Ο παιδίατρος προειδοποιεί: “Προσοχή! Όλα τα παιδιά να τα θεωρείτε ύποπτα για κορωνοϊό”

Ο  παιδίατρος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών, Κώστας Νταλούκας, με μια ανάρτησή του ενημερώνει τους γονείς για τις αποφάσεις που έλαβαν από κοινού η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και διευκρινίζει μια σειρά από ερωτήματα που θέτουν αυτό το διάστημα όλοι οι γονείς αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι επισκέψεις στο παιδίατρο, τι θα γίνει με τον τακτικό εμβολιασμό των παιδιών αλλά και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά που αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τι εξηγεί ο παιδίατρος

Ποια μέτρα προστασίας θα λαμβάνονται σε κάθε παιδιατρείο;

1. Τηρείστε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στα ιατρεία (αντισηπτικά, μάσκες, επιφάνειες, παιχνίδια κλπ).

2. Περιορίστε στο ελάχιστο την δραστηριότητα στο ιατρείο.

3. Ενημερώστε τους γονείς τηλεφωνικά ότι η περίοδος αυτή απαιτεί την απομόνωση στο σπίτι και μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, πρώτα να σας τηλεφωνούν και μετά να έρχονται στο ιατρείο σας, αν εσείς το προτείνετε.

4. Χρησιμοποιείστε για ΟΛΑ τα περιστατικά απλής παρακολούθησης παιδιών και εμβολιασμών γάντια μιας χρήσεως και κατάλληλη μάσκα. Εξηγείστε στους γονείς ότι δεν νοσείτε, αλλά αυτό το κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί και τους ίδιους από πιθανή μετάδοση, στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε.

5. Για ΟΛΑ τα λοιμώδη περιστατικά χρησιμοποιείστε γάντια μιας χρήσεως, μάσκα, γυαλιά και μπλούζα μακριά με μακριά μανίκια.

6. Στην αρχή και στο τέλος του ιατρείου σας απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με αντισηπτικό, όπως και τα παιχνίδια.

7. Για τα λοιμώδη περιστατικά, κυρίως αυτά που σας αναφέρουν πυρετό, βήχα και συνάχι, να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ζητήστε τηλεφωνικά να ενημερωθείτε για το ιστορικό του παιδιού και στην συνέχεια αποφασίστε προσωπικά αν θα εξετάσετε το παιδί. Οι επισκέψεις να κανονίζονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και να μη συνωστίζονται παιδιά και γονείς στο χώρο αναμονής.

8. Παιδιά με ήπια συμπτώματα λοίμωξης παραμένουν στο σπίτι με «τηλεφωνική παρακολούθηση» (όπως προτείνει ο ΕΟΔΥ).

9. Τα πολύ σοβαρά περιστατικά (που μάλλον δε θα υπάρξουν σε παιδιά) να εκτιμώνται στο ιατρείο μας κατόπιν ραντεβού ή να πηγαίνουν απευθείας στο νοσοκομείο κατόπιν οδηγιών μας.
10. Δεν δεχόμαστε ιατρικούς επισκέπτες την περίοδο αυτή.

11. Συνιστούμε στους γονείς «ένας συνοδός με κάθε παιδί».

12. Αναστέλλουμε την λειτουργία μας για χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υγείας κλπ όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των παιδιών;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα νοσήματα που προστατεύονται από εμβολιασμό συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα των βρεφών και των νηπίων. Για τον λόγο αυτό:

1. Είναι απαραίτητο ΟΛΟΙ οι βασικοί εμβολιασμοί να εξυπηρετούνται κανονικά.

2. ΜΟΝΟ αν πρόκειται για μακρινές αναμνηστικές δόσεις μπορείτε να τις αναβάλετε για λίγο αργότερα.

Κάθε παιδί είναι ύποπτο για κορωνοϊό

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου, διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στις ηλικίες αυτές, αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά με το μεγάλο ιϊκό φορτίο μεταδίδουν και μπορεί να μολύνουν το παιδίατρο και όσους περιμένουν στην αίθουσα αναμονής. Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι, αν κάποιος από εμάς κολλήσει υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει διασπορά του ιού σε πολλά άλλα παιδιά ή σε μέλη της οικογένειάς του.

Όλα τα παιδιά να τα θεωρείτε ύποπτα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Έχει συμβεί παιδί να έχει επισκεφθεί 4 διαφορετικά ιατρεία και ήταν θετικό, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια πρόληψη.

Δείτε το post του παιδιάτρου

Πριν από λίγο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία…

Gepostet von Costas Dalucas am Samstag, 14. März 2020