Ο δεσμός μητέρας-κόρης είναι ΠΟΛΥ πιο ισχυρός από όσο φανταζόμαστε, σύμφωνα με έρευνα

Εάν έχετε κόρη, γνωρίζετε ήδη πάρα πολύ καλά ότι ο δεσμός μεταξύ σας είναι από τους ισχυρότερους που μπορεί να μοιραστούν δύο άτομα. Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει λόγος για αυτό – και οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας επεξεργάζεται το συναίσθημα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience, το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα είναι πιο όμοιο μεταξύ μητέρων και θυγατέρων από οποιουδήποτε άλλου γενεαλογικό ζεύγους (μητέρα-γιος, πατέρας-κόρη, πατέρας-γιος). Η τρέχουσα μελέτη υποδηλώνει ότι το «προμετωπιαίο κύκλωμα, το οποίο έχει εμπλακεί στη ρύθμιση της διάθεσης, δείχνει μοτίβα μετάδοσης ειδικά για τη μήτρα». Και όσοι από εμάς έχουμε κόρες ξέρουμε, ότι αυτό μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα.

Φυσικά υπάρχουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού, αλλά φαίνεται -σύμφωνα με την επιστήμη- ότι αυτά τα μοτίβα μετάδοσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς οι μητέρες και οι κόρες επεξεργάζονται συναισθήματα και αλληλοεπιδρούν η μία με την άλλη. Αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές οι κόρες μας ξέρουν ακριβώς πώς να μας εξοργίσουν αλλά και πώς να μας… τουμπάρουν!

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το προμετωπιαίο κύκλωμα θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην κατανόηση της γενετικής γύρω από την ψυχική υγεία. Ο επικεφαλής συγγραφέας Fumiko Hoeft, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, το προμετωπιαίο σύστημα συνδέεται στενά με την κατάθλιψη. Αν και απαιτείται πρόσθετη έρευνα, «αυτές οι μητρικές συσχετίσεις μπορεί να συνδέονται στενά με μεγαλύτερη ευπάθεια για τις κόρες αλλά όχι για τους γιους στην ανάπτυξη κατάθλιψης, όταν οι μητέρες τους έχουν κατάθλιψη».

Αυτό σημαίνει ότι η ψυχική υγεία μιας μητέρας θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός δείκτης για τις κόρες. Και πέρα από τις ενοχές που μπορεί να νιώσει μια μητέρα εξαιτίας αυτού, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό των συμπτωμάτων πιο γρήγορα και πιθανώς έτσι η κόρη να αναζητήσει θεραπεία χρόνια νωρίτερα από ό,τι θα μπορούσε.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που χρησιμοποίησε διαγενεακές μαγνητικές τομογραφίες για να μελετήσει τα πρότυπα του εγκεφάλου και ο Hoeft ελπίζει ότι μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει τον πιθανό σύνδεσμο με άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Σε συνέντευξη τύπου, είπε: “Άγχος, αυτισμός, προσθήκη, σχιζοφρένεια, δυσλεξία κ.α.- τα εγκεφαλικά πρότυπα που κληρονομούνται τόσο από τις μητέρες όσο και από τους πατέρες έχουν αντίκτυπο σε σχεδόν όλα αυτά.»