ΟΛΜΕ: 24ωρη απεργία στις 15 Οκτώβρη – “Κατηγορώ” εναντίον της Κεραμέως για αδιαλλαξία για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Για αδιαλλαξία κατηγορεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έπειτα από τη συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την Πέμπτη 8/10.

Μάλιστα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα από αυτά που τέθηκαν και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15 Οκτώβρη στις 10:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ΟΛΜΕ δέχτηκε να συναντηθεί με το Δ.Σ της το απόγευμα της Πέμπτης 8/10. Στην συνάντηση απαίτησε να είναι μόνο 6 από τα μέλη του Δ.Σ με την αιτιολογία της τήρησης των αποστάσεων λόγω πανδημίας, τη στιγμή που στις σχολικές αίθουσες έχουμε 25 και 27 μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες, που αρκετοί από αυτούς πηγαίνουν σε δύο και σε τρία σχολεία ημερησίως.

Η κα Κεραμέως και η πολιτική ηγεσία κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ της ΟΛΜΕ εμφανίστηκε πλήρως αδιάλλακτη και αμετακίνητη από τις θέσεις της .

Αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Υπουργός τόνισε ότι το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας συνιστά η χρήση της μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ απέρριψε τις προτάσεις για ολιγομελή τμήματα και τήρηση αποστάσεων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη.

Στο αίτημα να γίνονται τεστ με ευθύνη της πολιτείας στα σχολεία όπου εντοπίζονται κρούσματα, η απάντηση ήταν πως αυτά ήδη γίνονται από τον ΕΟΔΥ(!) τη στιγμή που είναι πολλά τα παραδείγματα κατά τα οποία εκπαιδευτικοί και γονείς τα πλήρωσαν από την τσέπη τους και όπου έγιναν δωρεάν τεστ ήταν αποτέλεσμα πιέσεων και παρεμβάσεων από το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών.

Για την τηλεκπαίδευση και τις απουσίες των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία, η ΟΛΜΕ επεσήμανε στην υπουργό Παιδείας ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι αυτός που προωθείται με τη νέα τροπολογία δηλαδή του καταδότη με το να υποχρεώνονται να καταγράφουν ποιοι μαθητές συμμετέχουν στις καταλήψεις και ότι δεν μπορούν να διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με τους μαθητές και τους γονείς.

Η κα Κεραμέως αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς και επανέλαβε την κυβερνητική ρητορική ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις περί έκνομων ενεργειών και δήθεν εξασφάλισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους πιο φτωχούς μαθητές.

Για τις 9μηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους η υπουργός παρέλειψε να αναφερθεί σε κάτι παραπάνω από όσα είναι ήδη γνωστά. Όταν η αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ παρέπεμψε την κα Κεραμέως στους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια όπου οι προσληφθέντες διέθεταν ανάλογο δικαίωμα, η ίδια απάντησε ότι εφαρμόζεται ο νόμος που «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και που είναι διαφορετικός από αυτόν των διοικητικών υπαλλήλων. Αδιαφορώντας πλήρως για τις μητέρες με νεογέννητα παιδιά που τους κόβεται η άδεια παρέπεμψε σε μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για την τράπεζα θεμάτων, η Ομοσπονδία αφού επισήμανε την διαφωνία της, ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός της ύλης από το ΙΕΠ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που προέκυψαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κορωνοϊού και που δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν μέσα στις λίγες επιπλέον ημέρες που διατέθηκαν και να μην εφαρμοσθεί για τη φετινή χρονιά. Και για αυτό το θέμα δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση.

Καμία δέσμευση δεν υπήρξε και για το θέμα των προσλήψεων τη στιγμή που σήμερα υπολογίζονται σε 3.000 τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ για τους περιορισμούς στις άδειες ειδικού σκοπού η ηγεσία του υπουργείου παραπέμπει στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών .

Για τα ΕΠΑΛ είπε ότι έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο και μετά έρχεται άμεσα για διαβούλευση.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας που επέτρεψε στις αστυνομικές δυνάμεις στις 8/10, να επιτεθούν ανεξέλεγκτα σε ανήλικους μαθητές που διεκδικούσαν το αυτονόητο, δηλαδή την προστασία της υγείας τους.

Απέναντι στην εξοργιστική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της συνεχιζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που συνοδεύεται από το όργιο της καταστολής και της τρομοκρατίας απέναντι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιο δυναμικά.