Πόσο καλά γνωρίζεις την καρδιά σου; 4+1 βασικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς λειτουργεί το σώμα σου; Το σώμα μας είναι μια πολύπλοκη μηχανή, όπου όλα τα όργανα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Δεν σταματά να εργάζεται ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου. Η καρδιά και ο εγκέφαλος, μάλιστα, λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, σε όλη μας τη ζωή.

Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία της καρδιάς

Η καρδιά είναι ένας δυνατός μυς που τροφοδοτεί με αίμα όλο σου το σώμα. Μέσα σε ένα λεπτό η καρδιά μπορεί να στείλει μια σταγόνα αίμα μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών σου και ξανά πίσω. Το αίμα κινείται συνεχώς σε όλο σου το σώμα μέσα από μακρύς σωλήνες, τις φλέβες και τις αρτηρίες, που λέγονται αιμοφόρα αγγεία. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες προς όλους του μυς και τα όργανα του σώματος.

Μία σταγόνα αίμα περιέχει εκατομμύρια κύτταρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ερυθρά, μερικά όμως είναι λευκά. Το αίμα περιέχει και αιμοπετάλια, τα οποία βοηθούν στην πήξη του αίματος. Τα αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια βρίσκονται σε ένα υγρό που λέγεται πλάσμα.

Η καρδιά έχει δύο άνω και δύο κάτω θαλάμους (κόλποι και κοιλίες) οι οποίοι χωρίζονται στην μέση με ένα τοίχωμα από μυς. Οι αρτηρίες απομακρύνουν το αίμα από την καρδιά και οι φλέβες το ξαναστέλνουν πίσω σε αυτή.

Το σώμα σου διαθέτει περίπου 4 λίτρα αίμα. Οι ενήλικες έχουν περισσότερο και τα μωρά λιγότερο. Μπορείς να δώσεις αίμα για να βοηθήσεις ανθρώπους που είναι άρρωστοι ή είχαν κάποιο σοβαρό ατύχημα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αιμοδοσία.

Τι πρέπει να κάνεις για να είναι πάντα δυνατή η καρδιά σου

Είναι σημαντικό να ασκείσαι για να έχεις μια υγιή καρδιά. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά σου και την τροφοδοτεί με περισσότερο αίμα σε κάθε χτύπο. Έτσι, περισσότερο οξυγόνο φτάνει στους μυς και τα όργανα του σώματος, για να λειτουργήσει καλύτερα.