Ο ιστορικός Βοτανικός Κήπος του ΕΚΠΑ ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους

Μια πολύπλευρη συνεργασία προς όφελος της πόλης, των κατοίκων, των επισκεπτών αλλά και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ εγκαινίασαν σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρύτανης του Ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συμφώνησαν σε ένα κοινό προγραμματισμό παρεμβάσεων και δράσεων με πιο άμεση αυτή που αφορά τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Βοτανικό. Με προγραμματική συμφωνία η οποία θα  υπογραφεί το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων και το ΕΚΠΑ θα συνεργαστούν προκειμένου ο Κήπος, έκτασης 7 στρεμμάτων,  που βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού και δεν ήταν προσβάσιμος στο κοινό, να αναμορφωθεί και να ανοίξει τις πύλες του για όλους.

Σήμερα, τα περισσότερα από τα 200 είδη φυτών που καλλιεργούνταν στον κήπο και τα μεγάλα δέντρα ιστορικής σημασίας, ορισμένα ηλικίας μεγαλύτερης του αιώνα όπως π.χ. παλαιά κυπαρίσσια, φοίνικες των Καναρίων κ.α. με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα καταστήσουν τον Βοτανικό Κήπο του ΕΚΠΑ έναν νέο κήπο για όλους, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και τους ανθρώπους της.

Η άγνωστη ιστορία του Βοτανικού Κήπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Βοτανικός Κήπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Σπύρου Πάτση 56 και Ιερά Οδός) ιδρύθηκε το 1835 σε μία έκταση 12 εκταρίων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Αρχικά λειτούργησε ως δενδρώνας, μετατράπηκε σε Βοτανικό Κήπο το 1838 και αναδιοργανώθηκε μετά το 1851 με την εποπτεία του Θεόδωρου Ορφανίδη και του Theodor von Heldreich, Καθηγητή και Επιμελητή, αντίστοιχα, του Πανεπιστημίου. Την περίοδο αυτή ο Κήπος εμπλουτίστηκε με περίπου 2.500 φυτά από όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω ανταλλαγών σπερμάτων. Δημιουργήθηκαν 2 μικρά θερμοκήπια (γνωστά ως ‘’θερμαστήρια’’), μία κεντρική δεξαμενή για την καλλιέργεια υδρόβιων φυτών και ένα σπορείο. Ο Βοτανικός Κήπος αναγνωρίστηκε ως επιστημονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1867. Μεταξύ του 1888 και του 1915 ο Κήπος περιορίστηκε σε έκταση και τμήμα του δόθηκε για τις ανάγκες στέγασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.