Ο Ηρακλής Μοσκώφ μιλά σε μαθήτριες για το trafficking: “Στις μέρες μας υπάρχουν περισσότεροι σύγχρονοι δούλοι από ποτέ”

Ο Ηρακλής Μοσκώφ μιλά σε μαθήτριες για το trafficking: "Στις μέρες μας υπάρχουν περισσότεροι σύγχρονοι δούλοι από ποτέ"

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στις μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου από το 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών, Ευτυχία Χαραλάμπους και Χρυσαυγή Παυλίδη, ο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics, Ηρακλής Μοσκώφ. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Είναι Δικαίωμά μου» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, οι τρεις του μίλησαν για το trafficking, ως μια «σύγχρονη δουλεία» με θύματα, στην πλειοψηφία τους, νεαρές γυναίκες και παιδιά.

Τι είναι το trafficking

Όπως ο ίδιος είπε, ότι το trafficking προέκυψε από τη «ζήτηση». Από την τραγική αντίληψη, ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μπορεί να είναι μια παρεχόμενη υπηρεσία, με θύματα τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Τόνισε τον σπουδαίο ρόλο του σχολείου, ώστε να «βγούμε» από αυτή τη συμβατότητα.

«Το trafficking, λοιπόν είναι η σύγχρονη δουλεία. Είναι ένα έγκλημα, το έγκλημα της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Ακούγεται περίεργο, αλλά στις μέρες μας υπάρχουν περισσότεροι σύγχρονοι δούλοι από όσο υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν. Ουσιαστικά, είναι η εξαπάτηση ανθρώπων με απατηλά μέσα, δηλαδή με εκβιασμούς, με τρόπους οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν ή να μην περιλαμβάνουν τη βία και η «διοχέτευσή» τους – για να το πω έτσι – σε εργασίες, οι οποίες είναι καταναγκαστικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση και βεβαίως, η αποκόμιση κέρδους από αυτό.

Στο trafficking, υπάρχει το θύμα, υπάρχει ο πελάτης, όπως σας είπα πριν, δηλαδή η ζήτηση και βεβαίως, υπάρχει ο εγκληματίας. Ο εγκληματίας κερδίζει και εκμεταλλεύεται, αν θέλετε την υπεραξία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου για να μπορεί να βγάλει κέρδος.

Συμπεριφέρεται, δηλαδή (στο θύμα) σαν να είναι ένα καταναλωτικό προϊόν, είτε είναι στην εργασία, είτε είναι στη σεξουαλική εκμετάλλευση, είτε είναι σε διάφορες άλλες τυπολογίες, όπως η εξαναγκαστική εγκληματικότητα. Πολλά, δηλαδή από τα παιδιά που βλέπουμε στους δρόμους και θεωρούμε ότι μπορεί να είναι σε συμμορίες, ή να κλέβουν, ή να διακινούν ναρκωτικά, ή στην επαιτεία είναι και αυτά θύματα εκμετάλλευσης. Έχουν ‘στρατολογηθεί’ με βία ή με εκβιασμούς για να μπορούν να κάνουν αυτήν την εγκληματική ενέργεια. Και το λέω αυτό, γιατί, συνήθως δεν τους διασώζουμε ως θύματα, αλλά τους αντιμετωπίζουμε ως εγκληματίες. Αυτά… ως μια αρχική γενική τοποθέτηση.»

Συνθήκες δουλείας σε πολλούς τομείς της σύγχρονης εργασίας

Σε σχετικό ερώτημα των δύο μαθητριών, ο καθηγητής συμφώνησε, ότι το trafficking δείχνει να αφορά περισσότερο θύματα-γυναίκες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι και οι άντρες δεν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σε διάφορα άλλα επαγγέλματα:

«Αν υπήρχε μια άλλη αντίληψη στον νομικό μας πολιτισμό, που θα μπορούσε να στραφεί και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν να κάνουν με την εργασία και δεν το θεωρούσαμε τόσο αποδεκτό η εργασία να συμβαίνει, σε πολλές περιπτώσεις με συνθήκες δουλείας…(τα στατιστικά στοιχεία θα ήταν διαφορετικά).

Αναφέρομαι σε αγροτικές εργασίες, αλλά και σε βιομηχανικές εργασίες και σε διάφορες, κυρίως κτηνοτροφικές εργασίες, αλλά όχι μόνο…Τότε τα στατιστικά θα ήταν πολύ περισσότερο στην εργασιακή εκμετάλλευση, άρα θα ήταν πολύ περισσότερο στους άντρες.

Πάντως, είναι αλήθεια ότι εδώ και είκοσι χρόνια που υπάρχει αυτή η παγκόσμια συμμαχία κατά του trafficking, συνήθως στεκόμαστε στη σεξουαλική εκμετάλλευση κατά 60% – 70%. Σας λέω, όμως ότι στην Ελλάδα, όταν είχαμε μία περίπτωση διάσωσης θυμάτων από εργασιακή εκμετάλλευση, το λεγόμενο «labour trafficking», δηλαδή εξαναγκαστική εργασία, που ήταν στις περιπτώσεις των φραουλοχώραφων στην Ηλεία, στη Μανωλάδα τα στατιστικά μας στοιχεία για ένα χρόνο ήταν πιο πολύ στην εργασιακή εκμετάλλευση των αντρών.»

«Όλη η κοινωνία μπορεί να γίνει διασώστης ενός ανήλικου θύματος του trafficking»

Αναφορικά με τα ανήλικα θύματα, ο καθηγητής μίλησε μεν στις μαθήτριες για τα νομικά εργαλεία των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τη συμβατική αντίληψη και να δώσουμε πιο δραστικές λύσεις: «Να εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες πρώτης γραμμής». Εννοώντας επιθεωρητές εργασίας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.

Όπως τόνισε, «Εν δυνάμει όλη η κοινωνία μπορεί να είναι διασώστης ενός θύματος. Άρα, όλη η κοινωνία αφ’ ενός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, να καταλαβαίνει για τι μιλάμε, γιατί δεν συμβαίνει ούτε αυτό. Δεύτερον, οι επαγγελματίες (θα πρέπει) να μπορούν να συμμετέχουν στην αλυσίδα της διάσωσης, που σημαίνει, είτε να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πάρουν την αστυνομία, είτε να πάρουν μια κυβερνητική οργάνωση, είτε οι ίδιοι, αν είναι, για παράδειγμα στο νοσοκομείο να μπορούν με συγκεκριμένες ερωτήσεις, όταν βλέπουν έναν κακοποιημένο άνθρωπο να καταλάβουν τι έχει συμβεί.»

Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Τα μεγάλα θύματα

Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον του καθηγητή είναι στραμμένο στους ασυνόδευτους ανήλικους και στην προστασία τους από το trafficking.

«Η δική μας Γραμματεία έχει την αρμοδιότητα, αφ’ ενός να τους προσφέρει ασφαλή στέγαση, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα έλεγα και πολύ περισσότερο από αυτό να μπορούμε να συμβάλουμε και στο μεγάλωμά τους ως παιδιά, τα οποία αξίζουν εκπαίδευση. Τυπική εκπαίδευση, όπως η δική σας στο σχολείο και άτυπη εκπαίδευση, όπως αυτό που μπορεί να συμβαίνει στους ξενώνες φιλοξενίας. Βεβαίως, (αναφέρομαι) και σε όλες αυτές τις «οικουμενικές γλώσσες», οι οποίες δεν είναι αμιγώς εκπαιδευτικές, αλλά είναι και αυτές, όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το θέατρο, η μουσική. (Αναφέρομαι) σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο να πιστέψει στον εαυτό του. Να πατήσει γερά στα πόδια του και να ενσωματωθεί, να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι προενταξιακές διαδικασίες για αυτά τα παιδιά, ώστε να γίνουν αυριανοί πολίτες.

Βεβαίως, όλο αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα, γιατί αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε μεγάλη ανασφάλεια και εδώ «παίζει» το trafficking. (Αυτό συμβαίνει), γιατί ακριβώς (τα παιδιά) είναι σε ευάλωτη θέση, επειδή δεν έχουν χαρτιά ή φοβούνται ότι η αίτηση ασύλου τους θα απορριφθεί. Τα παιδιά αυτά έχουν ένα μεγάλο ποσοστό «άτυπης φυγής», «absconded» στα αγγλικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν στο σχολείο, φεύγουν από τη δομή, φεύγουν πάλι παράνομα προς άλλη χώρα του εξωτερικού, γιατί, συνήθως έχουν και αυτόν τον στόχο.

Ένας από τους μηχανισμούς που έχουμε εδώ -που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό- είναι ένας μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης που αναγνωρίζει παιδιά στην ενδοχώρα. Όχι μόνο αυτά που μας έρχονται από τα σύνορα, από τα νησιά κ.λ.π. (Αναγνωρίζει), δηλαδή (τα παιδιά) σε συνθήκες αστεγίας, σε συνθήκες επισφαλείς, δηλαδή σε επικίνδυνες συνθήκες. Εκεί πέρα, αν επενδύσουμε σωστά και κάνουμε καλό «street work» μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, που συνεργαζόμαστε θα μπορέσουμε να φτάσουμε και σε περισσότερα θύματα εκμετάλλευσης. Όπως είπα, πολλά από αυτά τα παιδιά τα «στρατολογούν» διάφοροι εγκληματίες για να τα διοχετεύσουν στην εξαναγκαστική εργασία ή και στην πορνεία. Άρα, είναι πολύ σημαντικό αυτό.»

Με πληροφορίες από το ethnos.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Βάφτιση στα “κόκκινα” για την οικογένεια Φορτούνη: Σπανούλης, Σλούκας, Αγραβάνη ανάμεσα στους καλεσμένους

Εκταφή της Μαλένας ζητά η ιατροδικαστής Τσάκωνα – “Βόμβες” Κατερινόπουλου για τις εξελίξεις στην υπόθεση

Ξεσπά ο μπαμπάς του 16χρονου Λευτέρη: “Ούτε αίμα δεν του πήραν. Τι περίμεναν;” – Έρευνα ζήτησε το Υπ. Υγείας