Το μήνυμα της Έλενας Ράπτη για την Ευρ. Ημέρα προστασίας των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση

Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, μέσα από την δράση και το έργο της δεν βλέπει μόνο το πρόβλημα. Οραματίζεται και τη λύση.

Tα τελευταία χρόνια εκτός από τα βουλευτικά της καθήκοντα, αφιερώνει το χρόνο της στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως στην ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.

Με αφορμή την φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση που τιμάται στις 18 Νοεμβρίου τονίζει ότι στην Ελλάδα, μέσα από την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» δίνει έναν καθημερινό αγώνα επί για να δυναμώσει την ενημέρωση της κοινωνίας σε αυτό το μεγάλο θέμα.

Θεματική του φετινού εορτασμού ήταν η “πρόληψη επικίνδυνης συμπεριφοράς από τα παιδιά: παιδικές αυτο-παραγόμενες σεξουαλικές εικόνες ή / και βίντεο», ένας κίνδυνος άμεσα συνδεδεμένος με το διαδίκτυο και τη χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δήλωσή της για τον φετινό εορτασμό η κα Ράπτη ανέφερε ότι” Τη μέρα αυτή πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το πρόβλημα είναι εδώ. Πως δεν χωρά ούτε ένα λεπτό αδράνειας. Πως υπάρχουν παιδιά που περιμένουν να ξαναβρούν το χαμόγελο. Είναι ευθύνη όλων μας να αλλάξουμε την εικόνα. Σήμερα θυμόμαστε. Κάθε μέρα προσπαθούμε.”

Μπροστά σε αυτή τη πραγματικότητα, η Europole στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας «Πες όχι!» («Say No!») για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο του σεξουαλικού εκβιασμού και εξαναγκασμού των παιδιών μέσω του διαδικτύου, δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που πρέπει όλοι να δούμε.