Ποιο είναι το ιδανικό παγούρι για το παιδί μου;

Ένα ερώτημα που μπορεί εκ πρώτης να ακούγεται φαιδρό, ωστόσο καθώς πρόκειται για ένα από τα σχολικά αξεσουάρ με τη μεγαλύτερη χρήση και επειδή τόσα ακούμε καθημερινά περί καταλληλότητας υλικών για την υγεία, αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε.

Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με τον κ. Κώστα Φασσέα, καθηγητή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Αθηνών, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, επιστημονικού συνεργάτη του ΕΦΕΤ σε θέματα μικροσκοπικού ελέγχου τροφίμων για τα οποία έχει γίνει καταγγελία από καταναλωτές και συγγραφέα του βιβλίου «Τι τρώμε – Ένας επιστήμονας στην Κουζίνας μας» και του θέσαμε το πολυσυζητημένο ερώτημα:

Ποιο είναι το ιδανικό παγούρι για το παιδί μας;

Η απάντησή του μας εξέπληξε: «Το ιδανικότερο είναι το πλαστικό μπουκάλι νερού μιας χρήσης που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.»

Μα δεν ακούγονται τόσα και τόσα για τα πλαστικά μπουκάλια και το γεγονός, ότι συστατικά του υλικού PET μεταφέρονται στο νερό που πίνουμε και ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Σύμφωνα με τον κ. Φασσέα, όλες αυτές οι θεωρίες είναι στο πλαίσιο της κινδυνολογίας που πρέπει να σταματήσει. Όπως αναφέρει χρόνια τώρα και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, τα οποία διατηρούνται σε καλές συνθήκες (και όχι π.χ. σε ένα περίπτερο που το ‘χτυπάει’ ο ήλιος) και απορρίπτονται  στο τέλος της ημέρας, αποτελούν το ιδανικό δοχείο νερού για όλους μας.

«Μέσα σε μία μονωτική θηκούλα που θα τα διατηρεί δροσερά, τα εμφιαλωμένα νερά που πετάμε στο τέλος της ημέρας είναι ό,τι πρέπει για καθημερινή χρήση», διευκρινίζει.

Ο κ. Φασσέας λέει, συγκεκριμένα, ότι «Σημασία έχει οι γονείς να αγοράζουν δοχεία και μπουκάλια που να έχουν το σήμα ότι είναι κατάλληλα για τρόφιμα (π.χ. το μαχαιροπίρουνο ή το ποτήρι) –αυτό είναι που πρέπει να προσέχουν.»

Ποια είναι η επόμενη προτιμότερη εναλλακτική: Γυαλί ή ανοξείδωτο;

Σύμφωνα με τον κ. Φασσέα, το αμέσως επόμενο ιδανικό υλικό δοχείου για νερό είναι το γυαλί, όμως είναι και επικίνδυνο για σχολικό παγούρι, γιατί μπορεί να σπάσει.

Από την άλλη, «καλύτερα να αποφεύγουν οι γονείς τα ανοξείδωτα παγούρια, γιατί αυτά, αν δεν είναι εξαιρετικής ποιότητας, μπορεί να αφήνουν ίχνη μετάλλων στο νερό».

Έτσι, «για να επαναλαμβανόμενη χρήση είναι κατάλληλο ένα πλαστικό παγούρι, με τη σχετική σφραγίδα για τρόφιμα» που αναφέραμε παραπάνω. Σημειώνει δε ο κ. Φασσέας, ότι τα πλαστικά αυτά παγούρια είναι ό,τι πρέπει για μία σχολική σεζόν, π.χ. Από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο.

Τι έχει τη μεγαλύτερη σημασία

Ο ειδικός τονίζει, ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη χρήση του παγουριού, εφόσον δεν προτιμηθεί το πλαστικό μπουκαλάκι μιας χρήσης, είναι:

  1. Να ξεπλένεται καλά στο τέλος κάθε μέρας με φρέσκο καθαρό νερό και ελάχιστο απορρυπαντικό, ώστε να μη μένουν υπολείμματα. Ακόμα και λίγο νερό να μείνει μέσα στο δοχείο μετά το πλύσιμο, μπορεί να αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.
  2. Να μπαίνει μέσα φρέσκο, καθαρό νερό.
  3. Να διατηρούνται τα πλαστικά μπουκάλια σε σωστές συνθήκες και κυρίως να μη θερμαίνονται.
  4. Να αντικαθιστώνται τα πλαστικά παγούρια με καινούργια στο τέλος κάθε σχολικής σεζόν.