Όταν ο μπαμπάς Πικάσο μάθαινε ζωγραφική στην κόρη του, Μάγια – Το μπλοκ με τα ζωηρά σκίτσα (εικόνες)

Όταν ο «γλυκός μπαμπάς» Πικάσο μάθαινε ζωγραφική στην κόρη του, Μάγια - Το μπλοκ με τα ζωηρά σκίτσα (εικόνες)

Ο Πάμπλο Πικάσο, εκτός από ένας σπουδαίος ζωγράφος ήταν και ένας γλυκός μπαμπάς. Κι αυτό φαίνεται από τα σκίτσα που ήρθαν στη δημοσιότητα και τα οποία ανακάλυψε η εγγονή του Ισπανού καλλιτέχνη, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει σε μικρή ηλικία η μεγαλύτερη κόρη του Μάγια, όταν της δίδασκε ζωγραφική.

Το μπλοκ είναι γεμάτο ζωηρές και παιχνιδιάρικες ζωγραφιές  που απεικόνιζαν ζώα, πουλιά, κλόουν, ακροβάτες, άλογα και περιστέρια.

Τα πρόχειρα αυτά γρήγορα έργα δημιούργησε για την Μάγια όταν εκείνη ήταν μεταξύ 5 και 7 ετών, ώστε να της μάθει πώς να ζωγραφίζει.

Marc Domage/© Private collection

Σε κάποιες σελίδες φαίνονται οι πραγματικά εντυπωσιακές προσπάθειες της μικρής να μιμηθεί τον πατέρα της. Μάλιστα, βαθμολογούσε κάποια από αυτά τα πρόχειρα έργα του πατέρα της, με μια σκηνή τσίρκου να παίρνει «10».

Ο Πικάσο σχεδίασε μονοκονδυλιά, χωρίς να σηκώσει από το χαρτί το μολύβι του, απλούς, αλλά πανέμορφους αετούς, ενώ έφτιαξε και δύο εικόνες μιας αλεπούς που προσπαθεί να φτάσει τα σταφύλια – έργο που εμπνεύστηκε από τον Γάλλο μυθογράφο Ζαν δε λα Φοντέν- με τη Μάγια να χρωματίζει μία από αυτές.

Η μέχρι σήμερα αθέατη αυτή συλλογή περιλαμβάνει εκπληκτικές origami κατασκευές πουλιών που έφτιαξε ο Πικάσο για τη Μάγια από προσκλήσεις εκθέσεων. Ωστόσο, αν τα origami ήταν φτιαγμένα από προσκλήσεις δικών του εκθέσεων, παραμένει ασαφές.

Η εγγονή του,  Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, ανακάλυψε τα έργα αυτά τυχαία ενώ σκάλιζε οικογενειακά αποθηκευμένα κειμήλια. Η ίδια τα έδειξε στη, σήμερα 86χρονη μητέρα της Μάγια, την οποία αμέσως κατέκλυσαν οι αναμνήσεις.

«Είπε ‘ασφαλώς αυτά είναι τα μπλοκ ζωγραφικής από όταν ήμουν μικρή’. Τείνουμε να οπτικοποιούμε τα πράγματα στην οικογένεια, έτσι αμέσως βυθίστηκε σε εκείνη την εποχή. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή, όχι μόνο γιατί μιλάμε για έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, αλλά και γιατί το έκανε πολύ ανθρώπινο. Ήμουν ενθουσιασμένη και μετά συγκινήθηκα», ανέφερε η Diana στον Observer.

Ο Πικάσο ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1973, είχε διδαχτεί τη ζωγραφική από τον πατέρα του, «οπότε αυτό ήταν κάτι φυσικό να κάνει κι ο ίδιος» με τη Μάγια, λέει η εγγονή, προσθέτοντας πως «κάποιες φορές εκείνη φτιάχνει μια εικόνα και εκείνος κάνει άλλη, δείχνοντάς της το σωστό τρόπο. Άλλες φορές αποτυπώνουν διαφορετικές σκηνές. Συχνά εκείνος χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα για να ζωγραφίσει κάτι συγκεκριμένο».

Η ίδια η Μάγια, θυμάται, ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα χρωματιστά μολύβια και τα σημειωματάρια ήταν σε έλλειψη.

«Αυτός ήταν ο λόγος που μάλλον ο πατέρας μου έγραφε στα τετράδιά μου και χρωμάτιζε με τα μολύβια μου. Έχω ακόμη έντονες αναμνήσεις από αυτές τις στιγμές, όταν συναντιόμασταν στην κουζίνα να ζωγραφίσουμε μαζί. Ήταν το μόνο σημείο του διαμερίσματος που ήταν ζεστό», ανέφερε.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης:

Ένα σχολείο που δίνει στο μαθητή όλα τα εφόδια για να ανοίξει τα φτερά του και να κατακτήσει την κορυφή!

Κατάθεση Δασκαλάκη: «Δεν πιστεύω ότι η σύζυγός μου σκότωσε τα άλλα δύο παιδιά» – Οι ερωτήσεις που τον αιφνιδίασαν

H καλή είδηση της ημέρας! Δημιουργείται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Λάρισα