«Ο σεβασμός στο παιδικό θέατρο δεν επιβάλλεται –κερδίζεται»: Η Γιούλη Ηλιοπούλου μιλά στο Infokids.gr για τις φετινές παιδικές παραστάσεις της

Λίγο πριν τις επίσημες πρεμιέρες των δύο παιδικών παραστάσεών της, εν μέσω προβών και σκηνικών προετοιμασιών, συναντήσαμε την κ. Γιούλη Ηλιοπούλου στο υπέροχα ανακαινισμένο Θέατρο Λαμπέτη, προκειμένου να μας μιλήσει τόσο για τα «Χριστούγεννα του Σκρουτζ» όσο και για το «Όλιβερ Τουίστ».

4ος χρόνος επιτυχίας για τα «Χριστούγεννα του Σκρουτζ»

Την κουβέντα μας με την κ. Γιούλη Ηλιοπούλου απολαύσαμε στον 3ο όροφο του Θεάτρου Λαμπέτη, όπου βρίσκεται ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό μπαρ. Εκεί μιλήσαμε για το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας της -ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος των παιδικών της παραστάσεων- καθώς και για τα μηνύματα που περνά στα παιδιά το σπουδαίο αυτό έργο:

«Ασχολούμαι με την παιδική σκηνή σχεδόν 20 χρόνια τώρα, οπότε δικαιούμαι πλέον να λέω ότι έχω το know-how. Δεν είναι, βέβαια, η μόνη μας επιτυχία ‘Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ’. Έχουμε κάνει πολλές επιτυχίες στο παρελθόν. Ο Ντίκενς, ωστόσο, είναι πολύ αγαπημένος μου. Μεγάλωσα με αυτόν, είναι τόσο επίκαιρα και διαχρονικά τα κείμενά του… Ωστόσο, χρειάζεται μια ισορροπία στο πώς θα περάσεις τα μηνύματα του κάθε έργου. Δηλαδή, τα παιδιά δεν πρέπει να κουράζονται, πρέπει να μπουν μέσα σε ένα μαγικό ταξίδι, να περάσουν όμορφα και να πάρουν τα μηνύματα ευχάριστα. Πρέπει φεύγοντας να έχουν στις αποσκευές τους κάτι όμορφο να σκεφτούν, ενώ έχουν περάσει καλά. Ταυτόχρονα, πρέπει και οι γονείς (ή οι εκπαιδευτικοί) να περνάνε το ίδιο καλά. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχω βρει αυτή τη λεπτή ισορροπία.

Στις παραστάσεις πρέπει να υπάρχει θέαμα, όμορφα κοστούμια που να βοηθούν το παιδί να βλέπει τον ήρωα και να πείθεται από αυτόν, αλλά το πρώτο και κυριότερο είναι το κείμενο. Αυτό πρέπει να είναι πολύ όμορφα φτιαγμένο, ώστε να μαγέψει τα παιδιά και ταυτόχρονα να εμπεριέχει τα μηνύματα που χρειάζονται.

Είναι μια πολύ υπεύθυνη δουλειά το να απευθύνεσαι σε παιδιά, γιατί είναι οι αυριανοί πολίτες και το θέατρο είναι ο πιο άμεσος τρόπος να πάρουν τα μηνύματα χωρίς να τους κουνά κανείς το δάχτυλο.

Στα ‘Χριστούγεννα του Σκρουτζ’ εν προκειμένω, το σημαντικότερο μήνυμα είναι αυτό της αγάπης, να έχουμε τα Χριστούγεννα στην καρδιά μας 365 ημέρες τον χρόνο, να νιώθουμε την ανάγκη να προσφέρουμε στον άλλον και να παίρνουμε χαρά από αυτό. Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλά ακόμα μηνύματα, όπως π.χ. πόσα χάνει όποιος είναι φιλάργυρος και πώς ένας τσιγκούνης άνθρωπος, είναι έτσι και στα αισθήματα και καταλήγει να γίνει δυστυχισμένος. Επίσης, το ότι πρέπει να νοιαζόμαστε για τους άλλους γύρω μας, γιατί όταν οι γύρω μας είναι καλά, είμαστε και εμείς καλά. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε μία δυστυχισμένη κοινωνία. Όλα αυτά τα μηνύματα υπάρχουν μέσα στο έργο που είναι τόσο σημαντικά, ενώ όσο τα παιδιά τα εισπράττουν μπαίνουν και μέσα σε ένα ταξίδι μαγικό και υπέροχο που τους δημιουργεί έντονα συναισθήματα».

«Τα παιδιά είναι δύσκολο κοινό γιατί δεν υποκρίνονται»

Με την μεγάλη πείρα της στο παιδικό θέατρο, η κ. Ηλιοπούλου είναι πλέον σε θέση να διακρίνει διαφορές στις αντιδράσεις των μικρών θεατών, χρόνο με τον χρόνο, αλλά και να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα για το παιδικό κοινό σήμερα:

«Τα παιδιά μπορεί να είναι παιδιά και η ώρα του θεάτρου να είναι και μια ώρα εκτόνωσης, αλλά δεν γίνεται να μην αντιληφθούν όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αυτό που παρατηρούμε είναι, ότι κάθε χρόνο τα παιδιά γίνονται και πιο έξυπνα, σα να έχουν περισσότερες πληροφορίες, περισσότερες εμπειρίες –ίσως και από αυτές που πρέπει να εισπράττει ένα παιδί.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά είναι δύσκολο κοινό, γιατί δεν υποκρίνονται. Αν δεν περνάνε καλά αρχίζουν να μιλάνε, να παίζουν, να βγαίνουν έξω… Εμείς έχουμε τη μεγάλη χαρά, οι θεατές μας, ακόμα και οι πιο υπερκινητικοί, να παρακολουθούν ακίνητοι τις παραστάσεις μας. Ίσως επειδή είμαι και εγώ από πολύ μικρή στο θέαμα και είμαι δύσκολη θεατής από μόνη μου. Το κείμενο, όμως, που είναι η μεγάλη δύναμη η δική μου και των παραστάσεων, είναι αυτό που θα καθηλώσει τα παιδιά.

Ο σεβασμός στο παιδικό θέατρο δεν επιβάλλεται –κερδίζεται. Όταν τα παιδιά δουν μία τόσο προσεγμένη και φτιαγμένη με αγάπη παιδική παράσταση, δεν γίνεται να μην κερδίσεις τον σεβασμό τους. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να μην κάνουν φασαρία, να μη μιλάνε και να μην τρώνε την ώρα εκείνη.

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, ο Όλιβερ Τουίστ είναι τώρα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ»

Η δεύτερη παιδική παράσταση που ανεβάζει φέτος η κ. Ηλιοπούλου είναι αυτή του μικρού Όλιβερ που παρά της κακουχίες, επιλέγει τον δρόμο της… αρετής. Της ζητάμε να μας πει δυο λόγια και γι’αυτήν:

«Φέτος είχα την ανάγκη να δημιουργήσω μία ακόμα παράσταση βασισμένη σε κείμενο του Ντίκενς και αυτή τη φορά, καθώς τα κείμενά του είναι σπουδαία. Επέλεξα να κάνω τον Όλιβερ Τουίστ γιατί είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ, με όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας, με όλα αυτά τα παιδάκια που έχουν έρθει στην χώρα μας. Η ιστορία του Όλιβερ θυμίζει την ιστορία αυτών των παιδιών: Είναι ένα παιδί ορφανό, γιατί πεθαίνει η μάνα του στη γέννα, και το μόνο που εισπράττει είναι bullying και σκληρότητα μέχρι 10 χρονών. Δεν έχει νιώσει το μητρικό χάδι και τη στοργή, ενώ μετά μπλέκει με παράνομους και συμμορίες στο Λονδίνο, κινδυνεύει να πάει φυλακή… Περνάει μια διαδικασία πολύ δύσκολη μέχρι να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αρετής ή τον δρόμο της κακίας. Και όσο δύσκολο κι αν ήταν αυτό, το παιδί αυτό διάλεξε να διαβάσει, να σπουδάσει και να γίνει ένα καλός άνθρωπος. Αυτό είναι το μήνυμα ελπίδας που μας δίνει ο Ντίκενς μέσα από αυτό το έργο. Ότι μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, μέσα από κοινωνική σκληρότητα, υπάρχει ελπίδα και μπορούν να βγουν σπουδαίοι άνθρωποι. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επιλέξει κανείς πού θέλει να προσανατολιστεί.

Πρόκειται για ένα απαιτητικό κείμενο με σκληρές σκηνές, τις οποίες όμως διαχειριζόμαστε με την κατάλληλη λεπτότητα, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά π.χ. ότι υπάρχει bullying, αλλά να μην σοκαριστούν ή τρομάξουν από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστα.

Η δυσκολία του να κάνεις θέατρο για παιδιά είναι να συνδυάσεις ένα θεαματικό έργο, με καλούς ηθοποιούς, που να κάνουν τα παιδιά να περάσουν καλά, να λάβουν τα απαραίτητα μηνύματα και να νιώσουν συναισθήματα. Και χαίρομαι που οι δικές μας παραστάσεις έχουν κερδίσει αυτό το στοίχημα.»

*Η παράσταση «Χριστούγεννα του Σκρουτζ» θα ανεβαίνει στο Θέατρο Λαμπέτη κάθε Κυριακή στις 11:30, μέχρι τις 5/1. Μάθετε περισσότερα για την παράσταση εδώ.

*Η παράσταση «Όλιβερ Τουίστ» θα ανεβαίνει στο Θέατρο Λαμπέτη κάθε Κυριακή στις 15:30, μέχρι τις 12/4. Μάθετε περισσότερα για την παράσταση εδώ.