Νέες ζωγραφιές της Τζωρτζίνας “μιλάνε” για όσα έζησε η 9χρονη – Τι συνέβη τελικά με την σχολική τσάντα

Νέες ζωγραφιές-ντοκουμέντα αλλά και ιδιόχειρα σημειώματα της 9χρονης Τζωρτζίνας έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», εμφανίζουν μια εντελώς «διαφορετική Τζωρτζίνα» όταν απευθυνόταν μέσω ζωγραφιών στη γιαγιά της Ελένη Νταβλούρου, μητέρα του Μάνου Δασκαλάκη, και ένα άλλο κορίτσι όταν καλούνταν να αφιερώσει ζωγραφιές στη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον εξάγουν ειδικοί παιδοψυχολόγοι στους οποίους, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, απευθυνθήκαμε προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν ζωγραφιές-ντοκουμέντα, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή μας και (κατά περίεργο τρόπο) διέφυγαν από την αυτοψία η οποία είχε πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου στην οδό Μπιζανίου στην Πάτρα.

Ως γνωστόν, εκείνη την ημέρα οι Αρχές παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν (υποτίθεται) φύλλο και φτερό το διαμέρισμα της οικογένειας προκειμένου να κατασχέσουν πολύτιμο υλικό, το οποίο θα βοηθούσε το έργο της ανακριτικής Αρχής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, όμως, διέλαθε την προσοχή των αρμόδιων αστυνομικών ότι σε μπαλκόνι του σπιτιού της οικογένειας υπήρχε μια τσάντα η οποία περιείχε σχολικές ζωγραφιές και σημειώσεις της μικρής Τζωρτζίνας την περίοδο που το κορίτσι πήγαινε στο σχολείο, δηλαδή πριν υποστεί την τετραπληγία εξαιτίας της δυσεξήγητης ανακοπής στο Καραμανδάνειο στις 11 Απριλίου 2021.

Το πλούσιο υλικό δεν κατασχέθηκε τότε, αλλά παραδόθηκε (ευτυχώς) στην ανακριτική Αρχή και τη διορισθείσα παιδοψυχολόγο, η οποία καλείται να «ξεκλειδώσει» τις σκέψεις, τους φόβους και γενικότερα τα συναισθήματα τα οποία διακατείχαν την Τζωρτζίνα, την περασμένη Δευτέρα. Χρειάστηκε να υπάρξουν εξωδικαστική συνεννόηση μεταξύ του πατέρα των τριών κοριτσιών, Μάνου Δασκαλάκη, και της πραγματογνώμονος και είσοδος στο σπίτι της οδού Μπιζανίου ενός στενού συγγενούς του πατέρα και του πληρεξούσιου δικηγόρου, Δημήτρη Καράμπελα, οι οποίοι μάζεψαν το υλικό και το έστειλαν στην Αθήνα.

Οι άγνωστες ζωγραφιές που μιλανε για την τζωρτζινα

Μία από τις ζωγραφιές οι οποίες βρέθηκαν εκ των υστέρων, ξεχασμένες στο σπίτι της Μπιζανίου, είναι αφιερωμένη από τη μικρή Τζωρτζίνα στη γιαγιά της, Ελένη Νταβλούρου Όπως εξηγεί στην «Μ» η κυρία Χριστίνα Μπογιατζή, παιδοψυχολόγος-λογοπαθολόγος, φαινομενικά πρόκειται για ένα «απλό ουράνιο τόξο, ωστόσο έχει επιβλητικό σχήμα που ξεκινάει από την αρχή (κάτω αριστερά) και τη βάση του πλαισίου και τελειώνει ψηλά επάνω δεξιά στο πλαίσιο».

Και συνεχίζει η κυρία Μπογιατζή: «… Επίσης διαφαίνονται σύννεφα επάνω στα χρώματα και αυτό του δίνει πολύ ρεαλισμό στο ιχνογράφημα. Η γιαγιά είναι κάτω από την Τζωρτζίνα (στις υπογραφές), αλλά είναι πολύ κοντά της, πράγμα που αναδεικνύει ταύτιση των δύο ως προς τη δύναμη, την επιβλητικότητα του ουράνιου τόξου. Είναι ένδειξη μιας δυνατής σχέσης μεταξύ τους. Υπάρχει έντονα το ‘‘ΜΑΖΙ’’ εδώ».

Μια δεύτερη ζωγραφιά που είναι και πάλι αφιερωμένη από την Τζωρτζίνα στη γιαγιά της Ελένη Νταβλούρου, η οποία φέρεται να συνεισέφερε πολλά στην ανατροφή της, καταγράφει ένα κάστρο και δύο φιγούρες. Τη μικρή Τζωρτζίνα σε ένα παραθυράκι και τη γιαγιά η οποία φυλάει την πόρτα.

Σύμφωνα με την κυρία Μπογιατζή, μέσω της συγκεκριμένης ζωγραφιάς η 9χρονη ήθελε να εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη που είχε προς το πρόσωπο της γιαγιάς της. «… Χρησιμοποιείται το σχήμα του κάστρου (ενδεχομένως αφορμής δοθείσης κάποιου πραγματικού παιχνιδιού), όπου συμβολίζεται η απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της γιαγιάς.

Η γιαγιά προστατεύει-φυλάει την πόρτα που είναι χαμηλά στο κάστρο και ακριβώς επάνω σε ευθεία γραμμή είναι η ίδια η Τζωρτζίνα σε ένα μικρό παραθυράκι. Μοιάζει με την πριγκίπισσά του παραμυθιού που την προσέχουν και τη φροντίζουν σε ένα παλάτι.

Η Τζωρτζίνα εδώ αποκαλύπτει συναισθήματα χαράς, ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ίσως και ταύτισης με τη γιαγιά της. Τα χρώματα για τα ρούχα στις φιγούρες είναι ίδια, (μπλε) και τα πρόσωπα χαμογελούν.

Αυτή η ζωγραφιά είναι μια κατάφαση παιδικότητας μέσα από τους χρωματισμούς εντός και εκτός του κάστρου και το γεγονός ότι δεν τοποθετούνται άλλα αντικείμενα (δέντρα, θάμνοι κ.τ.λ.) στον περιβάλλοντα χώρο του κυρίου θέματος (κάστρο) ενδεχομένως να είναι μια απόλυτη περιγραφή της σχέσης της με την εν λόγω κυρία (γιαγιά)».

Ερωτώμενη τι μπορεί να «κρύβει» η συγκεκριμένη ζωγραφιά σε περίπτωση που η Τζωρτζίνα ήθελε να καταγράψει σκηνή από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα», η γνωστή παιδοψυχολόγος συμπλήρωσε: «Η ζωγραφιά με το κάστρο έχει θεματικό σχήμα το έργο του Ρωμαίου – Ιουλιέτας, όμως η Τζωρτζίνα δανείζεται επιδέξια το θέμα ως ένα στατικό πλαίσιο και το σχηματοποιεί δυναμικά απεικονίζοντάς τη δική της σχέση με τη γιαγιά της, όπου η ίδια φαίνεται το προστατευόμενο μέλος και η γιαγιά ο προστάτης (σωτήρας Ρωμαίος)».

Λέξεις που «ξεκλειδώνουν» τη σχέση της Ρούλας Πισπιρίγκου με την κόρη της

26 Νοεμβρίου του 2019. Επτά μήνες από το θάνατο της Μαλένας, η Τζωρτζίνα γεμίζει με… έντονα χρώματα, χριστουγεννιάτικα σκίτσα. Όμως, με τα κίτρινα γραμματάκια της, αποκαλύπτει πως για κείνη η μικρή της αδελφή δεν έχει πεθάνει. Βρίσκεται κοντά της , δίπλα σ΄εκείνη και τη μαμά τους.

«Μερικές λέξεις είναι επαναλαμβανόμενες και άλλες είναι πρωτόγνωρες. Θα δούμε τις ζωγραφιές που δεν είναι πολύ καλές, θα δούμε τις μη επαναναλαμβανόμενες λέξεις και θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Τα παιδιά έχουν μια μαγική ικανότητα να καταγράφουν αυτά που αισθάνονται ζωγραφίζοντας ή μιλώντας άλλα πρέπει να είμαστε σίγουροι γι’ αυτά που λέμε», δηλώνει στο Star ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

Ευχές στον μπαμπά της, γραμμένες από κάποιον ενήλικο, αλλά…. υπογεγραμμένες από το δικό της χεράκι. Αφιερώσεις, ζωγραφιές, σκέψεις και συναισθήματα σε σημειώματα, όπως αυτό που έγραψε στη μαμά της, αποκαλώντας την «κακιά και εγωίστρια», αναμένεται να προσθέσουν νέα κομμάτια στο παζλ αυτής της υπόθεσης.

Σφραγίζεται το σπίτι της οικογένειας Πισπιρίγκου- Δασκαλάκη- Στην ανακρίτρια η τσάντα της Τζωρτζίνας

Σφραγίζεται εντός της ημέρας το σπίτι της οικογένειας Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη, στο οποίο το Σαββατοκύριακο μπήκαν -χωρίς άδεια- οι δικηγόροι συγγενών της σπιτονοικοκυράς. Αντιδράσεις για την “εισβολή” των δικηγόρων υπήρξαν και από την πλευρά του ζευγαριού.

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την παραχώρηση των κλειδιών του σπιτιού στους συγγενείς της σπιτονοικοκυράς. Το σπίτι της οικογένειας θα σφραγιστεί, παρουσία της αστυνομίας και συμβαολαιογράφου.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της κατηγορούμενης και του συζύγου της για την είσοδο στο σπίτι των δικηγόρων συγγενών της σπιτονοικοκυράς. Για την υπόθεση κατατέθηκαν μηνύσεις ενώ η οικογένεια κάνει λόγο για «εισβολή και αρπαγή αντικειμένων».

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος των συγγενών της σπιτονοικοκυράς, θα καταθέσει αίτηση αποσφράγισης του σπιτιού, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Λέων εισήλθε νόμιμα στο ακίνητο.

Μάλιστα -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την νομική υποστήριξη των συγγενών της σπιτονοικοκυράς- η κεντρική πόρτα της εισόδου του ακινήτου ήταν ανοικτή, παραβιασμένη και υπήρχαν εκατοντάδες λογαριασμοί στο πάτωμα.

Συνεχίζοντας στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας, η είσοδος του οροφοδιαμερίσματος ήταν επίσης ανοικτή και επικρατούσαν εικόνες λεηλασίας, με σπασμένη την κλειδαριά του διαμερίσματο,  ενώ εντός υπήρχαν κούτες με παιχνίδια και μια σχολική τσάντα, η οποία ανήκε στην 9χρονη.

Στην ανακρίτρια θα παραδοθεί η τσάντα της 9χρονης

Επίσης, σημειώνουν ότι «η μήνυση για κλοπή της τσάντας από τους συγγενείς είναι νόμω και ουσία αβάσιμη χαρακτηριζόμενη ως νομική αστειότητα και παταγώδη αποτυχία των νομικών παραστατών τους. Θα προσφύγουμε με εγκλήσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία εναντίον της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου και οποιουδήποτε άλλου παρεμποδίζει το έργο μας ως συνηγόρων των συγγενών της αείμνηστης Κούτρα Ευγ. Θεοδωροπούλου».

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στη Ρόδο: Επείγουσα προανάκριση για τον «δράκο» του Instagram που παγίδεψε 8χρονη

Πλεύρης: “Έρχεται” 4η δόση εμβολίου για όλους από Σεπτέμβριο – Πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες

Μοδάτη μαμά: 3 tips για το πώς να ντυθείτε για μια βόλτα με τα παιδιά

Φοιτητική ζωή στην Κύπρο – Πόσο φτάνουν τα ενοίκια για ένα σπίτι;