε αντίθεση με όσους λένε πράγματα όπως “είναι απλά μια γρίπη” ή “δεν πιστεύω στα νούμερα που λένε”, τα ορφανά παιδιά της Ν. Υόρκης ξέρουν πολύ καλά πόσο αληθινό είναι όλο αυτό.

Έρχεται ένας βαρύς χειμώνας, από κάθε άποψη, και αν δεν πάρουμε τώρα σοβαρά την κατάσταση, αν δεν συνεργαστούμε για να σώσουμε ζωές, θα έχουμε τρομερές απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν όλοι φορούσαν μάσκα και τηρούσαν τις αποστάσεις…

πηγή: scarymommy.com