Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Ο γιος μου είναι 20 μηνών και δεν παίρνει βάρος και ύψος. Ποιες είναι οι φυσιολογικές μετρήσεις;" Ο ειδικός απαντά

"Ο γιος μου είναι 20 μηνών και δεν παίρνει βάρος και ύψος. Ποιες είναι οι φυσιολογικές μετρήσεις;" Ο ειδικός απαντά

«Ο γιος μου είναι 20 μηνών και δεν βλέπουμε ανάπτυξη σε ύψος και πάχος. Πόσα κιλά και ύψος είναι φυσιολογικό; Φοράει ακόμα πανα νούμερο 3, ενώ πριν ενάμιση μήνα ήταν 10 κιλά»

Απαντά ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς

Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι σύνθετη. Πριν ακούσετε ή διαβάσετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον γιατρό που παρακολουθεί το παιδί, διότι "ελλείμματα" σε ανάπτυξη μπορεί να είναι από απολύτως φυσιολογικά έως και εξαιρετικά σημαντικά. Μπορεί για παράδειγμα, να είναι συμπτώματα κάποιας νόσου που παραμονεύει , οπότε ο συνάδελφος παιδίατρος που έχει την ολοκληρωμένη εικόνα του παιδιού από τη γέννησή του έως σήμερα, θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να διαγνώσει καλύτερα τι συμβαίνει - αν συμβαίνει κάτι.

Πρέπει να τονίσουμε ότι:

Μια μεμονωμένη μέτρηση (βάρος , ύψος, και περίμετρος κεφαλής) δεν μας λέει απολύτως τίποτα. Πρέπει να δούμε την σειρά μετρήσεων σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-6 μηνών .

Η διατροφή και το ολοκληρωμένο ιστορικό (ατομικό του παιδιού, αλλά και οικογενειακό) μπορεί να μας δώσει πολλές "απαντήσεις" και να αποκλείσει πολλά πράγματα στην διαφορική διάγνωσή μας.

Αν, όμως, συμβουλευθούμε μόνο τις καμπύλες ανάπτυξης και πρέπει να δοθεί μία απάντηση, τότε το φυσιολογικό βάρος, δηλαδή, ο μέσος όρος – αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο – είναι για την ηλικία των 20 μηνών περίπου 11.5 kgr, για το ύψος 84 cm και για την περίμετρο της κεφαλής 48 cm.

Ωστόσο, θα ήθελα να ξανατονίσω και να δώσω μεγάλη έμφαση στο ότι οι αριθμοί είναι τα τελευταία που εκτιμούμε στην παιδιατρική και σε ένα παιδί με ανεπαρκή πρόσληψη βάρους ή / και ύψους. Πρέπει να γίνεται συνεκτίμηση με το ιατρικό ιστορικό του παιδιού και διαδοχική σειρά μετρήσεων. Αυτά πρέπει να είναι τα κύρια κριτήριά μας!

Ηλίας Χαραμαράς

Παιδίατρος

M.U.Dr. Ηλίας Γ. Χαραμαράς

Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Τηλ.: (0030) 6972996365


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.