Οι μαθητές συνεχίζουν δυναμικά τις καταλήψεις – Συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια

Το μαθητικό κίνημα συνεχίζει ακάθεκτο τις καταλήψεις διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Mαθητών Αθήνας σήμερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Διάλογος δε γίνεται με ΜΑΤ και Χημικά”, δήλωσαν έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενώ έδωσαν ραντεβού στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου στις 10:00 στα Προπύλαια στο πλευρό των εκπαιδευτικών.

Ο πρώτος απολογισμός των καταλήψεων

Όπως ανέφεραν οι μαθητές κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης φάσης των καταλήψεων ” Ο πρώτος μήνας λειτουργίας των σχολείων ολοκληρώνεται με πολύ μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Σε όλη τη χώρα συνέχισαν να λειτουργούν από πέρσι ή ιδρύθηκαν πάνω από 30 Συντονιστικές Επιτροπές σχολείων και μαθητών, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 800 καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώρας, βγήκαν στο δρόμο σχεδόν 25.000 μαθητές. Και μόνο αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, δείχνουν πως δεν κλείνουν οιμαθητές τα σχολεία τους “εθιμοτυπικά”.

Τα αιτήματα των μαθητών

Αναφορικά με τα αιτήματά τους οι μαθητές τόνισαν ότι “Επιδιώκουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και ασφαλή και για αυτόδιεκδικούμε περισσότερες προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Περισσότερα και δωρεάν δρομολόγια για τους μαθητές από και προς το σχολείο. Διεκδικούμε να παρθεί πίσω η Τράπεζα Θεμάτων που την έκαναν Νόμο μέσα στην καραντίνα. Ειδικά σε μια τέτοια χρονιά που η κατάσταση στα σπίτια μας διαρκώς χειροτερεύει, με την ανασφάλεια, την ανεργία και τις αλλαγές στη δουλειά των γονιών μας, πιστεύουμε ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να δώσουμε εξετάσεις με ακόμα πιο εξοντωτικό και απαιτητικό σύστημα.

“Πιστεύουμε ότι τα αιτήματά μας έχουν ικανοποιηθεί για αυτούς τους 4 λόγους”

Στο μακροσκελές κείμενο της συνέντευξής τους οι μαθητές σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι “Πιστεύουμε πως τα αιτήματα μας έχουν δικαιωθεί ήδη στην πράξη. Έχουν αποδειχθεί ως αναγκαία και απολύτως λογικά, απολύτως ρεαλιστικά για αυτούς τους 4 λόγους”

Γιατί μας στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, των οικογενειών μας.

Και πως να μη το κάνουν, αυτά που λέμε τα καταλαβαίνουν όλοι γιατί εκφράζουν την καθημερινή πραγματικότητά όλων μας. Δεν είναι τυχαίο ότι προχωράμε κοινά μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικοί, δεν είναι τυχαία η στήριξη από φοιτητές, από εργαζόμενους, συνολικά από το λαό. Υπάρχει γενική παραδοχή πως έχουμε δίκιο.

Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρύψει πως καθημερινά κλείνουν εκατοντάδες σχολεία λόγω κρούσματος κορονοιου σε όλη τη χώρα, ακριβώς γιατί δεν υλοποιεί τα αιτήματά μας.

Έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Σχολεία στην  Αττική, όπου η κατάληψη των μαθητών δέχτηκε καταστολή και μόλις άνοιξαν- έκλεισαν από κορονοιό, όπως σε περιοχές του Δυτικού ή Βόρειου Τομέα της Αττικής. Τμήματα στη Θεσσαλονίκη που κάνουν μάθημα 39 μαθητές σε 40 τετραγωνικά και προφανώς υπήρξε κρούσμα και παραμένουν κλειστά. Όσο δεν υλοποιούνται τα αιτήματα μας, η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές θα διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο. Και ας αφήσει η κυβέρνηση κάτι αηδίες που δεν τις πιστεύει άνθρωπος πως φταίνε οι καταλήψεις που μένουν πίσω τα παιδιά στα μαθήματά τους.

Γιατί έχουμε αποδείξει με χίλιους δυο τρόπους, κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση και για αυτό μας ρίχνει λάσπη, πως είναι επιλογή της να θεωρεί κόστος ότι ζητάνε οι μαθητές.

Επέλεξε να μην υπολογίζει την υγεία τη δική μας, των οικογενειών και των καθηγητών μας ως απόλυτη προτεραιότητα. Ξέρει, όμως να μοιράζει δεξιά και αριστερά τα χρήματα των οικογενειών μας: σε πολεμικό εξοπλισμό, στους μεγαλοκαναλάρχες, στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους (λες και έχουν ανάγκη).

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των αγώνων μας να καλύψει πιο γρήγορα κάποια κενά καθηγητών σε σχέση με πέρυσι, αναγκάστηκαν κάποιοι Δήμοι και Περιφέρειες να σκύψουν πάνω από ζητήματα μετακίνησης, αναγκάστηκαν Διευθύνσεις σχολείων να προμηθεύσουν τα σχολεία με απαραίτητα αναλώσιμα, πχ αντισηπτικά.

Φυσικά ότι έχει γίνει είναι μακρυά από τις ανάγκες μας. Αλλά είναι απόδειξη πως έχουμε δίκιο που “φωνάζουμε”. Φυσικά, ταυτόχρονα γίνονται και ανορθόδοξα πράγματα, όπως για παράδειγμα εν μέσω πανδημίας συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως κατήγγειλαν την Παρασκευή μαθητές από το 13ο Γυμνάσιο στο Ηράκλειο Κρήτης.  Τώρα, και για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας αποδέχεται να συναντηθεί με τη Συντονιστική, αφού βέβαια πρώτα μας έπνιξαν στα χημικά. Φυσικά και να μας περιμένουν! Τα αιτήματά μας θα κατατεθούν αγωνιστικά και στο Υπουργείο Παιδείας.