«Όταν η ιλαρά πετύχει πληθυσμό ανεμβολίαστο, τον “θερίζει”» Η απάντηση ενός παιδιάτρου στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια, εντάθηκε το φαινόμενο της αμφισβήτησης της χρησιμότητας των εμβολίων που εξελίχθηκε κατά διαστήματα σε δημόσια αντιπαράθεση στη βάση υπέρ ή κατά των εμβολίων. Το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας. Εχει επιδράσει ώστε να διαμορφώνεται ολοένα και περισσότερο μία επιφυλακτική στάση για τα εμβόλια, τόσο για την αναγκαιότητά τους και την προσφορά τους στη δημόσια υγεία, όσο και για την ασφάλειά τους και οδηγεί τους γονείς σε προβληματισμό για τον αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ο παιδίατρος Δρ. Γεώργιος Χαρίτος με αφορμή το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσης ιλαράς στην Ελλάδα, καθώς βρισκόμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης και τη δημοσιοποίηση των δεδομέων που δείχνουν ότι από τα πρώτα 100 περιστατικά που καταγράφηκαν, τα 90 αφορούν Έλληνες πολίτες ανεμβολίαστους και δεν είναι μια ασθένεια που επανεμφανίσθηκε εξαιτίας των μεταναστών, δημοσίευσε στη προσωπική του σελίδα στο Facebook την κάτωθι ανάρτηση ώστε να αφυπνίσει όσους τίθενται κατά κάθε εμβολίου και ιδίως τους γονείς που θέτουν σε ανοικτό κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους.

Το κείμενο της ανάρτησης

Ταρακούνησε δικαίως πολλούς γονείς η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα 100 κρούσματα ιλαράς και στην Ελλάδα πλέον.

ΗΔΗ δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο αναφερθήκαμε στις επιδημίες που χτυπούσαν τις Ευρωπαϊκές χώρες, την μία μετά την άλλη. Είναι όμως η νοοτροπία του Έλληνα, να κλείνει τα μάτια σε κάθε πρόβλημα που απέχει λίγο μακρύτερα από την μύτη του. Και τώρα που το πρόβλημα κοντεύει να μπει στα ρουθούνια μας, άρχισε να γίνεται ενοχλητικό…

Οι επιδημίες ιλαράς είναι έργο μιας και μόνο ομάδας ανθρώπων : Των αντιεμβολιαστών. End of story. Δυστυχώς, εξακολουθούν να μην αποδέχονται το αυτονόητο : Θέτουν σε μέγιστο κίνδυνο ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των παιδιών σε μια κοινωνία!

Πώς γίνεται αυτό; Υπαρχει ενας μικρός αριθμός παιδιών που δεν θα απαντήσουν ικανοποιητικά από πλευράς αντισωμάτων στο εμβόλιο. Σε ΚΑΘΕ εμβόλιο. Ακόμη, παιδάκια κάτω του έτους απαγορεύεται να εμβολιαστούν. Γιατί αυτά τα παιδάκια να εκτίθενται σε αυτό που η ανεμβολίαστη δεξαμενή έχει να τους “πασάρει”;;; Πρακτικά : Μελετώντας κανείς την επιμέρους ανάλυση των κρουσμάτων διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι Ρομά πληθυσμοί της Στερεάς και Νότιας Ελλάδας. Οι πληθυσμοί αυτοί όμως έχουν ένα “κακό” : Μετακινούνται!

Το οτι οι πάσχοντες είναι Ρομά κάποιοι θα το χρησιμοποιήσουν για να “υποβαθμισουν” την επιδημία. Εγώ θα πω ότι το γεγονός έχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση : Όταν η ιλαρά πετύχει πληθυσμό ανεμβολίαστο… τον “θερίζει”.

Είτε ο ανεμβολιαστος είναι Ρομά, είτε το παιδάκι της “ψαγμενης” trendy μαμάς. Είναι λοιπόν ένα νόσημα απολύτως δημοκρατικό, μακριά από ταξικές διακρίσεις,όπως μαρτυρά και η πρώτη από το σερί των επιδημιών της στο Μανχάταν πριν από δύο χρόνια.Η σύσταση είναι σε καθεστώς επιδημίας να επισπευδεται η ολοκλήρωση του εμβολιαστικου σχήματος! Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ νομίζω ότι είναι σαφής και δίνει μία επίσημη διάσταση στο γεγονός.

Εμβολιάζω σημαίνει σέβομαι

Το τελικό μήνυμα είναι ακόμη πιο υψηλό : Εμβολιάζω σημαίνει σέβομαι. Το παιδί μου και την κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργεί. Εαν το παιδί σου κάνει μια πνευμονία από ιλαρα, ή χειρότερα ακόμα μια πανεγκεφαλίτιδα, ο διαχειριστής του γκρουπ που σε έπεισε να μην το εμβολιάσεις, θα κάνει log out. Το ίδιο όμως και το παιδί σου… Τότε, τι; Γενικώς καληνύχτα!

Τα συμπεράσματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

α) Εν έτει 2017, ο κόσμος θεωρεί ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο, γιατί “γιατρέ, το λένε παντού στο ίντερνετ”

β) Ο κόσμος διαβάζει, κοινοποιεί, κάνει like, αλλά δεν σπεύδει να εμβολιάσει. Είναι σαν να ζούμε τελικά σε ένα virtual κόσμο. Και όταν το παιδί του κάνει μια επιπλοκή από ιλαρα, τότε θα ποστάρει εικόνες με τον Χριστό και θα ζητά “ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για τον μικρό Κωστάκη”

Τα δεδομένα :

1. Το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές!

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που περίτρανα αποδείχτηκε με τρόπο απόλυτα επιστημονικό ότι δεν υπάρχει καμμία συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και MMR. Αυτό είναι απολύτως σαφές και αποδεκτό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Δεν είναι λοιπόν ούτε trendy, ούτε “προχω” να αναμασά κανείς μπαγιάτικες θεωρίες συνομωσίας της προηγούμενης εικοσαετίας.

2. Το εμβόλιο δεν κάνει shedding παρα το γεγονός ότι ανήκει στα ζώντα εμβόλια

Ο ιός είναι εξαιρετικά εξασθενημενος και μολονότι μπορεί σπανίως να ανιχνευθεί σε εκκρίσεις, εν τούτοις δεν μπορεί να μεταδώσει την νόσο.

3. Αυτό καθιστά το εμβόλιο ασφαλές σε παιδιά που έρχονται σε επαφή με εγκυμονούσες.

4. Η πρώτη δόση προστατεύει το παιδί σε ποσοστό 93%.

Με την δεύτερη δόση φτάνουμε το 98%. Εξ ορισμού λοιπόν, 2 στα 100 παιδιά παραμένουν έκθετα παρά τον εμβολιασμό. Αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν από το δικό σου παιδί που είναι ανεμβολίαστο. Δεν εχεις λοιπόν το δικαίωμα να λες : “Αφού το δικό σου είναι εμβολιασμένο, τι σε νοιάζει τι κάνω εγώ;”

Κλείνοντας : Προστάτευσε το παιδί σου

Ακόμη : Επιβάλλεται το Ελληνικό κράτος, ακολουθώντας νομοθεσίες που ισχύουν στην Αυστραλία, την Γερμανία και αλλού να θεσπίσει πρόστιμα αλλά και ποινές για τους trendy γονείς που αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους, όπως άρνηση εγγραφής στο δημόσιο σχολείο. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορούμε πια να ζούμε με μια διαρκή απειλή επιδημιών, σαν να είμαστε στον Μεσαίωνα.

ΥΓ. Ανόητη η ερώτηση ορισμένων στο inbox : “Εσύ γιατρέ τα έχεις εμβολιασει τα παιδιά σου;”. Πλήρως και υπευθύνως με όλα τα υποχρεωτικά συν γρίπη και ροταιό. Το ίδιο είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ, ότι ισχύει για όλους τους παιδιάτρους.