Νόσος των λεγεωνάριων: Πώς να καθαρίσετε σωστά το κλιματιστικό σας

Mε αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων και της έντονης ανησυχίας που έχει προκληθεί στους πολίτες για την χρήση κλιματιστικών πρέπει να διευκρινιστεί ότι  η νόσος των λεγεωναρίων ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα. Παρολαυτά είναι σημαντικό να μην αμελούμε την σύντηρηση των οικιακών κλιματιστικών καθώς  δημιουργείται συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Πώς αναπτύσσεται το βακτήριο της λεγεωνέλλας στο κλιματιστικό

Το βακτήριο της λεγεωνέλλας αναπτύσσεται στα φίλτρα και τα στοιχεία των κλιματιστικών καθώς και στους αεραγωγούς των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων με κεντρική διανομή του αέρα.  Εκτός των κλιματιστικών, το βακτήριο της λεγεωνέλλας μπορεί να εμφανιστεί και στα δίκτυα διανομής ζεστού νερού χρήσης όπου όμως η αντιμετώπιση και η πρόληψη είναι διαφορετική και η περιγραφή της ξεφεύγει από το σκοπό του άρθρου αυτού.

Μην αμελείτε τον καθαρισμό του κλιματιστικού

Η μόλυνση της εγκατάστασης κλιματισμού μπορεί να προληφθεί με την συχνή συντήρηση της εγκατάστασης και τον χημικό καθαρισμό των ευαίσθητων σημείων όπου συνήθως αναπτύσσεται το μικρόβιο (ψυκτικά στοιχεία, φίλτρα, στόμια, αεραγωγοί). Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του υψηλού βαθμού απόδοσης για πολλά χρόνια, την αύξηση της ζωής του κλιματιστικού, και την διαφύλαξη της υγείας.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Τρόμπα ψεκασμού (μπορείτε να την αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ με πολύ λίγα χρήματα)

Πινέλο 4cm με μακριά τρίχα

Μια μικρή λεκάνη

Ένα κατσαβίδι σταυρό

Μία σκάλα

Υλικά που θα χρειαστείτε

Μυκητοκτόνο καθαριστικό για την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού.

Ισχυρό καθαριστικό για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού

Οδηγίες για την χρήση των καθαριστικών

Τα καθαριστικά για το κλιματιστικό σας μπορείτε να τα βρείτε σε οποιαδήποτε κατάστημα πώλησης κλιματιστικών μηχανημάτων. Στην αγορά υπάρχουν καθαριστικά γενικής χρήσης, μερικά μάλιστα από τα οποία είναι συσκευασμένα ήδη είτε σε μορφή σπρέυ είτε σε φιάλη με ενσωματωμένη τρόμπα, τα οποία είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό της εσωτερικής μονάδας, δεν είναι όμως κατάλληλα για τον καθαρισμό της εξωτερικής, ειδικά αν το στοιχείο της έχει πιάσει πολλή βρωμιά.

Για την εξωτερική μονάδα προτιμήστε ένα ισχυρότερο καθαριστικό. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες αραίωσης και χρήσης των καθαριστικών.

Για την εσωτερική μονάδα, ζητήστε τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του καθαριστικού πριν το αγοράσετε, διότι θα αναπνεύσετε τον αέρα που θα περάσει από το στοιχείο του μηχανήματος.

Η χρήση του ισχυρού καθαριστικού της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να γίνεται πάντοτε έξω από το σπίτι, προσέχοντας να μην εισπνεύσετε τους ατμούς του καθαριστικού κατά την αραίωση. Είναι πολύ σημαντικό να φορέσετε μια μάσκα προστασίας πριν την χρήση.

Καθαρισμός φίλτρων εσωτερικής μονάδας

Ο καθαρισμός της εσωτερικής μονάδας ξεκινάει με τον καθαρισμό των φίλτρων. Ανοίξτε το εμπρόσθιο κάλυμμα του κλιματιστικού, αφαιρέστε τα φίλτρα και πλύνετε τα με κρύο νερό στο μπάνιο. Αν τα φίλτρα είναι πολύ βρώμικα και δεν έχουν καθαριστεί για πολύ καιρό, χρησιμοποιήστε πάνω τους το καθαριστικό της εσωτερικής μονάδας, αφήστε το μερικά λεπτά να δράσει και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Αφήστε τα να στεγνώσουν στο μπάνιο.

Καθαρισμός στοιχείου εσωτερικής μονάδας

Στη συνέχεια ψεκάστε με το καθαριστικό της εσωτερικής μονάδας το στοιχείο του κλιματιστικού σας. Αν το στοιχείο είναι σχετικά καθαρό, ένας απλός ψεκασμός θα πρέπει να είναι αρκετός. Αν το στοιχείο έχει να καθαριστεί πολύ καιρό και έχει πιάσει πολύ βρωμιά, βοηθήστε την διείσδυση του καθαριστικού ανάμεσα στα φύλλα του στοιχείου με το πινέλο.

Αφήστε το καθαριστικό να δράσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια γεμίστε την τρόμπα με καθαρό νερό. Ξεπλύνετε το στοιχείο ψεκάζοντας με νερό, κρατώντας ταυτόχρονα την λεκάνη από κάτω για να μαζέψετε το νερό που θα τρέξει.

Καθαρισμός στοιχείου εξωτερικής μονάδας

Ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό το στοιχείο της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού σας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το κλιματιστικό σας από το νερό, μιας και όλες οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις και ο ηλακτρονικός εξοπλισμός του κλιματιστικού σας είναι τοποθετημένα σε στεγανό κιβώτιο μέσα στο κλιματιστικό σας.

Αν ξεπλένετε τακτικά την εξωτερική μονάδα, ο καθαρισμός με νερό μπορεί να είναι αρκετός. Αν η εξωτερική μονάδα έχει πιάσει πολύ βρωμιά, τότε ετοιμάστε το διάλυμα με το καθαριστικό της εξωτερικής μονάδας λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα προφύλαξης που αναφέρθηκαν παραπάνω και τις οδηγίες στο δοχείο του καθαριστικού.

Ψεκάστε το στοιχείο με επιμέλεια και βοηθήστε το καθαριστικό να διεισδύσει ανάμεσα στα φύλλα του στοιχείου με το πινέλο. Αφήστε μερικά λεπτά το καθαριστικό να δράσει, και στη συνέχεια ξεπλύνετε το στοιχείο με άφθονο νερό.

Με τον καθαρισμό του εξωτερικού στοιχείου, ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η πλήρης συντήρηση του κλιματιστικού σας, περιλαμβάνει αρκετές επιπλέον εργασίες που πρέπει πάντοτε και υποχρεωτικά να εκτελούνται από αδειούχο ψυκτικό και όχι από τον οποιονδήποτε. Οι εργασίες που έχουν σχέση με την χρήση ψυκτικών υγρών και οι ηλεκτρολογικές εργασίες είναι εργασίες επικίνδυνες και πρέπει πάντοτε να εκτελούνται από αδειούχους τεχνικούς.

Γρηγόρης Μοναχός

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.